Στο «Ταβερνάκι του Σερίφη», στον Λευκώνα,την Τετάρτη 28 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ
«Η ΕΛΛΑΔΑ ΦΛΕΓΕΤΑΙ»: παρουσίαση του νέου βιβλίου του Σερραίου συγγραφέα ΒΑΣ. ΤΖΑΝΑΚΑΡΗ στον Λευκώνα
Ο Σερραίος συγγραφέας Βασίλης Τζανακάρης έχει καθιερωθεί επιτυγχάνοντας ένα σπάνιο επίτευγμα στο δύσκολο χώρο των ιστορικών αφηγημάτων. Κατόρθωσε να «παντρέψει» την επιμελή ιστορική έρευνα, προσδίδοντάς τη και μία μυθιστορηματική διάσταση, βασιζόμενος, πάντα, σε αδιάσειστα ντοκουμέντα.
Στο “Ταβερνάκι του Σερίφη”, στον Λευκώνα, θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 28 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, το νέο του βιβλίο με τον τίτλο “Η Ελλάδα φλέγεται”. Την εκδήλωση διοργανώνουν ο εκδοτικός οίκος Μεταίχμιο, το βιβλιοπωλείο “Σχολαρχείον” και η διεύθυνση του καταστήματος. Για το βιβλίο η δημοσιογράφος Θάλεια Καμπουρίδου θα κουβεντιάσει με τον συγγραφέα ο οποίος στη συνέχεια θα απαντήσει σε ερωτήσεις των φιλαναγνωστών.
Πρόκειται για ένα ιστορικό αφήγημα, χρονικό μιας δραματικής εποχής για την Μακεδονία και την Ελλάδα, που αρχίζει από την είσοδο των Γερμανών στην Ελλάδα για να καταλήξει στα Δεκεμβριανά και τη ματωμένη Αθήνα του 1944. Ως τη “σιωπή των όπλων”, όπως επιγράφεται ο τίτλος του τελικού κεφαλαίου του βιβλίου, ή όταν η υποχώρηση και ο συμβιβασμός της ανακωχής από μέρους του ΕΑΜ θα άνοιγαν το δρόμο στη “Δεξιά του αίματος” αλλά και στον ανθρωποβόρο Εμφύλιο. Ο συγγραφέας αναπτύσσει την ιστορική αφήγηση, τον ηρωισμό, την αντίσταση, τον θρίαμβο, την πτώση και τον εθνικό χαμό όχι με την ξερή μορφή της ιστορικής έρευνας και μελέτης των αρχείων που συνήθως επιχειρούν οι ιστορικοί ερευνητές αλλά με τρόπο που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ιστορικής έρευνας, αλλά επιπλέον, παραθέτει και αξιοποιεί αναλόγως πολλά ιστορικά είδη και ντοκουμέντα που είτε δεν είναι γνωστά είτε δεν είναι καταγραμμένα. Στις 750 περίπου σελίδες του το βιβλίο, εστιάζει σε επίκαιρα ρεπορτάζ εφημερίδων, σε μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, σε επιστολές, ενθυμήσεις, ανέκδοτα ημερολόγια, συνεντεύξεις αλλά και αφηγήσεις μαρτύρων και μελετητών της εποχής. Ταυτόχρονα ερευνάται και προβάλλεται ιδιαίτερα η σκληρή βουλγαρική κατοχή στη Μακεδονία και τη Θράκη, με πολλά και σπάνια αρχειακά ντοκουμέντα, λεπτομερείς περιγραφές των εκτελέσεων, των αρπαγών, των βιαιοπραγιών, των βιασμών και προπαντός η σταθερή προσπάθεια των Βουλγάρων να αφελληνίσουν τους κατοίκους της Μακεδονίας και της Θράκης,
Ο Βασίλης Τζανακάρης σημειώνει για το βιβλίο του τα εξής:
– Πρόκειται για την τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής, με λεπτομερή καταγραφή της βουλγαρικής κατοχής στη Μακεδονία και τη Θράκη, μέσα από συνεντεύξεις, ανέκδοτα ημερολόγια, βουλγαρικές εφημερίδες και ανακοινώσεις αλλά και αφηγήσεις ανθρώπων που βίωσαν την προσπάθεια ενός βάρβαρου κατακτητή να αλώσει την ελληνική συνείδηση των κατοίκων της μέσα από φωτιά και αίμα αλλάζοντας τα ονόματα στις επιγραφές των οδών, των εκκλησιών και των καταστημάτων στη βουλγαρική γλώσσα, απαγορεύοντας τη διδασκαλία της ελληνικής στα σχολεία αντικαθιστώντας την με τη βουλγαρική..
Στις σελίδες του καταγράφεται το ξεκίνημα της Εθνικής Αντίστασης με τις αντάρτικες ομάδες “Καπετάν Ανδρούτσος” και “Αθανάσιος Διάκος”, το ολοκαύτωμα των Κερδυλίων με τους περισσότερους από διακόσιους εκτελεσμένους, τα αιματηρά γεγονότα της Δράμας, το πογκρόμ φρίκης που ακολούθησε αλλά και η ζωή στη Θεσσαλονίκη της κατοχής, των καζίνο, των Δαγκουλαίων, του Τσιτσάνη και των ημερών της Εαμοκρατίας που ακολούθησε την απελευθέρωσή της με ταυτόχρονη καταγραφή των δραματικών γεγονότων που συνέβαιναν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1944.
Όλη μου η προσπάθεια, λέει ο συγγραφέας, ήταν να προσεγγίσω όσο πιο ψυχρά κι έντιμα – κι αυτό ήταν το πλέον δύσκολο – τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές της εποχής και να καταγράψω την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, τις προσπάθειες επιβίωσής τους αλλά και τη συμμετοχή τους ως προς τη διαμόρφωσή τους. Δηλαδή ερεύνησα αυτό που λέμε “περιθώριο” ή “ψιλά γράμματα” στις εφημερίδες ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν πιο κατανοητά τα μεγάλα και τα δύσκολα αλλά κυρίως να δώσω το κλίμα της εποχής που η γνώση και η αντίληψή τους είναι απαραίτητη προκειμένου να κατανοήσουμε τα όσα θα καταγράψει αργότερα η ιστορία. Σ΄ αυτό με βοήθησαν οι συνεντεύξεις που πήρα στη μακρά δημοσιογραφική μου θητεία από διάφορους πρωταγωνιστές των γεγονότων ή ανθρώπους που τα έζησαν, όπως η μεγάλη Ελληνίδα ποιήτρια Ρίτα Μπούμη Παπά, που μου μετέφερε τα γεγονότα της 3ης και της 4ης Δεκεμβρίου 1944 στην Αθήνα, τα οποία έζησε αυτοπροσώπως, καθώς και άλλες άγνωστες πτυχές της γερμανικής κατοχής, οι αφηγήσεις των δύο κορυφαίων ποιητών και συγγραφέων της Θεσσαλονίκης, του αείμνηστου Γιώργου Ιωάννου και του Ντίνου Χριστιανόπουλου, η αφήγηση του Σερραίου καπετάν Κοσμίδη για τις μέρες της απελευθέρωσης της Μακεδονίας αλλά και του καπετάν Λασσάνη για το ξεκίνημα της Εθνικής Αντίστασης, για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και τη σύναξη των καπεταναίων στη Λαμία. Στο βιβλίο καταγράφονται επίσης: οι αναμνήσεις του γιατρού των Κερδυλίων Φ. Φυλακτού όχι μόνο για τα γεγονότα στα δύο χωριά αλλά και για το τι συνέβαινε σε όσους κατέφευγαν στις “όμορες” χώρες της Αλβανίας και της Γιουγκοσλαβίας, η αφήγηση του Σερραίου Θεολόγη Παρλαμπά που θυμόταν με συγκίνηση το “Χριστός Ανέστη” ειπωμένο στα ελληνικά από έναν ελληνοαμερικανό λοχία, όταν το ερπυστριοφόρο “σέρμαν” έριξε την πύλη του στρατοπέδου Μελκ, στο οποίο ήταν αιχμάλωτος, καθώς και η συγκλονιστική αφήγηση της αντάρτισσας Ευαγγελία Φυλακτού – Φωτογράφου, που τραγούδησε την “Βοσκοπούλα” για τον Γάλλο ποιητή Πωλ Ελυάρ όταν επισκέφθηκε τους άντρες του ΔΣ στο Βίτσι και το Γράμμο στα χρόνια του Εμφύλιου σπαραγμού.
Νομίζω ότι ενδιαφέρον παρουσιάζει και το… εικαστικό μέρος του βιβλίου, που αποτελείται από σπάνια και αδημοσίευτα έγγραφα, ανακοινώσεις και φωτογραφίες εκείνης της εποχής, όπως οι βουλγαρικές ανακοινώσεις αλλά και η πρώτη – πρώτη γερμανική ανακοίνωση που τοιχοκόλλησαν οι κατακτητές μπαίνοντας στην Ελλάδα.