Στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων το Σάββατο ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για την ονομασία της πΓΔΜ.
Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, με απώλειες για το κόμμα ΑΝΕΛ
Κατά της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 153 βουλευτές και υπέρ ψήφισαν 127 βουλευτές. Στην ψηφοφορία μετείχαν συνολικά 280 βουλευτές.
Η πρόταση της ΝΔ απορρίφθηκε με 153 ψήφους, με μία απώλεια για την κυβερνητική πλειοψηφία, τον Δημήτρη Καμμένο, που ψήφισε «ναι» στην πρόταση δυσπιστίας.Ψήφισαν συνολικά 280 βουλευτές και υπέρ της πρότασης μομφής ψήφισαν 127 βουλευτές. Καταψηφίστηκε,λοιπόν, η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, με απώλειες, ωστόσο, από το συγκυβερνών κόμμα .
Σε σύνολο 280 παρόντων βουλευτών, υπέρ της πρότασης τάχθηκαν 127 βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο Δημήτρης Καμμένος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κατσαντώνης, ενώ την καταψήφισαν οι 153 βουλευτές από τους ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κατερίνα Παπακώστα, Νίκος Νικολόπουλος και Χάρης Θεοχάρης.
Επίσης, από την ψηφοφορία απουσίαζε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ που είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση.
Κατά την ψηφοφορία, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος ψήφισε υπέρ της πρότασης. Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία, από το προεδρείο της Βουλής ανακοινώθηκε η απόφαση του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου για διαγραφή από το κόμμα του Δημήτρη Καμμένου.
Ως την καλύτερη συμφωνία που είχε ποτέ η χώρα τα τελευταία χρόνια χαρακτήρισε τη συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι το πρόβλημα της είναι ότι έχουμε συμφωνία, γιατί κάποιοι από τους βουλευτές της δεν την ήθελαν και κάποιοι δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι την πέτυχε αυτή η κυβέρνηση.
«Είστε εσείς που επιλέγετε να διχάσετε τους Έλληνες σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ενώσετε την τριχοτομημένη παράταξη σας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη , προσθέτοντας ότι το μεγάλο του πρόβλημα είναι ότι υποκρίνεται και δεν πιστεύει όσα λέει.
«Είστε έμποροι του πατριωτισμού, μας είπατε ότι τα δώσαμε όλα , εσείς τι πήρατε από τις διαπραγματεύσεις που κάνατε;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι φέρει ακέραιη την ευθύνη ως όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας να δίνει νομιμοποίηση στο φίδι της ΧΑ να ξεμυτίσει από το αβγό του. Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε ταυτόχρονα σφοδρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού στον Αντώνη Σαμαρά.
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι «Ψήφος κατά της πρότασης μομφής σήμερα, σημαίνει ψήφο υπέρ της συμφωνίας για το Σκοπιανό αύριο” μιας συμφωνίας που όπως υπογράμμισε “παράγει τετελεσμένα”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις για τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. “Αξίζει το ΝΟΜΠΕΛ πολιτικής απάτης τόσο στον κ Τσίπρα όσο και στον κ Καμμένο στον οποίο ο ιστορικός του μέλλοντος θα επιφυλάξει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους καιροσκόπους της πολιτικής “Είστε μια κοινοπραξία πολιτικού κυνισμού ικανοί για τα πάντα” είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ και δεσμεύτηκε να κάνει τα πάντα προκειμένου να αποτρέψει τη συμφωνία ΑΘΗΝΩΝ – ΣΚΟΠΙΩΝ την οποία χαρακτήρισε “μείζονα εθνική υποχώρηση”.
Τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο νυν Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με την προκάτοχό του Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας παρουσίασε στην ολομέλεια σειρά αποχαρακτηρισμένων εγγράφων του Υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία – όπως είπε – δείχνουν τι είχαν αποδεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Μεταξύ άλλων παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 2009 – η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ερωτηθείσα από τον Μάθιου Νίμιτς απάντησε ότι αξίζει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ”
Επίσης ο κ Κοτζιάς ισχυρίστηκε ότι όπως προκύπτει από έγγραφα του τότε διαπραγματευτή, πρέσβη Αδαμάντιου Βασιλάκη συμφωνία υπήρχε και για το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΣΚΟΠΙΑ
Για επιλεκτική χρήση διαβαθμισμένων εγγράφων που δημιουργούν εντυπώσεις και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα κατηγόρησε τον Υπουργό Εξωτερικών, η Ντόρα Μπακογιάννη. Με τη σειρά της κατέθεσε τρία μη απόρρητα έγγραφα τα οποία – όπως είπε – πιστοποιούν τη σθεναρή στάση που κράτησε η χώρα μας, έναντι των αξιώσεων της γειτονικής χώρας.
Το πρώτο αφορά στην αιτιολογική έκθεση της απόφασης της Χάγης που λέει ρητά ότι η Ελλάδα αρνήθηκε το όνομα Μακεδονία – Σκόπια. Το δεύτερο είναι μια προσωπική επιστολή της προς τον κύριο Μιλοσόσκι με την οποία ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα αρνείται κοινή επιτροπή για την αλλαγή των ιστορικών βιβλίων. Το τρίτο έγγραφο αφορά σε μια αναφορά του Αμερικανού πρέσβη μετά την συνάντηση που είχε με τον τότε πρωθυπουργό της γείτονος , με την οποία ο Γκρουέφσκι, ισχυρίζεται ότι “οι Έλληνες επιμένουν στο όνομα της ιθαγένειας και θέλουν να βάλουν χέρι στη γλώσσα μας”.
Για κυβέρνηση σε αποδρομή που υποτάσσεται σε πιέσεις και επιχειρεί να κλείσει άρον άρον τα εθνικά μας θέματα έκανε λόγο η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. “Όταν διαπραγματεύεται ο κ Τσίπρας πρέπει να ανησυχούν όλοι οι Έλληνες” συμπλήρωσε και τόνισε ότι “Το θέμα δεν είναι το άθροισμα των επαίνων από το εξωτερικό αλλά η κατοχύρωση των εθνικών μας συμφερόντων”
Την υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης προανήγγειλε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ο ίδιος δεν θα μεταβάλλει τις απόψεις του γιατί ο αέρας φυσάει ανάποδα.”Αν αποτύχει αυτή η προσπάθεια θα γκρεμιστεί ο μετριοπαθής Ζαεφ και θα βγουν στην επιφάνεια οι εθνικιστές», είπε χαρακτηριστικά, ο κ Θεοδωράκης.
Δημοψήφισμα για τη συμφωνία ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Ο Πάνος Καμμένος, δήλωσε σαφώς ότι δεν θα υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας, πρόσθεσε ωστόσο ότι οι ΑΝΕΛ θα κάνουν τα πάντα για να μην περάσει η συμφωνία»