Στο πλαίσιο του μήνα ενημέρωσης της κοινής γνώμης σχετικά με τον αυτισμό
«Ελάτε να βαδίσουμε μαζί, σας θέλουμε δίπλα μας» Δράση ενημέρωσης από τον Σύλλογο «Ηλιαχτίδα»
Ο Σύλλογος Γονέων Φίλων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αυτισμό Νομού Σερρών «Ηλιαχτίδα,» διοργάνωσε τη δράση με στόχο να βγει ο αυτισμός από την αφάνεια. Η δράση βαδίσματος της Κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων Σερρών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 11 Απριλίου 2022, με σημείο συνάντησης και εκκίνησης την γέφυρα Τσέλιου.
Ο Απρίλιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος ή αλλιώς τις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, είναι ο μήνας ενημέρωσης της κοινής γνώμης σχετικά με τον αυτισμό και το τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του. Η 2η ημέρα του Απριλίου είναι αφιερωμένη στον αυτισμό και κυρίως στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.
Ο Αυτισμός θεωρείται μια αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία εμποδίζει το παιδί να κατανοήσει σωστά αυτά που βλέπει, ακούει και αισθάνεται.
Ως αποτέλεσμα αυτού, το παιδί έχει προβλήματα στην επικοινωνία, στην κοινωνική επαφή, στις διαπροσωπικές σχέσεις και στη συμπεριφορά.
Ο βαθμός σοβαρότητας των συμπτωμάτων του Αυτισμού είναι διαφορετικός από παιδί σε παιδί.
Ο Σύλλογος Γονέων Φίλων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αυτισμό Νομού Σερρών «Ηλιαχτίδα,» στο πλαίσιο του μήνα Απριλίου που είναι ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό διοργάνωσε δράση με τίτλο «Ελάτε να βαδίσουμε μαζί, Σας θέλουμε δίπλα μας».
Στόχος της συγκεκριμένης δράσης ήταν να βγει ο αυτισμός από την αφάνεια. Η δράση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 11 Απριλίου 2022, με σημείο συνάντησης και εκκίνησης την γέφυρα Τσέλιου.
Οι συμμετέχοντες στην δράση βάδισαν την Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων.
Η πρόεδρος της «Ηλιαχτίδας», Σουλτάνα Λαμπροπούλου, σε δηλώσεις στη «Σ», αναφερόμενη στην δράση τόνισε: «Με αφορμή το ότι ο μήνας Απρίλης είναι ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό σκεφτήκαμε να διοργανώσουμε αυτή την δράση ,να περπατήσουμε απλά για να μας γνωρίσει ο κόσμος, να ξαναέρθουμε σε επαφή με την σερραϊκή κοινωνία μετά τα δύο χρόνια εγκλεισμού λόγω της πανδημίας, λίγο έχουμε ξεχαστεί. Εκείνο που θέλουμε να κάνουμε γνωστή την ύπαρξη μας και ότι θέλουμε την σερραϊκή κοινωνία δίπλα μας. Το έργο της Ηλιαχτίδας θεωρώ ότι είναι σημαντικό και πάντα έχουμε την βοήθεια της σερραϊκής κοινωνίας αλλά οπωσδήποτε θα θέλαμε ότι μια επανεμφάνιση είναι πάντα σημαντική και για μας τους ίδιους και για τους Σερραίους. Οι δράσεις θα συνεχιστούν γιατί για μας ο αυτισμός δεν είναι μόνο η 2η Απριλίου είναι 365 μέρες του χρόνου».
«‘Έχουμε στην Ηλιαχτίδα, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης όπου φιλοξενούμε παιδιά με αυτισμό αλλά και όχι μόνο, και παιδιά με άλλες αναπηρίες. Έχουμε διάφορα εργαστήρια στα οποία μπλέκονται τα παιδιά, προσπαθούμε να κάνουμε δράσεις κοινωνικής ένταξης και εξωστρέφειας είναι πολύ σημαντικό να βγαίνουν τα παιδιά προς τα έξω ώστε αφενός μεν να κοινωνικοποιούνται αλλά αφετέρου να γνωρίζει και η κοινωνία ότι υπάρχει και αυτή η αναπηρία» σημείωσε η κ. Λαμπροπούλου.
Αναφορικά με την περίοδο της πανδημίας αυτά τα δύο χρόνια η κ. Λαμπροπούλου, δήλωσε: «Πέρασε με αρκετές δυσκολίες με αυστηρό υγειονομικά πρωτόκολλα, αναγκαστήκαμε πολλές φορές να κλείσουμε την δομή πάραυτα καταφέραμε να επιβιώσουμε γιατί τα έξοδα ήταν πάρα πολλά όπως αντισηπτικά και άλλα τα οποία δεν τα χορηγούσε η πολιτεία και έπρεπε με δικούς μας πόρους να καλύψουμε και αυτό το έξοδο. Τα καταφέραμε . Για τα παιδιά ήταν πάρα πολύ δύσκολο, αυτό το διάστημα, πολλά από αυτά τα παιδιά η μόνη έξοδος τους είναι να έρχονται στην Ηλιαχτίδα, με αποτέλεσμα φέτος που μπορέσαμε να την ανοίξουμε τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα για τα παιδιά».
Επισημαίνεται ότι περί τα 40 παιδιά φιλοξενούνται στην «Ηλιαχτίδα» και συμμετέχουν στις δράσεις της.
Τα παιδιά και οι συνοδοί τους με ενθουσιασμό συμμετείχαν στην δράση και περπάτησαν στην καταπράσινη Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων.
Λίγα λόγια για τον αυτισμό
Ο αυτισμός είναι μία δυσλειτουργία του εγκεφάλου που έχει βαθύ αντίκτυπο στη ζωή ενός ατόμου, αφού δεν θεραπεύεται πλήρως και είναι εφ’ όρου ζωής. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο αυτισμός δεν συνδέεται με το φύλο ή την καταγωγή του ατόμου.
Ο αυτισμός προσδιορίστηκε πρώτη φορά το 1943 από τον Dr. Leo Kanner του νοσοκομείου John Hopkins. Την ίδια περίοδο, ο Γερμανός επιστήμονας, Dr. Hans Asperger, περιέγραψε μία ηπιότερη μορφή της διαταραχής που είναι γνωστή ως το Σύνδρομο Asperger. Αυτές οι δύο διαταραχές βρίσκονται στη λίστα του DSM IV (Διαγνωστικό και Στατιστικό εγχειρίδιο για τις Νοητικές Διαταραχές) ως δύο από τις πέντε αναπτυξιακές διαταραχές που συμπεριλαμβάνονται στις διαταραχές αυτιστικού φάσματος. Οι άλλες είναι το Σύνδρομο Rett, PDD NOS ( διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή), και η Παιδική Αποσυνδετική Διαταραχή. Όλες αυτές οι διαταραχές χαρακτηρίζονται από διάφορα επίπεδα βλάβης στις ικανότητες επικοινωνίας και στις κοινωνικές δεξιότητες, και επίσης από επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές.
Οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος συνήθως μπορούν να διαγνωστούν με αξιοπιστία από την ηλικία των 3, αν και η πρόσφατη έρευνα πάει την ηλικία διάγνωσης προς τα κάτω, τόσο νωρίς, όσο στην ηλικία των 6 μηνών. Συνήθως οι γονείς είναι αυτοί που παρατηρούν πρώτοι ασυνήθιστη συμπεριφορά στο παιδί τους ή την αδυναμία του παιδιού τους να κατακτήσει τα τυπικά αναπτυξιακά ορόσημα.
Σύμφωνα με μελέτες η εμφάνιση του αυτισμού έχει αυξηθεί και στατιστικά πλέον φτάνει το 1 στα 65 παιδιά, ενώ πριν μία δεκαετία ήταν 1 στα 110-150. Συνολικά, οι μελετητές θεωρούν ότι οι άνθρωποι με αυτισμό σήμερα αποτελούν το 1% του πληθυσμού της Γης. Η αύξηση αυτή πιθανόν να μην είναι πραγματική και να μην οφείλεται στα αυξημένα “κρούσματα”, αλλά στην αύξηση της αναγνώρισης του προβλήματος από τις οικογένειες. Καθώς τα προηγούμενα χρόνια οι γονείς, περνώντας τον δικό τους Γολγοθά, δεν παραδεχόντουσαν την ιδιαιτερότητα του παιδιού, κρατούσαν τα παιδιά περιορισμένα στο σπίτι “θάβοντας” το πρόβλημα ή χαρακτηρίζοντάς το παροδικό, με αποτέλεσμα τα περιστατικά να μην καταγράφονταν, αλλά κυρίως να μην δέχονταν την κατάλληλη βοήθεια.
Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι σημαντική η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών σχετικά με τον αυτισμό και τα άλλα προβλήματα ανάπτυξης, προκειμένου τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα, αλλά και οι οικογένειες τους, να μην περιθωριοποιούνται και να διευκολύνονται από το σύνολο της κοινωνίας.
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ, (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.
Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.