Δήμητρα Παναγιωτάκη, διοικήτρια της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων στην πόλη των Σερρών:
«Το 99% των Γεζίντι παίρνουν άσυλο, γιατί είναι θύματα γενοκτονίας στην πατρίδα τους …»
«Έχουμε 1093 διαμένοντες στη Δομή αυτή τη στιγμή, όποιος εισέρχεται στη Δομή είναι αιτών άσυλο. Αυτή την στιγμή από τους 1093 οι 446 ήδη έχουν πάρει θετικές αποφάσεις» δήλωσε η διοικήτρια της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων στην πόλη των Σερρών, Δήμητρα Παναγιωτάκη .
Την Παρασκευή το μεσημέρι τις εγκαταστάσεις της Δομής επισκέφτηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου , Νότης Μηταράκης και είχε συνάντηση με την διοικήτρια της, Δήμητρα Παναγιωτάκη η οποία τον ενημέρωσε για την λειτουργία της Δομής.
Η κ. Παναγιωτάκη σε δηλώσεις της στα τοπικά ΜΜΕ, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο δομή που διοικεί, στον αριθμό των διαμενόντων στην Δομή , και όσων έχουν πάρει άσυλο, στην εκπαίδευση των παιδιών, αριθμός των οποίων είναι μεγάλος, επισημαίνοντας ότι όσοι πρόσφυγες φεύγουν από την δομή, ο αριθμός αυτός δεν θα αναπληρώνεται με πρόσφυγες οι οποίοι είναι ασύμβατοι με τους Γεζίντι.
«Έχουμε 1093 διαμένοντες στη Δομή αυτή τη στιγμή, όποιος εισέρχεται στη Δομή είναι αιτών άσυλο. Αυτή την στιγμή από τους 1093 οι 446 ήδη έχουν πάρει θετικές αποφάσεις ,το θέμα είναι ότι το 99% των Γεζίντι παίρνουν άσυλο, γιατί είναι θύματα γενοκτονίας στην πατρίδα τους ,καθώς ήταν θύματα των εξτρεμιστών ισλαμιστών των ISIS το 2014, για αυτό παίρνουν θετικές αποφάσεις, για αυτό έχουμε μεγάλο αριθμό αναγνωρισμένων προσφύγων. Και οι υπόλοιποι θα πάρουν με την σειρά τους αποφάσεις ασύλου. Από ότι κατάλαβα οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν και πολύ σύντομα οι άνθρωποι θα είναι –πού σύντομα από ότι μέχρι τώρα – με τις αποφάσεις ασύλου και οτιδήποτε έγγραφο σχετικά» δήλωσε η κ. Παναγιωτάκη.
Αναφορικά με όσους έχουν πάρει θετική απόφαση ασύλου αλλά παραμένουν στην Δομή, η Δήμητρα Παναγιωτάκη, τόνισε: «Αυτό που δεν θέλουν είναι να εγκαταλείψουν την δομή, χωρίς να έχουν βρει σπίτι και είναι ένα εύλογο αίτημα. Τα σπίτια που έχουμε στην διάθεσή τους με το πρόγραμμα «ήλιος» είναι πολύ λιγότερα από τις ανάγκες και τον δικό τους αριθμό. Αυτό είναι το πρόβλημά τους για αυτό και δεν τους πιέσαμε για να εξέλθουν από την Δομή γιατί όλοι έχουμε στο μυαλό μας το μέτρο και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. όλα θα γίνουν ακριβώς όπως πρέπει να μην σας ανησυχεί». Στην ερώτηση αν η τοπική κοινωνία ανταποκρίνεται στο πρόγραμμα «Ηλιος» ,για την ενοικίαση σπιτιών, ανέφερε: «Γενικά τα σπίτια προς ενοικίαση δεν είναι πολλά και αυτή την στιγμή όταν είναι τουλάχιστον 450 θα πρέπει να βρεθούν τουλάχιστον 150 σπίτια και δύσκολα να βρεθούν σπίτια και ειδικά τώρα που έρχονται οι φοιτητές σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να ικανοποιηθούν και οι φοιτητές και οι διαμένοντες. Θα επιταχυνθούν κάποιες διαδικασίες και θα είναι ευχαριστημένοι και αυτοί».
« Εσαεί σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούν να φιλοξενούνται στη Δομή. Υπάρχει η νομοθεσία η οποία ορίζει με τη τελευταία τροποποίηση, ότι μετά την απόδοση ασύλου υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που μπορούν να μείνουν στη Δομή. Ήταν έξη μήνες και τώρα είναι τριάντα μέρες, αναλόγως πότε θα πάρει ο καθένας επίδοση», επεσήμανε.
Όπως δήλωσε η κ. Παναγιωτάκη πολλοί από τους πρόσφυγες εργάζονται σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες. «Πάρα πολλοί εργάζονται ,είναι πολύ εργατικοί απασχολούνται τόσο σε αγροτικές εργασίες όσο και σε κτηνοτροφικές, όσοι τους έχουν ως εργαζομένους και συνεχίζουν να τους προτιμούν και τους συστήνουν. Υπάρχει σύνδεσμος από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης από τους εργαζόμενους εδώ στη Δομή που έχει συντάξει κατάλογο των υποψήφιων εργοδοτών όσο και των εργαζομένων που τους ταιριάζει . Γίνονται νόμιμα οι διαδικασίες με ημερομίσθιο και εργόσημο, και είναι πολύ ευχαριστημένοι όλοι», σημείωσε.
Για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων η κ. Παναγιωτάκη, ανέφερε: «Εξαιρετικά τα πηγαίνουν τα παιδιά στα σχολεία. Έχουμε 453 ανήλικα. Για του αιτούντες άσυλο είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση, έχουμε νηπιαγωγεία εντός της Δομής και όσα παιδιά είναι πάνω από έξη ετών πηγαίνουν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια σε σχολεία της περιοχής. Έχουμε συντονιστές στην εκπαίδευση, τρία άτομα, που συντονίζουν την διαδικασία και υπάρχουν τμήματα υποδοχής σε σχολεία, συγκεκριμένα τμήματα υποδοχής οπότε εξυπηρετούνται μια χαρά».
Η κ. Παναγιωτάκη επισημαίνοντας ότι δεν θα αναπληρώνεται ο αριθμός των προσφύγων που έχουν πάρει άσυλο και έχουν εγκαταλείψει την Δομή, με άλλους πρόσφυγες που δεν είναι Γεζίντι, τόνισε: « Προς το παρόν είναι ασύμβατοι οι Γεζίντι με τους ισλαμιστές, αποκλείεται πότε να γίνει τέτοια σύμμειξη όσο είναι οι Γεζίντι εδώ. Επισημαίνω ότι δεν θα ρθουν άλλοι πρόσφυγες αν είναι ασύμβατοι, που οι περισσότεροι είναι, δεν θα μας φέρουν άλλους για να μην έχουμε προβλήματα. Έχει γίνει μια προσπάθεια στο παρελθόν και δεν καρποφόρησε. Το υπουργείο δείχνει κατανόηση».
«Δεν θέλει να γυρίσει κανείς από κει που ήρθε, γιατί εκεί τους πολέμησαν. Από τους Γεζίντι κανείς δεν θέλει να επιστρέψει, οι περισσότεροι πηγαίνουν σε άλλες χώρες και πιθανά θέλουν να συναντηθούν με συγγενείς τους» σημείωσε η κ. Παναγιωτάκη.
Αναφορικά με την δυνατότητα υποδοχής προσφύγων στη Δομή των Σερρών, η Δήμητρα Παναγιωτάκη είπε: Εμείς έχουμε 1093 άτομα, υποτίθεται ότι η δυνατότητα είναι 1697 στη θεωρία, πρακτικά είναι περίπου1500 θέσεις»
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93. Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.