Τα Βασικά Σημεία Εισήγησης του Μιχάλη Τζελέπη, Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών
Μιχάλης Τζελέπης: «Είστε η μακροβιότερη Μνημονιακή Κυβέρνηση, η οποία ψηφίζει τα μνημόνια δυο-δυο»
Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης ως εισηγητής του Νομοσχεδίου «Κύρωση της τροποποιημένης Συμφωνίας για την ίδρυση Γενικής Επιτροπής Αλιείας στη Μεσόγειο», στο οποίο κατατέθηκαν και οι επίμαχες 5 Τροπολογίες που αφορούν επιπρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις εις βάρος του ελληνικού λαού τόνισε τα παρακάτω:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν συζητούσαμε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου τη συγκεκριμένη κύρωση της διεθνούς συμφωνίας για την Γενική Επιτροπή Αλιείας της Μεσογείου -παρότι αυτή είναι μια συμφωνία η οποία έχει προετοιμαστεί από τον Μάιο του 2014 από την προηγούμενη Κυβέρνηση και έρχεται προς κύρωση μετά από δυόμισι χρόνια-, τόνισα στο τέλος της ομιλίας μου ότι, παρότι συμφωνώ με την κύρωση αυτήν της διεθνούς συμφωνίας, θα επιφυλαχτώ να τοποθετηθώ επί της ψηφοφορίας, γιατί θα ήθελα να δω στην Ολομέλεια πόσες τροπολογίες θα έλθουν μαζί με τα ψάρια, κύριε Υπουργέ! Και να που δεν διαψεύστηκα. Μαζί με το νομοσχέδιο, με την Κύρωση της συμφωνίας για τα «λαβράκια» και τις «τσιπούρες», φέρατε και τροπολογίες που αφαιρούν εκατοντάδες εκατομμύρια από τον ελληνικό λαό και δη τους ασθενέστερους, τους συνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους. Και μάλιστα, είδαμε και το πρωτόγνωρο, οι Βουλευτές της Συγκυβέρνησης να θέλουν να τους αφαιρεθεί ο λόγος και να μην τοποθετηθούν επί ενός τόσο σοβαρού ζητήματος. Παράλληλα, ακούσαμε εδώ στην αρχή της τοποθέτησης από τους Υπουργούς ότι «εσείς τα κάνατε τότε, τώρα ήλθε η σειρά μας». «Οι συσχετισμοί δυνάμεων…», λέει, «…ήταν ενάντια σε εσάς, είναι ενάντια και σε εμάς και αφήστε το δημαγωγό που κρύβετε μέσα σας. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο ελληνικός λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου, άσχετα αν συζητάμε σήμερα νομοσχέδιο για την αλιεία. Αντιπολιτευτήκατε χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό με τον πλέον ακραίο, επικίνδυνο και αποτρόπαιο λαϊκισμό. Και έρχεστε εσείς σήμερα να μας μιλήσετε στην Αίθουσα αυτή για υπευθυνότητα;
Η σημερινή συνεδρίαση με την κατάθεση των πέντε τροπολογιών αποδεικνύει το Βατερλό των διαπραγματεύσεων της Συγκυβέρνησης, οι οποίες διαπραγματεύσεις έχουν πλέον γίνει το Γεφύρι της Άρτας. Ο κύριος Υπουργός έλεγε «Αλίμονο αν δεν υπογράψουμε τη συμφωνία της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι τον Φεβρουάριο. Αν πάμε τον Μάιο, καταστραφήκαμε». Να θυμίσω τι έλεγε επανειλημμένα ο κύριος Υπουργός Οικονομικών για το αφορολόγητο, ότι θα παραιτούνταν κι οτιδήποτε άλλο; Οι συγκεκριμένες τροπολογίες πραγματικά δείχνουν τον απόλυτο ευτελισμό της Κυβέρνησης, αλλά και δι’ αυτής και του ελληνικού Κοινοβουλίου που καλείται μέσα σε δέκα ημέρες να διορθώσει αυτά που ψήφισε ως τέταρτο μνημόνιο. Είχε δίκιο τότε με αυτά που έλεγε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζαχαριάδης, όταν ομολόγησε ανερυθρίαστα ότι σας πιάνουν από το χέρι οι πιστωτές για να γράψετε τα νομοσχέδια.
Μιλάμε για τις τροπολογίες αυτές που εσπευσμένα και εκπρόθεσμα έφερε η Κυβέρνηση σε νομοσχέδιο για την αλιεία. Αλήθεια, θα ήθελα να ρωτήσω πού πήγαν οι γραβάτες, τα νταούλια; Σώπασαν κι αυτά; Τα παραμύθια τέλειωσαν; Τα λόγια τα ωραία, τα μεγάλα; Δεν πείθετε πλέον κανέναν, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι, όσο κι αν προσπαθείτε να παραποιήσετε την κατάσταση, την αλήθεια, το τέταρτο μνημόνιο, το δικό σας δεύτερο «μνημόνιο plus», είναι γεγονός και ο λογαριασμός βαρύς για τους συνήθεις ύποπτους που θα κληθούν να το πληρώσουν. Κι ακόμα χειρότερο ότι αυτοί που θα υποστούν τα μέτρα είναι οι πλέον αδύναμοι, αυτοί για τους οποίους κόπτεστε ότι προσπαθείτε να ελαφρύνετε τα βάρη.
Ας πάμε όμως τώρα στην ουσία των τροπολογιών. Οι εν λόγω τροπολογίες δεν αποτελούν την θεσμοθέτηση των υπόλοιπων προαπαιτούμενων, αλλά τροποποιούν τις διατάξεις του ν.4472/2017 που ψηφίσατε πριν από δέκα μέρες. Είναι προφανές ότι οι διορθώσεις αυτές έχουν επιβληθεί από τους πιστωτές, αφού εξέτασαν ενδελεχώς την ουσιαστική και νομοτεχνική επάρκεια της νομοθέτησης, των συμφωνηθέντων με την Κυβέρνηση με τον ως άνω νόμο. Υπό το πρίσμα αυτό τίθεται το ερώτημα αν θα υιοθετηθούν και άλλα μέτρα ενόψει του νέου Eurogroup στο οποίο έχει εναποθέσει τόσα πολλά η Κυβέρνηση.
Η πρώτη τροπολογία είναι η 1058/64 για την τροποποίηση του άρθρου 15 του ν.4472/2017.
∙ Η ψήφιση της διάταξης αυτής, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι μια από τις πιο εξευτελιστικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες την περίοδο της επταετούς κρίσης. Τι έλεγε ο νόμος που είχε ψηφιστεί πρόσφατα; Ότι οι ελληνικές Αρχές μπορούν να εφαρμόζουν τις αναγκαίες προσαρμογές στο άρθρο 10 σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Τι άλλαξε; Τίποτα μας είπε ο κύριος Υπουργός. Η νέα διατύπωση κατ’ απαίτηση των δανειστών είναι: «Οι ελληνικές Αρχές μπορούν σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να τροποποιούν τον αναγκαίο βαθμό στο άρθρο 10». Για όποιον δεν το πρόσεξε, το «σε συμφωνία» ήρθε πρώτο στη φράση, για να μην έχουμε καμία αμφιβολία και παρεξήγηση για το ποιος κάνει κουμάντο.
∙Σε σχέση, τώρα, με την τροπολογία 1060/66 για τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του Δημοσίου και την τροποποίηση του άρθρου 1 του ν. 4472/2017: με την εν λόγω τροπολογία, την τροπολογία 1060/66 μετατίθεται κατά έναν ακόμη χρόνο, δηλαδή από 1/1/2023 αντί της 1/1/2022, η έναρξη αναπροσαρμογής αύξησης των κύριων συντάξεων βάσει της μεταβολής του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.. Από την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 αυτή είναι η δεύτερη διαδοχική παράταση – επιμήκυνση του παγώματος των συντάξεων, καθώς με τον νόμο Κατρούγκαλου στην αρχική μορφή προβλεπόταν η αναπροσαρμογή των συντάξεων ήδη από 1/1/2017. Σε όσες περικοπές κάνατε μέχρι τώρα προστίθεται και το πάγωμα των συνταξιοδοτικών αυξήσεων, το οποίο επιρρίπτει πρόσθετο βάρος 250 εκατομμυρίων στους συνταξιούχους, κυρία Υπουργέ, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ενώ εσείς προηγουμένως επικαλεστήκατε ότι δεν θα γίνει καμία περικοπή. Βαρύ φορτίο σας άφησε ο προκάτοχός σας, κυρία Υπουργέ!
-Σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας σύμφωνα με την τροπολογία 1059/65 θέλω να πω τα εξής: Υλοποιείτε στην ουσία τη μεγαλύτερη φαντασίωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των εργοδοτών. Μάλλον πρόκειται κι εδώ για μία ακόμη «αυταπάτη σας». Απελευθερώσατε ουσιαστικά τις ομαδικές απολύσεις, επαναφέρατε τον αναχρονιστικό θεσμό της εργοδοτικής ανταπεργίας, που καταργήθηκε με τον ν. 1264/1982, και φέρνετε στο προσκήνιο το άρθρο 656 του Αστικού Κώδικα που ήταν εν αχρησία. Συμφωνήσατε στην επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος το φθινόπωρο, μαζί με τον συνδικαλιστικό νόμο, να κάνετε και την απεργία μονάκριβη. Η προωθούμενη τροπολογία για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την άνευ όρου παράδοση της Κυβέρνησης στους δανειστές. Μέχρι σήμερα έχουμε δει περιπτώσεις κατά τις οποίες οι δανειστές ζητούσαν την αλλαγή διατάξεων. Η Κυβέρνηση τώρα πρωτοτυπεί προτείνοντας την ψήφιση διάταξης ταυτόσημη με εκείνη που έχει ήδη ψηφιστεί στον ν. 4472/2017, προκειμένου να αλλάξει καθ’ υπαγόρευση των δανειστών η αιτιολογική έκθεση. Οι διατάξεις ενός Νομοσχεδίου αφορούν την κυβερνητική πράξη, ενώ οι διατυπώσεις της αιτιολογικής έκθεσης αφορούν την Κυβερνητική σκέψη. Με την τροπολογία που επέβαλλαν οι δανειστές και υιοθέτησε η Κυβέρνηση, συνομολογείτε ότι οι δανειστές ελέγχουν όχι μόνο τις πράξεις της Κυβέρνησης-αλλά και την σκέψη της. Γιατί κατάλαβαν ότι η Κυβέρνηση, ευρισκόμενη σε πανικό, αναζητώντας «σανίδα σωτηρίας», έχτισε τον μύθο της επαναφοράς στην εργασιακή κανονικότητα μέσω της αιτιολογικής έκθεσης.
Σχετικά με τις υπόλοιπες τροπολογίες θα ήθελα μόνο να πω για την τροπολογία 1062/68 για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ότι η Κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τους πιστωτές συνεχίζει στη λογική «κανένα σπίτι πλέον στα χέρια ιδιοκτήτη» από τον Αύγουστο του 2018.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι είστε η μακροβιότερη Μνημονιακή Κυβέρνηση, η οποία ψηφίζει τα μνημόνια δυο-δυο. Και σε αυτό το αδιέξοδο οδηγήσαν την χώρα οι δικές σας επιλογές. Δεν μπορείτε, λοιπόν, σε αυτά τα αδιέξοδα που οδηγήσατε την χώρα να ζητάτε να βρείτε συνενόχους σας. Αυτό είναι δικό σας προνόμιο και το πικρό ποτήρι, δυστυχώς, θα το πιείτε μέχρι το τέλος!