Απόστολος Τζιτζικώστας ,Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας:
«Δέσμευσή μου ήταν να προχωρήσουν οι εργασίες της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Π.E. Σερρών»
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην πόλη των Σερρών επισήμανε ότι έχουν ξεκινήσει οι εργασίες της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, ώστε να μην βιώσει η περιοχή τις πλημμύρες των προηγούμενων ετών.
«Δέσμευσή μου ήταν να προχωρήσουν οι εργασίες της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών», δήλωσε ο Απόστολςο Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην πόλη των Σερρών, τονίζοντας ότι έχουν ξεκινήσει οι εργασίες της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, ώστε να μην βιώσει η περιοχή τις πλημμύρες των προηγούμενων ετών.
Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννη Μωυσιάδης αναφερόμενος στις εργασίες για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, δήλωσε ότι γίνονται τρεις διαφορετικές ενέργειες, στους αποδέκτες νερού ,στην κοίτη του Στρυμόνα και στη λίμνη Κερκίνη . «Για να προστατευθούμε από τις πλημμύρες σε κάθε αποδέκτη νερού, βάζουμε τα αναχώματα για να έχει την δυνατότητα ο αποδέκτης να παίρνει περισσότερο νερό και να το πηγαίνει με ασφάλεια στην θάλασσα. Έχουμε επίσης την λίμνη Κερκίνη, η οποία είναι μια αποθήκη, που όταν έρχονται πάρα πολλά νερά από την Βουλγαρία να μπορεί να συγκρατεί αυτά τα νερά, την στιγμή που έχουμε έξαρση καθόδου νερού και αυτή την ποσότητα νερού να την διοχετεύουμε στη συνέχεια μέσω της κοίτης και το τρίτο που έχουμε με τα φθαρτά που έρχονται, που γεμίζουν την κοίτη και λιγοστεύουν έτσι την χωρητικότητα της .Είναι τρεις διαφορετικές ενέργειες που χρειάζονται να γίνουν για την αντιπλημμυρική προστασία και η κάθε μία συμβάλει σε έναν βαθμό» σημείωσε ο κ. Μωυσιάδης
« Όσο αφορά τα αναχώματα οι εργασίες που έχουμε κάνει, είναι σε ένα σημείο που μπορούν να βρίσκονται διότι δεν μπορούμε να τα ανεβάσουμε ψηλότερα γιατί έχουμε το πρόβλημα της αστάθειας του υπεδάφους που βρίσκονται τα αναχώματα. Είναι βούρκος και δεν αντέχει, αν πάμε να κατασκευάσουμε ψηλότερα αυτά θα βουλιάξουν. Με τα αναχώματα λοιπόν στην κοίτη ότι ήταν δυνατόν να γίνει έγινε. Εκείνο που χρειάζεται να γίνει τώρα, είναι αυτό που είναι σε εξέλιξη, χρειάζεται δηλαδή να καθαρίσουμε την κοίτη από τα φθαρτά υλικά. Αυτό θα χρειαστεί αρκετό χρόνο, εμείς ξεκινήσαμε από τα πιο ευαίσθητα σημεία, εκεί δηλαδή που είναι το πιο επικίνδυνο σημείο που μπορεί να έχουμε υπερχείλιση από τα αναχώματα και καθαρίζουμε τα σημεία αυτά, ούτως ώστε να αυξήσουμε την παροχευτικότητα τους. Για να μπορέσει να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του συνόλου της κοίτης θα χρειαστούν κάποια χρόνια και κάποια κονδύλια» ανέφερε ο κ. Μωυσιάδης.
«Στη λίμνη Κερκίνη, η μελέτη προέβλεπε μια στάθμη νερού που να έχει μια ορισμένη χωρητικότητα, η αποθήκη αυτή, η λίμνη αυτή. Επειδή όμως το ανάχωμα της λίμνης παρουσίασε κάποιες διαρροές, οι οποίες αδυνατίζουν το ανάχωμα και όσο αδυνατίζει δεν πρέπει εμείς να το υπερφορτώνουμ, άρα δεν μπορούμε να γεμίζουμε την λίμνη όσο προέβλεπε η αρχική μελέτη. Για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την λίμνη χρειάζεται να στεγανοποιήσουμε το ανάχωμα. Ξεκινήσαμε λοιπόν την στεγανοποίηση του αναχώματος. Έχουμε πάρει ήδη χρήματα από τις Δημόσιες Επενδύσεις 2,5 εκατ. Ευρώ, έγινε η δημοπράτηση και μέχρι τέλους του χρόνου θα ξεκινήσει ο ανάδοχος τις εργασίες, επίσης έχουμε εντάξει το πρόγραμμα και στο Ιντερεκ(άλλα 2,5 εκ. ευρώ) για συμπληρωματικές εργασίες στεγανοποίησης. Κατά αυτό τον τρόπο ενισχύοντας τα αναχώματα, καθαρίζοντας την κοίτη και αυξάνοντας την χωρητικότητα της λίμνης με την στεγανοποίηση του αναχώματος έχουμε πλήρη εξασφάλιση από τον κίνδυνο της πλημμύρας, έχουμε μια απόλυτη αντιπλημμυρική προστασία», συμπλήρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών.
Καταλήγοντας ο κ. Μωυσιάδης αναφέρθηκε και στις εργασίες στους χείμαρρους .«Ένα τέταρτο στοιχείο, που δεν αναφέρετε στις εργασίες πάνω στον Στρυμόνα, είναι ότι όλοι οι χείμαρροι, οι οποίοι έρχονται και χύνονται στον Στρυμόνα. Όταν χύνονται με ορμή επειδή δεν είναι διευθετημένοι, παρασύρουν πολλά φθαρτά υλικά και γεμίζουν την κοίτη. Όταν εμείς προχωρήσουμε και ήδη προχωρούμε στην διευθέτηση των χειμάρρων τιθασεύουμε το νερό, να φεύγει με λιγότερη ταχύτητα και άρα να παρασύρει λιγότερα φθαρτά και έτσι να μην γεμίζει η κοίτη του Στρυμόνα με φθαρτά», δήλωσε ο κ. Μωυσιάδης.
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα