16ος Χρόνος,Μάθημα 31ο, Τετάρτη 5-06-2019, ώρα 7μμ. στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο
«Ανασκόπηση και συζήτηση για τα μαθήματα της 16ης Διδακτικής περιόδου» το θέμα στο Μαξίμειο
Συντονιστής ο Ζήσης Μητλιάγκας, φιλόλογος, στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας
Την Τετάρτη (5 Ιουνίου 2019), με το 31ο μάθημα, κλείνει η 16η διδακτική περίοδος του Πνευματικού Συμποσίου «Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας».
Μια από τις πιο πλούσιες και γόνιμες διδακτικές περιόδους, με πολλούς εισηγητές και ποικιλία εισηγήσεων από την αρχαία κληρονομία, τον παγκόσμιο πολιτισμό, την νεώτερη Ελλάδα και τη σύγχρονη πνευματική λειτουργία Πανελλήνια και τοπικά.
Έτσι έγιναν μαθήματα φιλοσοφίας για τον Πλάτωνα, Δημόκριτο και Αριστοτέλη (Μητλιάγκας, Ανδρονίδης, Κωστούρος, Ισιδώρα Μάλαμα), δραματική ποίηση (Φανή Τζήκα), Απαρχές του Ελληνισμού και Μικρασιατικός Ελληνισμός (Δεληγιώργης, Φάκας), για το Βυζάντιο (Κωστούρος,Τυμπανίιδου) Νεοέλληνες λογοτέχνες, Σολωμός, Παπαρηγόπουλος (Πασχαλέρης, Δώρα Μπαγανά) Δημοτικό τραγούδι (Φ. Κεχαγιά), Ρωσικό Θέατρο (Νότας Θωμάς), Τάσος Λειβαδίτης (Συλία Ζετα, Κωστούρος Γιώργος) με μουσική υπόκρουση.
Το σπουδαιότερο στην16η διδακτική περίοδο αρχίσαμε μνα παρουσιάζουμε Σερραίους Πνευματικούς δημιουργούς με το έργο τους, τονίζοντας τη σημασία και την αξία του τοπικού πολιτιστικού μας δυναμικού. Έτσι ξεκινήσαμε με τον φιλόλογο Θανάση Μπαντέ και την εξαίρετη ανάλυση για τα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη (Μπαντες – Ισιδώρα Μάλαμα).
Συνεχίσαμε με τον εξαίρετο φιλόλογο γλωσσολόγο Νίκο Ταχινοσλή και το έργο του σχετικά με την ονοματολογία των Σερρών ύστερα παρουσιάσαμε και αναπτύξαμε το εξαίρετο μυθιστόρημα της φιλολόγου Φανής Κεχαγια, στενού συνεργάτη του Πνευματικού μας συμποσίου, με τίτλο: πόσο ήθελα να μ’ αγαπώσης ( Μητλιάγκας , Ζουρνατζή Τάνια) Ύστερα με τον εξαίρετο φιλόλογο Κανλη Σάκη απολαύσαμε το ποιητικό έργο του αείμνηστου πνευματικού δημιουργού της περιοχής μας Γεωργίου Καφτατζή .
Τέλος απολαύσαμε μια εξαίρετη ποιητική δημιουργία πολλών εκπαιδευτικών για το αδικημένο από την σημερινή πολιτική ηγεσία, αλλά σπουδαίο ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο, τον λόφο Καστά. Η υπέροχη δημιουργία και έκδοση έγινε με την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φιλολόγων της περιοχής μας (Δώρα Μπαγανά) και την εκδοτική επιμέλεια της φιλολόγου Ισιδώρας Μάλαμα.
Το συντονισμό της παρουσίασης των ποιημάτων είχε η φιλόλογος Παπούλια Στέλλα. Στο τέλος αυτής της πλούσιας και γόνιμης διδακτικής περιόδου θεωρώ χρέος μου εκ μέρους όλων μας να ευχαριστήσω πρώτα και κύρια τον Μητροπολίτη μας κ.κ., Θεολόγο και το Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο για τη ζεστή φωλιά που μας φιλοξενούν τόσα χρόνια, ύστερα το Δήμο Σερρών( Γρ. Τύπου) για την υλικοτεχνική υποστήριξη και την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών για την οικονομική στήριξη και συνεργασία. Και βεβαία τους χορηγούς που αναφέρονται σε κάθε δελτίο Τύπου.
Η 17η διδακτική περίοδος (2019-2020) ξεκινά την πρώτη Τετάρτη του Οκτωβρίου του 2019 και συνεχίζουμε…….
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.
Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Χορηγοί: Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση), η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ και η Α.Ε ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ.