Εκδήλωση την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 στις 8 μ.μ. στο Αμφιθέατρο «Γεώργιος Καφταντζής» της Δ. Κ. Βιβλιοθήκης Σερρών με θέμα:
«Συνομιλώντας με τον Καστοριάδη: από το πρόταγμα της αυτονομίας στις πολιτικές του βίου»
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών και ο Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας «Σέρρες – Fosses», σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 στις 8μμ στο Αμφιθέατρο «Γεώργιος Καφταντζής» της Δ.Κ. Βιβλιοθήκης το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στον μεγάλο διανοητή Κορνήλιο Καστοριάδη με τίτλο: « Συνομιλώντας με τον Καστοριάδη: από το πρόταγμα της αυτονομίας στις πολιτικές του βίου».
Εκλεκτός καλεσμένος και εισηγητής του θέματος θα είναι ο καθηγητής φιλοσοφίας στο Freie Universität του Βερολίνου, κ. Θεοφάνης Τάσης. Την παρουσίαση θα συντονίζει η φιλόλογος και διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου, κ. Χριστίνα Παπαδημητρίου, η οποία και θα συζητήσει με τον καθηγητή.
Ο κ. Θ.Tάσης έχει διδάξει σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα, στην Αυστρία και στην Γερμανία, με ιδιαίτερες διακρίσεις στον ακαδημαϊκό χώρο. Η ερευνά του αφορά την σχέση πολιτικής, ηθικής και ψηφιακής τεχνολογίας και περιστρέφεται γύρω από τις έννοιες εικόνα, θνητότητα και τέχνη του βίου. Είναι μελετητής του έργου του Κ. Καστοριάδη και το έργο του «Καστοριάδης, μια φιλοσοφία της αυτονομίας» (Εκδ. Ευρασία, 2007) έχει βραβευθεί με το Καυταντζόγλειο βραβείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η παρουσία του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (αρθρογραφεί στην Athens Review of Books, στην Καθημερινή και στο Liberal) και δικτύωσης κατάφεραν να εκλαϊκεύσουν τον φιλοσοφικό λόγο, κάνοντάς τον προσιτό και αγαπητό στο νεανικό κοινό.
Ο σύνδεσμος καλεί το σερραϊκό κοινό και ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς, όλων των ειδικοτήτων, να παρακολουθήσουν την ομιλία, καθώς η φιλοσοφική σκέψη και αντιμετώπιση των σύγχρονων διλημμάτων αποτελούν το πιο αξιόπιστο στήριγμα. Τα παραπάνω αναφέρονται σε δελτίο Τύπου του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Σερρών.
Τάσης Θεοφάνης (Tasis Theofanis),Βιογραφικό
Ο Θεοφάνης Τάσης γεννήθηκε το 1976 στο Μόναχο όπου και μεγάλωσε.
Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έλαβε το διδακτορικό του στην Φιλοσοφία με άριστα μετ’ επαίνου στο Freie Universität Berlin.
Διδάσκει Σύγχρονη Φιλοσοφία στο Alpen-Adria Universität και είναι μέλος της Ανθρωπιστικής Ακαδημίας του Βερολίνου. Διετέλεσε Stanley J. Seeger Fellow στο Πανεπιστήμιο του Princeton, Marie Curie Fellow στο Université Saint-Louis στις Βρυξέλλες και Erasmus Fellow στο Freie Universität Berlin. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα, στην Αυστρία και στην Γερμανία.
Η ερευνά του αφορά την σχέση πολιτικής, ηθικής και ψηφιακής τεχνολογίας και περιστρέφεται γύρω από τις έννοιες εικόνα, θνητότητα και τέχνη του βίου.
Τα έργα του «Πολιτικές του Βίου: Η Ειρωνεία» (Εκδόσεις Ευρασία, 2012) και «Καστοριάδης, μια φιλοσοφία της αυτονομίας» (Εκδόσεις Ευρασία, 2007) έχουν βραβευθεί με το Καυταντζόγλειο βραβείο του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στα ελληνικά κυκλοφορούν ακόμη τρία έργα του: «Επιμέλεια εαυτού στην εικονιστική κοιωνία» (εκδόσεις Αρμός), «Φάρμακον» (Εκδόσεις Ευρασία) και οι ποιητικές συλλογές «Φυσιολογικά ευρήματα» (Εκδόσεις Κέδρος) και «Απογεύματα στον καπιταλισμό» (Εκδόσεις Τυπωθήτω).
Το μεταφραστικό του έργο περιλαμβάνει βιβλία των Martin Heidegger και Roberto Mangabeira Unger.
Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί τακτικά στην Athens Review of Books, στην Καθημερινή και στο Liberal.