Στα Χρυσοχώραφα Σερρών και την ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κερκίνης
Το 1ο Festival Χρυσοβούβαλου Υγροτόπου Κερκίνης θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 24 και 25 Ιουνίου 2017
Με σκοπό την γνωριμία με το μεγαλόσωμο και ανθεκτικό σε αντίξοες καιρικές συνθήκες ζώο που δίνει ζωή στην περιοχή και εργασία σε κτηνοτρόφους, γεωργούς, κρεοπωλεία, βιοτεχνίες, εστιατόρια, ξενοδοχεία , επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού και άλλες επιχειρήσεις.
Το 1ο Festival Χρυσοβούβαλου Υγροτόπου Κερκίνης πρόκειται να πραγματοποιηθεί το διήμερο 24 και 25 Ιουνίου 2017, στα Χρυσοχώραφα Σερρών και την ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κερκίνης, με σκοπό την γνωριμία με το μεγαλόσωμο και ανθεκτικό σε αντίξοες καιρικές συνθήκες ζώο που δίνει ζωή στην περιοχή και εργασία σε κτηνοτρόφους, γεωργούς, κρεοπωλεία, βιοτεχνίες, εστιατόρια, ξενοδοχεία ,επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού και άλλες επιχειρήσεις. Οι ειδυλλιακές εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου, µε κοπάδια να πλέουν στη λίμνη Κερκίνη και να καθρεπτίζονται στα νερά της, να βόσκουν στις καλαμιές και να χάνονται στο ηλιοβασίλεμα τάζουν λίγο παράδεισο και γεύσεις υψηλής διατροφικής αξίας βουβαλίσιων εδεσμάτων από τη σπάνια και αυτόχθονα φυλή του ελληνικού νεροβούβαλου,
Το festival διοργανώνει ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βουβαλοτρόφων Ελλάδας, με συνδιοργανωτές τον Δήμο Ηράκλειας, τον Δήμο Σιντικής, τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Zώων Νέας Μεσήμβριας Θεσσαλονίκης και το Εμπορικό Επιμελητήριο Σερρών και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Ιουνίου 2017, στο χώρο του Επιμελητηρίου Σερρών οι διοργανωτές του Festival, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου αναφερόμενοι στο πρόγραμμα τουFestival και καλώντας τους Σερραίους να αγκαλιάσουν την εκδήλωση ώστε να καταστεί θεσμός.
Ο Τρύφωνας Γιαντσίδης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βουβαλοτρόφων Ελλάδας, , δήλωσε «Προσκαλούμε όλοι τον κόσμο στο 1ο Festival Χρυσοβούβαλου Υγροτόπου Κερκίνης, που πλαισιώνουν πολλές δράσεις. Ο σκοπός που διοργανώνεται είναι να γνωρίσει ο κόσμος την περιοχή που ζει το ζώο αυτό και να γνωρίσει τους έλληνες παραγωγούς που ασχολούνται με τον τομέα της βουβαλοτροφίας και επίσης διοργανώνεται για να γνωρίσει ο κόσμος ακόμη περισσότερο τα προϊόντα που παράγονται και μεταποιούνται από τον ελληνικό νεροβούβαλο .Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που συνέβαλε για να υλοποιηθεί το 1ο festival ,όλους που πίστεψαν στο εγχείρημα. Θεωρώντας και μεις ότι πρέπει πλέον να προβληθεί ο ελληνικός νεροβούβαλος διοργανώνουμε αυτό το festival».
Ο Νικόλαος Γάλλιος, υπεύθυνος δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ, τόνισε: «Θα ήθελα να καλέσω τον κόσμο το Σάββατο,24 Ιουνίου, στο χωριό Κερκίνη που θα διεξαχθούν δραστηριότητες για τον κόσμο όπως βαρκάδα και παρατήρηση πουλιών και την Κυριακή 25 Ιουνίου , στα Χρυσοχώραφα, στο Ανατολικό ανάχωμα της λίμνης Κερκίνης, έχουμε ποδηλασία, βαρκάδα και τοξοβολία για τον κόσμο. Όλες οι δράσεις θα είναι δωρεάν για τους επισκέπτες του festival»
Η Βασιλική Πασχάλη, διευθύντρια του festival, ανέφερε « Με το σκεπτικό ότι στην κρίση απαντάμε με δράση,η δράση είναι μια γιορτή για όλους .Καλούμε να ρθείτε στο φεστιβάλ να μαγειρέψουμε μαζί με τη Βέφα Αλεξιάδου, την Σχολή Αρχιμαγείρων Σεφ του Δημόσιου ΙΕΚ Σερρών και το Catering Γατίδη, εδέσματα με προϊόντα βουβαλίσια . Είτε να παρακολουθήσετε την ημερίδα με ομιλητές επιστήμονες με θέμα τον ελληνικό νεροβουβαλο και τα προϊόντα του, είτε να συμμετέχετε στις δραστηριότητες .Περιμένουμε να ρθεΊτε να αγκαλιάσετε την εκδήλωση, Θέλω να πιστεύω ότι το όραμα όλων των βουβαλοτρόφων και όλων των επαγγελματιών της λίμνης Κερκίνης θα αγκαλιαστεί από τον κόσμο των Σερρών και όχι μόνο»
Ο Δημήτρης Γιαννάκης, Α΄ αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Σερρών , τόνισε « Διοργανώνεται το φεστιβάλ πρώτη φορά ευελπιστώντας να γίνει θεσμός . Πιστεύω ότι θα δώσει την ευκαιρία σε όλο τον κόσμο να γνωρίσει τον ελληνικό βούβαλο ,τις συνήθειές του και τις συνθήκες που διαβιώνει ο νεροβούβαλος, να δει τις ομορφιές της Λίμνης Κερκίνης και τέλος να γευθεί τα παράγωγά του βούβαλου ,που πρέπει να υπενθυμίσω ότι είναι η αιχμή του δόρατος του νομού Σερρών , προϊόντα που έχουν εντύπωση σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο . Εύχομαι το φεστιβάλ να σημειώσει επιτυχία».
Ο Θεόδωρος Ναζηρίδης ,γενικός συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, δήλωσε «Η περιοχή της λίμνης Κερκίνης είναι γνωστή από παλιά ότι φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό βούβαλων της χώρας και μάλιστα είναι ίσως η μόνη περιοχή όπου υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα γι α το είδος αυτό ,σε σχέση με τις εγκαταστάσεις και για αυτό έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η εξάπλωση του είδους . Το Βουβάλι είναι είδος που ζει στους υδροβιότοπους». Όπως σημείωσε ο κ.Ναζηρίδης σημείωσε ότι από τις 4.000 βοβάλια που υπάρχουν στην Ελλάδα τα 3.500 βρίσκονται στον υγροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης.
Ο κ. Δημήτριος Ρουστένης, γεωπόνος-ζωοτέχνης, υπεύθυνος στο Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης , δήλωσε « Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την προσπάθεια των Βουβαλοτρόφων, θεωρώντας ότι ο ελληνικός βούβαλος ,από ζώο σπάνιας φυλής μπορεί να εξελιχθεί ως αιχμή του δόρατος για την ελληνική κτηνοτροφία. Θέλουμε να ευχηθούμε καλή επιτυχία».
Το ποικίλο πρόγραμμα του 1ο Festival Χρυσοβούβαλου Υγροτόπου Κερκίνης, περιλαμβάνει ημερίδα με θέμα τον νεροβούβαλο και τα προϊόντα του , παρασκευή εδεσμάτων από την Βέφα Αλεξιάδου, την Σχολή Αρχιμαγείρων Σεφ του Δημόσιου ΙΕΚ Σερρών και το Catering Γατίδη, γνωριμία με τις ομορφιές της KLερκίνης με διάφορες δραστηριότητες όπως τοξοβολία, ποδηλασία, παρατήρηση πουλιών , κατασκευές χελιδονοφωλιών και ταϊστρών, βαρκάδα , περιήγηση στις αγέλες βουβαλιών και σε φάρμες, πεζοπορία ή τρέξιμο στο δρόμο του Ελληνικού νεροβούβαλου, ζωγραφική, έκθεση ζωγραφικής , κουκλοθέατρο , συναυλία με τον Γιώργο Αετόπουλο και τον Δημήτρη Αλιστρατινό , μουσική από νεανικά σχήματα
Χορηγοί του festival είναι η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, τα Εκκοκκιστήρια Ηράκλειας, η εταιρεία Ζ.ΜΠΟΡΑΣ και ΣΙΑ Ο.Ε., το κρεοπωλείο “ΤΟ ΧΑΣΑΠΑΚΙ” του Αθανασίου Κοκκώνα, η Ένωση Αγροτών N. Σερρών, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ηράκλειας, ο HΤΑΥΡΟ- περιηγήσεις και ξενώνα ΛΙΜΝΑΙΟ- Νίκος Γάλλιος, ο ξενώνας-εναλλακτικές μορφές τουρισμού ΟΙΚΟΠΕΡΙΗΓΗΤΗ -Γιάννης Ρέκλος, η εταιρεία ΓΑΤΙΔΗΣ, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός ΤΥΡΝΑΒΟΥ, το μεζεδοπωλείο ΜΕΘΟΡΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ, ο πολυχώρος ΕΛΩΔΙΑ- Αριστείδης Γκαιδατζής, το Εργαστήριο Παραδοσιακών Ζυμαρικών Άνω Ποροίων- ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΔΡΕΑΔΗ, το Εργαστήριο Ζαχαροπλαστικής PIERINO-ΓΚΟΓΚΟ, το Ζαχαροπλαστείο ΓΑΛΗΝΗ και τα ξενοδοχεία ΕΡΩΔΙΟΣ, ΚΕΡΚΙΝΙΤΗΣ, ΦΡΑΓΜΑ, ΑΛΚΥΟΝΗ, ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ και VILLA BELLES.
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com