Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο «Αντάρτες και Καπετάνιοι. Η Εθνική Αντίσταση κατά της βουλγαρικής κατοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης 1942-1944»
Αντιρρήσεις για τον τρόπο παρουσίασης ορισμένων γεγονότων από τον συγγραφέα του βιβλίου
Μάλιστα συγγενείς θυμάτων της περιόδου εκείνης παίρνοντας το λόγο ζήτησαν συγκεκριμένες απαντήσεις. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αντίδραση σε λέξεις – εκφράσεις- χαρακτηρισμούς , που χρησιμοποίησε η κεντρική παρουσιάστρια του βιβλίου. Οι συγγενείς θυμάτων της ζήτησαν να ανακαλέσει γιατί ήταν προσβλητικοί αυτοί οι χαρακτηρισμοί για τους ανθρώπους τους που χάθηκαν
Η παρουσίαση του βιβλίου « Αντάρτες και Καπετάνιοι. Η Εθνική Αντίσταση κατά της βουλγαρικής κατοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης 1942-1944» του εκπαιδευτικού και διδάκτορα της Ιστορίας Τάσου Χατζηαναστασίου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018 στο φουαγιέ του δημοτικού θεάτρου «Αστέρια». Την διοργάνωση της εκδήλωσης είχε η ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Σερρών. Το βιβλίο παρουσίασε η φιλόλογος Λία Αμπατζή, ενώ παρεμβάσεις έκανε ο Σερραίος δημοσιογράφος -συγγραφέας Βασίλης Τζανακάρης, ενώ μίλησε και ο συγγραφέας Τάσος Χατζηαναστασίου.
Ο συγγραφέας, Τάσος Χατζηαναστασίου, σε δηλώσεις στη «Σ» , αναφερόμενος στην εκδήλωση τόνισε: « Είμαι πολύ χαρούμενος και αισθάνομαι μεγάλη τιμή γιατί παρουσιάζω την διδακτορική μου διατριβή, που στην πραγματικότητα είναι αυτό το βιβλίο ,για την εθνική αντίσταση στις βουλγαροκρατούμενες περιοχές, εδώ στις Σέρρες. Ήταν μια έλλειψη νομίζω να γίνει η συζήτηση και εδώ, έναν πολύπαθο τόπο που δικαιούται η ιστορία του, να αναδεικνύεται να συζητιέται σε επίπεδο επιστημονικό πλέον ,ιστορικό γιατί και η περίοδος του ΄40 είναι δύσκολη και τραυματική ιδιαίτερα , οπότε πιστεύω ότι μια μικρή συμβολή και εγώ τώρα στην αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας και της ανάδειξης της ιστορικής πραγματικότητας με αυτό το έργο».
« Το έργο (βιβλίο) βρίσκεται πλέον στην τρίτη έκδοση που σημαίνει ότι πέρα της ακαδημαϊκής κοινότητας από την οποία έχει αναγνωριστεί και καταξιωθεί, έχει αγγίξει και ένα ευρύτερο κενό .και το βρίσκω λογικό και αισιόδοξο, αν ο κόσμος διαβάζει τους ιστορικούς νομίζω ότι είναι αισιόδοξο», σημείωσε ο κ. Χατζηαναστασίου.
Επισημαίνεται ότι η πρώτη έκδοση του βιβλίου έχει γίνει το 2003. «Η πρώτη έκδοση είχε γίνει πριν αρκετά χρόνια το 2003 και είχε εξαντληθεί και ήταν δυσεύρετο, δεν υπήρχε τρόπος να το προμηθευτεί κανείς. Οπότε και μετά την κρίση οι εκδότες δίσταζαν να προχωρήσουν σε νέα έκδοση . Το 2016 έγινε η δεύτερη έκδοση εξαντλήθηκε μέσα σε λίγους μήνες και τώρα έχουμε την χαρά και την τιμή να έχουμε την τρίτη έκδοση ,η οποία έχει υποστεί και κάποιες μικροδιορθώσεις και λόγω της βιβλιογραφίας που έχει ανανεωθεί», ανέφερε ο κ. Χατζηαναστασίου. Υπογραμμίζοντας ότι συνεχίζει να ασχολείται με το θέμα, δήλωσε: « Έχω ασχοληθεί με το θέμα και ειδικότερα με τα γεγονότα της Δράμας ,έχει εκδοθεί μια μονογραφία από μένα και τον Δημήτρη Πασχαλίδη (Δραμινό ερευνητή), που πιστεύω ότι έχει εξαντλήσει το θέμα των γεγονότων της Δράμας και των σφαγών της ευρύτερης περιοχής, αγγίζει αυτό και τις Σέρρες το ΄41, αλλά και σε άλλα θέματα και άρθρα που αφορούν την βουλγαρική κατοχή στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας. Επίσης ασχολούμαι και με την προηγούμενη κατοχή του 1916 1918, έχω δημοσιεύσεις, ερευνητικό έργο».
Ο Βασίλης Τζανακάρης, που συμμετείχε στην παρουσίαση του έργου ,δήλωσε: «Το βιβλίο του Τάσου Χατζηαναστασίου είναι ένα τεκμήριο ιστορίας για όσους θέλουν να μάθουν, θέλουν να πληροφορηθούν αλλά και να το χρησιμοποιήσουν, όπως εγώ το χρησιμοποίησα για το δικό μου βιβλίο ως ιστοριογραφία. Ο Τάσος κάνει μια κανονική επιστημονική δουλειά, κάνοντας έρευνα σε αρχεία , σε πηγές , χρησιμοποιώντας ερευνητικό υλικό σπάνιο και δυσεύρετο με αποτέλεσμα πολλές φορές το βιβλίο του να αποκτάει μια ιδιαιτερότητα θα έλεγα ακόμα και συλλεκτική. Όσα χρόνια και να περάσουν το βιβλίο του Τάσου Χατζηανανστασίου θα είναι στην επικαιρότητα .Θα πω μια ακόμη φορά ότι είμαι ιδιαίτερα περήφανος και ακόμα συγκινημένος που συμμετέχω στην παρουσίαση γιατί χρησιμοποίησα το βιβλίο του για να γράψω και το δικό μου βιβλίο με τίτλο “H Ελλάδα Φλέγεται”».
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης αρκετοί από αυτούς που παρακολουθούσαν την παρουσίαση εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για την παρουσίαση ορισμένων γεγονότων από τον συγγραφέα στο βιβλίο. Μάλιστα συγγενείς θυμάτων της περιόδου εκείνης παίρνοντας το λόγο ζήτησαν συγκεκριμένες απαντήσεις. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αντίδραση σε λέξεις – εκφράσεις- χαρακτηρισμούς, που χρησιμοποίησε η κεντρική παρουσιάστρια του βιβλίου κ. Λία Αμπατζή. Οι συγγενείς θυμάτων της ζήτησαν να ανακαλέσει γιατί ήταν προσβλητικοί αυτοί οι χαρακτηρισμοί για τους ανθρώπους τους που χάθηκαν.
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα