Τελετή θεμελίωσης του πρώτου ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης
απορριμμάτων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών, στη θέση «Ερείπια Νεράιδας» του Δήμου Ηράκλειας Σερρών
Υπερσύχρονο περιβαλλοντικό έργο
Παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα. Ένα έργο σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη χώρα, ένα έργο ΣΔΙΤ, συνολικού κόστους 32.200.000 ευρώ
Η τελετή θεμελίωσης του πρώτου ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονία, η Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα. Ένα έργο σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη χώρα, ένα υπερσύχρονο περιβαλλοντικό έργο, συνολικού κόστους 32.200.000 ευρώ, που αποτελεί και το πρώτο έργο ΣΔΙΤ που συνδέει πόρους της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ (Πρόγραμμα ΥΜΕΠΠΕΡΑΑ 2014-2020) με ιδιωτικά κεφάλαια.
Χθες το μεσημέρι στη θέση «Ερείπια Νεράιδας» του Δήμου Ηράκλειας, Νομού Σερρών (θέση του εν λειτουργία ΧΥΤΥ), παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα, του προέδρου Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης και όλων των εμπλεκομένων φορέων πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός και με τις ευλογίες της εκκλησίας δόθηκε και τυπικά η εκκίνηση για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών.
«Είναι ντροπή η Ελλάδα να πληρώνει πρόστιμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων»
«Ο νομός Σερρών πρωτοπορεί. Το ίδιο και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι ντροπή η Ελλάδα να πληρώνει πρόστιμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι ντροπή να πετάμε σκουπίδια στις χωματερές. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» τόνισε με έμφαση ο κ. Πιτσιόρλας. Μάλιστα, όπως δήλωσε η θεμελίωση της μονάδας προσλαμβάνει και συμβολικό χαρακτήρα, λόγω της χρονικής συγκυρίας, καθώς πρόκειται για το πρώτο έργο που ξεκινάει μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και μετά την «επιστροφή» της Ελλάδας σε μία περίοδο σταθερότητας. «Είναι πρωτοποριακό που ένας Δήμαρχος ξεκίνησε την κατασκευή του έργου μέσω ΣΔΙΤ όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε μάθει να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Ακόμη και τώρα δήμαρχοι θέλουν 100% χρηματοδότηση, Είναι βέβαιο όμως πως μόνο με τα λεφτά του κράτους, που όλο και λιγοστεύουν, μπορούμε να κάνουμε λίγα πράγματα. Αν δεν τα συνδυάσουμε με τα λεφτά του ιδιωτικού τομέα και αν δεν ξεφύγουμε από την λογική των δημοσίων έργων, που ξεκινάνε και δεν τελειώνουν ποτέ και αν δεν περάσουμε σε καινούργιες αντιλήψεις για όλα αυτά, δεν θα πάμε μπροστά» σημείωσε ο Στέργιος Πιτσιόρλας, υπεραμυνόμενος την κατασκευή έργων μέσω ΣΔΙΤ.
«Νέα εποχή στη διαχείριση των απορριμμάτων. Σήμερα θεμελιώνουμε το έργο που οραματιστήκαμε»
Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, τόνισε «Νέα εποχή στη διαχείριση των απορριμμάτων. Σήμερα θεμελιώνουμε το έργο που οραματιστήκαμε. Είναι όμως σημαντικό και γιατί πετύχαμε ένα μεγάλο στόχο του ΦΟΔΣΑ να φτιάξουμε το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, ένα σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη χώρα και Τα καταφέραμε παρά τις δυσκολίες και τις οικονομικές αντιξοότητες που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ιδιαίτερα η αυτοδιοίκηση. Ένας άλλος στόχος που επετεύχθη -με την θεμελίωση αυτού του έργου – είναι πως ο ΦΟΔΣΑ μπορεί να γίνει ο εγγυητής του ΠΕΣΔΑ ο οποίος σχεδιάστηκε για μια βιώσιμη περιφέρεια και να αποτελεί μια σταθερά για τους πολίτες που θέλουμε και πρέπει να είναι συνυπεύθυνοι» .
«Με συνεργασία όλα γίνονται…»
Ο κ.Γεράνης ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Λάζαρο Κυρίζογλου λέγοντας «Θέλω να τονίσω εδώ για ακόμη μια φορά πως αποδεικνύεται ότι με σχέδιο και όραμα η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δύναμη μέσα από σύγχρονα έργα να ανατροφοδοτήσει την ανάπτυξη και την απασχόληση, ταυτόχρονα με την προστασία του περιβάλλοντος και την βελτίωση της ποιότητας ζωής. Και εδώ να ευχαριστήσω και την Ά & Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκηση εκπροσωπώντας την από τον Απόστολο Τζιτζικώστα Περιφερειάρχη και ΠΕΔ από τον Πρόεδρο Λάζαρο Κυρίζογλου γιατί με την βοήθεια τους έγινε η άμεση ολοκλήρωση της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, χωρίς καθυστερήσεις προκειμένου να είναι δυνατή η ένταξη και χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων και δράσεων εντός της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020, μέσω του νέου ΕΣΠΑ. Η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί τον καινούριο ρόλο που πρέπει να παίξουν οι πολιτικές για το περιβάλλον. Και σήμερα με τη θεμελίωση αυτού του έργου επιβεβαιώνουμε πως με την συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα μέσω ΣΔΙΤ και με ξεκάθαρους ρόλους μπορούμε να τραβήξουμε μπροστά τη χώρα μας σε αυτή την κρίσιμη περίοδο λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης».
«Ο σύγχρονος κόσμος προχωρεί σε μια Ευρώπη της Ανακύκλωσης και σε μια Κοινωνία Μηδενικών Αποβλήτων»
Ο κ Γεράνης αναφέρθηκε και στην πολιτική της χώρας μας στο θέμα των αστικών αποβλήτων. «Η διαχείριση είναι ένα ζήτημα που όλοι μας γνωρίζουμε ότι έχει αντιμετωπιστεί εδώ και χρόνια στην υπόλοιπη Ευρώπη με πολύ καλά αποτελέσματα για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Πλέον και η Ελληνική Πολιτεία έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της περίστασης και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ριζικά και αποτελεσματικά το πρόβλημα. Όχι μόνο για περιβαλλοντικούς και εθνικούς λόγους, αλλά και στη κατεύθυνση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας που μπορούν ν’ αποφέρουν η εφαρμογή σύγχρονων και οριστικών λύσεων στην ανακύκλωση και την ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Σε αυτή την προσέγγιση άλλωστε η Ελληνική Πολιτεία , στα πλαίσια της εφαρμογής και της ευρωπαϊκής στρατηγικής και των δεσμεύσεων της χώρας μας, οριστικοποίησε το νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του νέου ΕΣΔΑ. Ο σύγχρονος κόσμος προχωρεί σε μια Ευρώπη της Ανακύκλωσης και σε μια Κοινωνία Μηδενικών Αποβλήτων. Η καινοτομία στη διαχείριση των αποβλήτων, η αξιοποίηση της τεχνολογίας, ο οικολογικός σχεδιασμός και η βιομηχανική συμβίωση μπορούν να μας κατευθύνουν προς μια Κυκλική Οικονομία» κατέληξε ο κ Γεράνης
Τα στοιχεία του έργου με χρήματα του… ΕΣΠΑ
Ο κ. Γεράνης αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου . Το έργο εντάχθηκε το 2011 από την Ειδική Γραμματεία και την Διυπουργική Επιτροπή στον Νόμο περί ΣΔΙΤ με πρωτοβουλία του τότε νομαρχιακού Φορέα διαχείρισης Αποβλήτων ( ΕΣΑΝΣ) με Πρόεδρο τον τότε και σημερινό Δήμαρχο Σερρών Π. Αγγελίδη στον οποίο συμμετείχαν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρων. Οι διαδικασίες διαγωνισμού ολοκληρώθηκαν τέλος του 2013 και ανέλαβε την διαδικασία ο καθολικός διάδοχος του νομαρχιακού φορέα, ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ. Τέλος του 2014 ολοκληρώθηκαν οι αδειοδοτήσεις του έργου.Το 2015 και το 2016 υπήρξε αναμονή για να εγκριθεί ο νέος εθνικός και περιφερειακός σχεδιασμός ( ΕΣΔΑ και ΠΕΣΔΑ ΚΜ) ώστε να περιληφθεί σε αυτόν το εν λόγω ώριμο έργο.
Στο τέλος του 2016 εντάχθηκε το έργο στο ΕΣΠΑ με δημόσια δαπάνη (κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση) ύψους 15 εκ ευρώ. Ολοκληρώθηκαν στις 13/6/2017 οι διαδικασίες υπογραφής σύμβασης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ν. Σερρών μεταξύ Του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονιας.Του Ελληνικού Δημοσίου για την εγγύηση αυτού, δια του Υπουργού και Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ.κ Δ. Παπαδημητρίου και Σ. Πιτσιόρλα αντίστοιχα. Της αναδόχου εταιρείας ΣΙΡΡΑ Α.Ε. με έδρα τις Σέρρες (Σύμπραξη των εταιρειών Archirodon- Ιντρακατ-Envitec) προβλέπει την κατασκευή και έναρξη λειτουργίας του έργου σε 22 μήνες καθώς και την 25ετή λειτουργία και συντήρηση του. Η συνολική επένδυση είναι 36,2 εκ ευρω με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ ( Πρόγραμμα ΥΜΕΠΠΕΡΑΑ 2014-2020) 15 εκ ευρώ ενώ το υπόλοιπο θα χρηματοδοτηθει απο τον ανάδοχο και την τράπεζα του. Ένα έργο είναι πλήρως εναρμονισμένο με όλες τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας. Είναι δυναμικότητας σχεδιασμού 45.000τν ετησίως και μέγιστης δυναμικότητας λειτουργίας 63.000 τν ετήσια και διαχειρίζεται με την τεχνολογία της Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας και με εξοπλισμό τελευταίας γενιάς (όπως αυτοματοποιημένοι διαχωριστές υλικών) και με περιβαλλοντικά βέλτιστο τρόπο ( όπως ειδικές διατάξεις απόσμησης) τόσο σύμμεικτα απορρίμματα όσο και βιοαπόβλητα από διαλογή στην πηγή.
Όπως είπε ο κ Γεράνης «Το έργο αυτό είναι η πιο απτή απόδειξη ότι προχωράμε από τα λόγια στα έργα. Ένα έργο που προστατεύει το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, βελτιώνει την ποιότητα ζωής όλων μας. Μιλάμε λοιπόν για ένα έργο που θα συμβάλλει στην γενικότερη ανάπτυξη της Μακεδονίας με πολλούς άμεσους και έμμεσους τρόπους γιατί θα:
- Δημιουργήσει πάνω από 200 άμεσες θέσεις απασχόλησης κατά την κατασκευή και λειτουργία του
- Ανακτά από τα απορρίμματα χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί και εδαφοβελτιωτικο κόμποστ για γεωργικές και άλλες εδαφικές χρήσεις .
- θα εξασφαλίσει την περιβαλλοντικά και οικονομικά βέλτιστη λειτουργία του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Σερρών που θα μετατραπεί σε χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων επεξεργασίας με σημαντικά μικρότερο όγκο ( μείωση όγκου άνω το 66%) .
- θα δώσει την δυνατότητα συμμόρφωσης με όλους τους εθνικούς και κοινοτικούς στόχους για τα απόβλητα και την κυκλική οικονομία με αποτέλεσμα να μην υπάρξει καμία μελλοντική επιβάρυνση από Εθνικά ή Ευρωπαικά πρόστιμα-τέλη για μη ορθολογική διαχείριση».
Να σημειωθεί ότι στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας λειτουργούσαν 14 διαφορετικά Νομικά Πρόσωπα (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) τα οποία είχαν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους, τόσο στην νομική τους υπόσταση όσο και σε βασικά θέματα λειτουργίας. Μετά την συγχώνευση τους στον νέο Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας η αυτοδιοίκηση στο μέγα θέμα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων απέκτησε ένα νέο εργαλείο που έχει την συνολική ευθύνη των απορριμμάτων στη γεωγραφική περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας που αποτελείται από τους 7 νομούς (Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς και Σέρρες)
Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσους διαχρονικά συνέβαλαν στη υλοποίηση του έργου.
Δικαιωμένος ο Πέτρος Αγγελίδης
Ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, δήλωσε δικαιωμένος για την απόφαση που πήρε ο ίδιος και τα μέλη της διοίκησης της τότε ΕΣΑΝΣ, και αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη του έργου.«Μια προσπάθεια 6 ετών ολοκληρώνεται με την έναρξη κατασκευής του πολύ σημαντικού έργου. Πολλές ευχαριστίες θέλω να εκφράσω προς στα μέλη του Δ.Σ. της τότε ΕΣΑΝΣ, που το 2011 εντάξαμε το έργο στο ΣΔΙΤ, όταν το ΣΔΙΤ ήταν… βρισιά, με φοβερές αντιδράσεις από πολλές πλευρές. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Επιπλέον είναι ένα αναπτυξιακό έργο γιατί δημιουργεί θέσεις εργασίες» .
«Το έργο συμπληρώνει το «πάζλ» του περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα στην Κεντρική Μακεδονία, μέσω του ΦΟΔΣΑ»
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε «Το συγκεκριμένο έργο, μετά το ΣΜΑ Ευκαρπίας συμπληρώνει το «πάζλ» του περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα στην Κεντρική Μακεδονία, μέσω του ΦΟΔΣΑ. Πρέπει να προχωρήσουμε περαιτέρω στην ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, δηλαδή στην κομποστοποίηση όσων κομποστοποιούνται, στην επανάκτηση όσων μπορούν να επανακτηθούν και να χρησιμοποιηθούν και στην ανακύκλωση. Και ό,τι δεν μπορεί να εμπίπτει σ’ αυτές τις κατηγορίες καίγεται. Αξιοποιείται ενεργειακά και παράγεται και ρεύμα και ζεστό νερό»
Τίμησαν την εκδήλωση
Στην τελετή θεμελίωσης του έργου τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα, του προέδρου του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλη Γεράνη, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ,Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Ειδικός Γραμματέα Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) Νίκος Μαντζούφας, ο αντιπεριφεριεάρχης Σερρών ,Γιάννης Μωυσιάδης , ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, οι δήμαρχοι Σερρών, Πέτρος Αγγελίδης, Ηράκλειας, Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, Εμμανουήλ Παππά, Δημήτρης Νότας, και Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης, ο πρώην νομάρχης Σερρών, Στέφανος Φωτιάδης, ο τέως δήμαρχος Βισαλτίας, Δημήτρης Καλαϊτζής το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής ΦΟΔΣΑ και αντιδήμαρχος Ηράκλειας, Νίκος Μουρατίδης, ο αντιδήμαρχος Σερρών Παντελής Χράπας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σερρών Δέσποινα Ιλανίδου και Σάκης Γάτσιος, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΣ, Νίκος Σαφαρίκας, ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας ΣΙΡΡΑ ΑΕ. με έδρα τις Σέρρες (Σύμπραξη των εταιρειών Αrchirodon- Ιντρακατ- Εnviter), Δημήτρης Σουρέτης, μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του ΦΟΔΣΑ και άλλοι τοπικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στο τέλος της εκδήλωσης αφού απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες σε όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου, έγινε η αποκάλυψη της αναμνηστικής πινακίδας της θεμελίωσης.
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.