Τονίζουν σε δηλώσεις και μηνύματα πολιτικοί και φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών,με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Δεν ξεχνάμε, τιμούμε και συνεχίζουμε τον αγώνα για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας
Την 19η Μαΐου τιμάται η «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου». Πριν από 102 χρόνια, στις 19 Μαΐου 1919, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994 και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».
Ποτέ δεν ξεχνάμε, τιμούμε την μνήμη των αδικοχαμένων ψυχών και συνεχίζουμε τον αγώνα για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων τονίζουν σε δηλώσεις και μηνύματα πολιτικοί και φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών ,με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Δήλωση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή
«Τιμούμε τις χιλιάδες ψυχές που χάθηκαν με τόσο βίαιο και άδικο τρόπο και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα» τονίζει σε γραπτή δήλωση ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Αναλυτικά Η δήλωση :
«Πριν από 102 χρόνια γράφτηκε μια από τις πιο τραγικές σελίδες της ιστορίας του Ελληνισμού.
Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ο εκτοπισμός τους από τα εδάφη που για αιώνες κατοικούσαν οι πρόγονοί τους, η αρπαγή της γης και της περιουσίας τους αποτελούν ειδεχθή εγκλήματα που δεν θα σβηστούν ποτέ από τη συλλογική μνήμη.
Τιμούμε τις χιλιάδες ψυχές που χάθηκαν με τόσο βίαιο και άδικο τρόπο και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα».
Δήλωση του βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Λευτέρη Αβραμάκη
«Όλοι εμείς που έλκουμε την καταγωγή μας από τον Πόντο, έχουμε στη μνήμη μας ζωντανές τις ιστορίες των παππούδων μας. Η 19η Μαΐου έχει οριστεί ως Ημέρα Μνήμης για όσα δεινά υπέστησαν οι Πόντιοι πρόγονοί μας που έχασαν αδέρφια και συγγενείς, σπίτια, περιουσίες και ξεριζώθηκαν από τους Τούρκους. Έχουμε ζωντανές τις ιστορίες των διωγμών, των σφαγών, της προσφυγιάς. Η γενοκτονία των Ποντίων και ο βίαιος ξεριζωμός των Ελλήνων από τους Νεότουρκους και ταυτόχρονα η θέληση των προσφύγων να ζήσουν και να προκόψουν στην Ελλάδα, οι αγώνες που έδωσαν για να στήσουν και πάλι τα σπιτικά τους από το μηδέν, είναι ένα μάθημα για όλους. Η συμβολή των Ποντίων στο σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, στις τέχνες και τα γράμματα, στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, αποτελούν το διαχρονικό μάθημα που οφείλουμε όλοι να κρατήσουμε ζωντανό και να το μεταφέρουμε και στα παιδιά μας. Οι Πόντιοι, μπορεί να εκδιωχθήκαμε, να χάσαμε τα πάντα, δεν χάσαμε όμως την ελληνική ψυχή μας, την αγάπη μας για τη ζωή και τον πολιτισμό μας. Κρατάμε τις παραδόσεις μας, θυμόμαστε και τιμούμε όλους αυτούς που χάθηκαν και όλους αυτούς που επέζησαν για να σηκώσουν και πάλι ψηλά τον Ποντιακό ελληνισμό. Οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την Παγκόσμια Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων».
Δήλωση του βουλευτή Σερρών της Ελληνικής Λύσης Κώστα Μπούμπα
«19 Μαΐου 1919..Αποφράδα ημέρα μνήμης και περισυλλογής. Γενοκτονία των Ποντίων και όλου του πολιτισμού της Ανατολής. Σφαγές από τον εθνικιστή Κεμάλ. Καταστροφή, ξεριζωμός δολοφονίες, θρήνος. Οι πρόγονοι μας στέλνουν μήνυμα ενότητας και πατριωτισμού. Εμείς ως απόγονοι, είμαστε αποδέκτες της ιστορικής επιταγής που οφείλουμε να την τιμούμε! Είμαστε και σήμερα στις επάλξεις! Είμαστε σήμερα όλοι Πόντιοι. #ΔΕΝ_ΞΕΧΝΩ»
Δήλωση του Δημάρχου Σερρών Αλέξανδρου Χρυσάφη
«Ημέρα μνήμης και τιμής η σημερινή για τους 353.000 Έλληνες του Πόντου, θύματα της τουρκικής θηριωδίας.
102 χρόνια μετά, κανείς δεν ξεχνά ένα από τα πιο στυγνά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τον ξεριζωμό όσων επέζησαν από τις σφαγές.
Το μαρτυρικό αυτό κομμάτι του Ελληνισμού παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε στη μακρά και δύσκολη πορεία της προσφυγιάς και της διασποράς, πρόκοψε, διέπρεψε και συνεχίζει να διακρίνεται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής.
Η αποκατάσταση της αλήθειας και ο σεβασμός της ιστορικής μνήμης αποτελεί χρέος και καθήκον μας.
Συνεχίζουμε τον αγώνα για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων!»
Δήλωση από το Δήμαρχο Βισαλτίας Αθανάσιο Μασλαρινό
«Η 19η Μαΐου είναι η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που θυμίζει τις σφαγές, τις απελάσεις καθώς και τις αναγκαστικές μεταναστεύσεις που επέβαλε η κυβέρνηση των Νεότουρκων στους Πόντιους Έλληνες από το 1914 έως το 1923. Το 1994, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ορίσει την ημερομηνία της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας. Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι η παγκόσμια κοινότητα θα επανεξετάσει και την ιστορία της σφαγής των 350.000 Ελλήνων του Πόντου και των εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων 102 χρόνια μετά τις 19 Μαΐου 1919, ημέρα που ο Kemal Ataturk προσγειώθηκε στην Σαμψούντα, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός κύματος συστηματικής εξολόθρευσης στον Πόντο. Σήμερα, όπως και κάθε χρόνο, τιμούμε τη μνήμη αυτών που χάθηκαν και υποσχόμαστε ότι θα αγωνιζόμαστε μέχρι την ιστορική δικαίωση της τόσο άδικης θυσίας τους».
Ο Δήμος Ηράκλειας τιμά την σημαντική αυτή επέτειο για ολόκληρο τον ελληνισμό
«Καμίαν ‘κι ανασπάλω-Ποτέ δεν θα ξεχάσω». 102 χρόνια από την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. 102 χρόνια γεμάτα από συγκλονιστικές μαρτυρίες.102 χρόνια μνήμης για όλες εκείνες τις βασανισμένες ψυχές που έχασαν παιδιά, γονείς, συντρόφους και αδέρφια από το σκληρό εθνικιστικό πρόσωπο των Νεότουρκων που σφάγιασαν τους χριστιανικούς πληθυσμούς.Ο Δήμος Ηράκλειας τιμά την σημαντική αυτή επέτειο για ολόκληρο τον ελληνισμό.
Μήνυμα της ΟΕΒΕΣΣ για την 102η Επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική ιστορική επέτειο για ολόκληρο τον ελληνισμό. Είναι Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως αυτή καθιερώθηκε το 1994 με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων.
Η μνήμη για τις μαύρες ημέρες του αφανισμού του Ποντιακού Ελληνισμού είναι χρέος και ιερό καθήκον όλων μας. Ο σεβασμός στη μνήμη των Ποντίων, που έχυσαν το αίμα τους δεν αρχίζει και δεν τελειώνει μόνο σε αυτή την ημέρα. Αποτελεί ηθικό αλλά και εθνικό χρέος να αποδώσουμε ύψιστο φόρο τιμής στα περίπου 353.000 θύματα της Γενοκτονίας και όλοι οι Έλληνες σήμερα και κάθε μέρα έχουμε την ιερή υποχρέωση να θυμόμαστε εκείνα τα γεγονότα και να μη λησμονούμε τις θυσίες.
Σήμερα λοιπόν, 102 χρόνια μετά, θυμόμαστε και ανανεώνουμε την ευθύνη και την υποχρέωσή μας στους αδελφούς Ποντίους, να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορία, τις ρίζες, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό, τιμώντας τους Έλληνες του Πόντου και τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν
Οφείλουμε να δικαιώσουμε τους χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες και να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από τη διεθνή κοινότητα.
Αποτελεί συλλογικό μας καθήκον να εκπληρωθεί το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ως στίγμα βαρβαρότητας, που θα μνημονεύεται πάντα, ώστε να μην επαναληφθεί. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής
Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της Ν.Ε. Σερρών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, των 353.000 αθώων θυμάτων των διωγμών.
Φέτος συμπληρώνονται 102 χρόνια από τη Γενοκτονία που αποτελεί μια από τις πιο τραγικές και ειδεχθείς στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας και που οδήγησε στο θάνατο και τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές του εστίες ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία, που πάλευε για την επιβίωση του για χιλιάδες χρόνια.
Η Ν.Ε. Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τιμά τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα την καθοριστική συμβολή των Ποντίων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ανόρθωση της χώρας
Διατρανώνουμε το αίτημα μας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.Διατηρώντας ζωντανή την ιστορική μας μνήμη, τασσόμαστε απέναντι σε κάθε λογική μίσους και βίας που γεννάει τον κάθε λογής πόλεμο και προωθούμε την ειρήνη και τον σεβασμό ανάμεσα στους λαούς.
Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η ανάδειξή τους σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, είναι αγώνας όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον.
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmaqil.com
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ, (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93. Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.