Ένα όνειρο των Θρακιωτών έγινε πραγματικότητα, τα κειμήλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων έχουν πλέον τη δική τους στέγη
Μουσείο Θρακικού Ελληνισμού, στέγη θρακικών κειμηλίων στο Θολό του Δήμου Νέας Ζίχνης Σερρών
Το απόγευμα του Σαββάτου 16 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου του Θρακικού Ελληνισμού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων στο Θολό Σερρών, με αρωγό τον Δήμο Νέας Ζίχνης Σερρών
Ένα όνειρο των Θρακιωτών, η δημιουργία του Μουσείου Θρακικού Ελληνισμού έγινε πραγματικότητα . Το απόγευμα του Σαββάτου 16 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου του Θρακικού Ελληνισμού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων στο Θολό Σερρών, που οι κάτοικοι του πρόσφυγες Θρακιώτες από την Ανατολική και Βόρεια Θράκη, με αρωγό τον Δήμο Νέας Ζίχνης Σερρών.
Τα κειμήλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων έχουν πλέον τη δική τους στέγη. Στο χώρο του Μουσείου ξεδιπλώνεται όλη η Ιστορία των Θρακιωτών προσφύγων με τα κειμήλια, τις φορεσιές, τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης και τις παραδόσεις τους.
Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Υπουργός υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, οι βουλευτές Τάσος Χατζηβασιλείου, Θεόφιλος Λεονταρίδης Φωτεινή Αραμπατζή , Λευτέρης, Αβραμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο δήμαρχος Νέας Ζίχνης Παντελής Μποζης, εκπρόσωπος του βουλευτή Κώστα Μπούμπα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΣ Αθανάσιος Μαλλιαρας, πρόεδροι και εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων, κυρίως μελών της ΠΟΘΣ που πολλοί από αυτούς ταξίδεψαν από μακριά για να τιμήσουν αυτό το σημαντικό γεγονός.
Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο Υπουργός υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο δήμαρχος Νέας Ζίχνης Παντελής Μπόζης, ο πρόεδρος της ΠΟΘΣ Αριστείδης Χρυσόπουλος και η Δήμητρα Μακρίδου αντιπρόεδρος της ΠΟΘΣ. υπεύθυνη λαογραφίας, και αντιπρόεδρος της ΘΕΝΣ.
Ο δήμαρχος Νέας Ζίχνης κ. Παντελής Μπόζης,τόνισε: «Μέρες τιμής για το δήμο Νέας Ζίχνης, τιμή που επέλεξε η ΠΟΘΣ να γίνει στο δήμος μας το Μουσείο, εδώ στο Θολό, ένα χωριό προσφύγων, σε ένα πανέμορφο χώρο στο δημοτικό σχολείο του Θολού. Πιστεύω με αυτή την ενέργεια η ΠΟΘΣ δίνει την ευκαιρία στο δήμο μας να γίνει επισκέψιμος και για το λαογραφικό μουσείο εδώ».
Ο κ. Κώστας Καραμανλής, δήλωσε: «Θερμά συγχαρητήρια στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων και στη Θρακική Εστία Σερρών για την σπουδαία δουλειά και στον Δήμο Νέας Ζίχνης για την παραχώρηση του καλαίσθητου χώρου που στεγάζει πλέον αυτή την αξιόλογη συλλογή. Τα εκθέματα και τα κειμήλια αυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας του ελληνισμού και είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε ζωντανή τη συλλογική ιστορική μνήμη».
Ο κ.Τάσος Χατζηβασιλείου, ανέφερε: «Τα κειμήλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων από σήμερα έχουν τη δική τους στέγη. Συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν για τη δημιουργία του Μουσείου Θρακικού Ελληνισμού, στη Θρακική Εστία Ν. Σερρών, καθώς και στο Δήμαρχο Ν. Ζίχνης, Παντελή Μπόζη, Η ψυχή του μουσείου είναι η Δήμητρα Μακρίδου, εκείνη που ακούραστα συγκέντρωσε τα εκθέματα και προετοίμασε με τρόπο υποδειγματικό αυτόν τον γεμάτο ιστορία χώρο».
Ο κ. Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε: «Στο Μουσείο ξεδιπλώνεται όλη η Ιστορία των Θρακιωτών προσφύγων με τα κειμήλια, τις φορεσιές και τις παραδόσεις τους. Ήταν μια όμορφη βραδιά που ζωντάνεψε η ιστορική μνήμη και η παράδοση με τη μουσική και τα τραγούδια από την χορωδία των θρακιωτών, ενώ ως γόνος προσφύγων από τη Θράκη και τον Πόντο ένιωσα ιδιαίτερη χαρά αλλά και τιμή που το Μουσείο φιλοξενείται στο δήμο καταγωγής μου και στο δημοτικό διαμέρισμα του Θολού».
Ο κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, τόνισε: «Οι Θράκες είναι ζωντανό κομμάτι της ιστορίας μας, και είμαι πολύ χαρούμενος για τον όμορφο χώρο, αυτό το παράδειγμα πρέπει να το ακολουθήσουμε όλοι, που σημαίνει ότι όταν ενώνουμε δυνάμεις ακόμη και λίγοι φέρνουμε δυνάμεις απ΄ έξω από το νομό. Βλέπετε ότι αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε πολλά. Θέλω να συγχαρώ όλους αλλά κυρίως τις γυναίκες γιατί είναι μια αξιέπαινη πρωτοβουλία και πρωτοπόρα».
Ο κ. Αθανάσιος Μαλλιαράς, ανέφερε: «Είναι ιδιαίτερη η τιμή μεγάλη τιμή για τον θρακικό πολιτισμό. Πολύ καλές οι δράσεις που γίνονται και όλοι είμαστε δίπλα στον σύλλογο για την ανάδειξη του θρακιώτικου πολιτισμού».
Η ΘΕΝΣ συγχαίρει το Δ Σ της ΠΟΘΣ για την πραγματοποίηση αυτού του ονείρου και ιδιαίτερα τον πρόεδρο Αριστείδη Χρυσόπουλο, τον γενικό γραμματέα Γεώργιο Πυλουδη και τον υπεύθυνο εκδηλώσεων Βασίλειο Μαντζαρουδη. «Τα εύσημα όμως ανήκουν στην αντιπρόεδρο υπεύθυνη λαογραφίας, την δικιά μας Δήμητρα Μακρίδου, αντιπρόεδρο της ΠΟΘΣ υπεύθυνη λαογραφίας και αντιπρόεδρος της ΘΕΝΣ, που ήταν η ψυχή και η καρδιά αυτού του υπέροχου δημιουργήματος. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Ότι θα υπάρξει βοήθεια από όλους μας έτσι ώστε να εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο και να γίνει ένα Μουσείο κόσμημα με μεγάλη επισκεψιμότητα πανελλαδικά. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται την συμπαράσταση όχι μόνο των πολιτιστικών συλλόγων αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτείας» σημείωσε η κ. Ανθούλα Ευσταθοπούλου, πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Σερρών.
Μετά τα εγκαίνια η χορωδία της ΘΕΝΣ, που πλαισιώθηκε από μέλη της χορωδίας του συλλόγου Γυναικών Προβατά Σερρών, με χοράρχη την Στέλλα Βλαχοπούλου, απέδωσαν θρακιώτικα τραγούδια. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία από το Θρακιώτικο μουσικό σχήμα ΗΔΩΝΕΣ.
Όσοι παρευρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να γευτούν γλυκά και αλμυρά εδέσματα, κυρίως θρακιώτικα, που ετοίμασαν μέλη της ΠΟΘΣ αλλά και κυρίες του Θολού.
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93. Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.