Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι Σερραίοι, που παρευρέθησαν το απόγευμα της Παρασκευής στην αίθουσα «Γεώργιος Χρηστίδης» του Επιμελητηρίου Σερρών, την εκδήλωση με θέμα:
«ΣΕΡΡΕΣ 1913-2019, Δημογραφική, Οικονομική και Κοινωνική εξέλιξη»
Ο κ. Αθανάσιος Σταυρακούδης, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρουσίασε τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας στην οποία εκτός των άλλων περιλαμβάνονται και στοιχεία από την εγκατάσταση των προσφύγων μετά την Μικρασιατική καταστροφή
«ΣΕΡΡΕΣ 1913-2019, Δημογραφική, Οικονομική και Κοινωνική εξέλιξη», ήταν ο τίτλος της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 7 Φεβρουαρίου 2020, στην αίθουσα «Γεώργιος Χρηστίδης» του Επιμελητηριακού Μεγάρου Σερρών. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Σερρών.
Ο κ. Αθανάσιος Σταυρακούδης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμογών Πληροφορικής και Υπολογιστικών Οικονομικών (ΕΕΠΥΟ), παρουσίασε στους Σερραίους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των διοργανωτών, τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας στην οποία εκτός των άλλων περιλαμβάνονται και στοιχεία από την εγκατάσταση των προσφύγων μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε κατά την παρουσίαση στην πληθυσμιακή εξέλιξη των οικισμών, στην εγκατάσταση των προσφύγων του 1922 και στην μετέπειτα πορεία της περιοχής των Σερρών.
Σε δηλώσεις στη «Σ», ο κ. Σταυρακούδης, αναφερόμενος στην εκδήλωση, τόνισε «Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι στο τόπο καταγωγής μου στις Σέρρες. Το έργο αυτό το ξεκινήσαμε με τον καθηγητή Στέλιο Μιχαλόπουλο στο πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ, και αφορά την οικονομική και κοινωνική ιστορία της Ελλάδας καθ΄όλη την διάρκεια του εικοστού αιώνα. Για τις Σέρρες και όλη την γύρω περιοχή αναφερόμαστε από το 1913, από την απελευθέρωση της Μακεδονίας και αργότερα. Αυτό που κάνουμε είναι επί της ουσίας είναι μια συνολική ψηφιακή βάση των δεδομένων τόσο κυρίως για στοιχεία του πληθυσμού, της δημογραφικής εξέλιξης των οικισμών και κοινοτήτων της κάθε περιοχής, όσο και με των συνδεδεμένων με την δημογραφική εξέλιξη των κοινωνικών και οικονομικών χαρακτηριστικών και πολιτικών θα έλεγα».
Αναφορικά με την συλλογή των στοιχείων στην έρευνά τους ο κ. Σταυρακούδης, σημείωσε «Κατά κύριο λόγο οι πηγές μας είναι τα αρχεία που έχει στην διάθεσή της η ψηφιακή βιβλιοθήκη της ΕΛΣΤΑΤ και από κει και πέρα κρατικά κυρίως αρχεία όπως είναι τα Γενικά Αρχεία του Κράτους ,τα αρχεία που έχει στην διάθεση της η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων κλπ. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για κρατικά έγγραφα που φέρνουμε στο φως και παρουσιάζουμε σε χάρτες και διαδραστικούς πίνακες».
«Στην έρευνα μας, η περιοχή των Σερρών παίζει το ρόλο που της αναλογεί όσον αναφορά το μέγεθος του πληθυσμού της, είναι μια πολύ πληθυσμιακή περιοχή, είχε και έχει, συνεχίζει να έχει και κυρίως είχε μεγάλο πληθυσμό, οπότε είναι μια σημαντική περιοχή», ανέφερε ο κ. Σταυρακούδης. .
«Αυτό που θα παρουσιάσω εδώ είναι μια μόνο πρώτη εξαγωγή συμπερασμάτων ή αν θέλετε αποτελεσμάτων, για τα συμπεράσματα είμαστε μακριάακόμη. Μιλάμε για μια βάση δεδομένων, η οποία εκτός από επιστημονικούς σκοπούς μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί όπως θα σας δείξω είτε από διοικητικές αρχές, όπως υπουργεία, περιφέρειες, δήμοι καθώς επίσης και από ενεργούς πολίτες που ψάχνουν κάτι για την περιοχή τους .Θέλω να τονίσω, κάτι σωστό, που έχει πει ο συνεργάτης μου ο κ. Μιχαλόπουλος, ότι όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, διάφοροι οικονομολόγοι προτείνουν συνταγές, οι οποίοι λειτουργούνε ακριβώς όπως οι γιατροί που δεν ξέρουν το ιστορικό του ασθενή. Για να μιλήσουμε λοιπόν σωστά, θα πρέπει να ξέρουμε την δημοσιονομική και κοινωνική ιστορία του κάθε τόπου πριν του συστήσουμε να κάνει κάτι για να διορθώσει την κατάστασή του. Και πιστέψτε με η οικονομική ιστορία του κάθε τόπου, εξαρτάται από πολλά χρόνια πίσω, όχι μόνο από το χθες και το πέρυσι», κατέληξε ο κ. Σταυρακούδης.
Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, δήλωσε: «Είναι η παρουσίαση μιας πολύ σημαντικής έρευνας που αφορά την κίνηση των προσφύγων στα τελευταία εκατό χρόνια, η έρευνα θα φτάσει μέχρι το 2021, έρευνα που διεξαγάγει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έχει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Ο νομός Σερρών έχει πλήθος προσφυγικών ροών κατά τον παρελθόν, άνθρωποι οι οποίοι ενώ έφυγαν από τις πατρογονικές τους εστίες, ήρθαν εδώ, εγκαταστάθηκαν, δημιούργησαν, μεγαλούργησαν και αυτή την στιγμή πρωταγωνιστούν στα οικονομικά, πολιτικά δεδομένα. Είναι πολύ ενδιαφέρον για μας να παρακολουθήσουμε την παρουσίαση γιατί από την έρευνα μπορούμε να βγάλουμε πάρα πολλά χρήσιμα συμπεράσματα. Καλωσορίζουμε τον κ. Σταυρακούδη, είναι δικός μας, είναι Σερραίος και ευχαρίστως θα παρακολουθήσουμε την παρουσίαση».
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΣ, Χρήστος Μέγκλας, ανέφερε «Σήμερα θα παρακολουθήσουμε μια ωραία συνεδρία από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τον ευχαριστούμε για την ενημέρωση που θα μας κάνει. Θα μας ενημερώσει για την πορεία του νομού Σερρών από το 1912 έως σήμερα και η συζήτηση θα γίνει στα οικονομικά, του δημογραφικού των πολιτιστικών και στην εξέλιξη τους.. Νομίζω ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρον και μόνο κερδισμένοι να βγουν όσοι την παρακολουθήσουμε».
Κατά την διάρκεια της παρουσίασης ο κ. Σταυρακούδης ανέφερε ότι το Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής και Υπολογιστικών Οικονομικών (ΕΕΠΥΟ), εκπονεί τα τελευταία χρόνια μια μεγάλης κλίμακας έρευνα οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας της χώρας από το 1907 έως και σήμερα.
Στα πλαίσια του έργου και σε συνεργασία με τον καθηγητή Στέλιο Μιχαλόπουλο (πανεπιστήμιο Brown, USA) που πρόσφατα έχει τιμηθεί με το βραβείο Μποδοσάκη, το ΕΕΠΥΟ με την συμμετοχή 400 φοιτητών, ψηφιοποιεί δεδομένα που σχετίζονται άμεσα με την εγκατάσταση προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Παρουσίασε μέρος της έρευνας που αφορούσε την περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών μέσα από διαδραστικούς χάρτες και πίνακες.
Ο κ. Αθανάσιος Σταυρακούδης, κατάγεται από το Πεθελινό Σερρών, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έχει μετεκπαιδευτεί σε Γαλλία, Ιταλία και Καναδά. Είναι συγγραφέας δύο εκπαιδευτικών βιβλίων (εκδόσεις. Κλειδάριθμος), διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από το 2000. Είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμογών Πληροφορικής και Υπολογιστικών Οικονομικών (ΕΕΠΥΟ).
Δήμητρα Μετόκη. metoki63@hotmail.com
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93. Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.