Μια συναυλία με 8 άρπες, από το σχήμα PerHarps. Η συναυλία θα δοθεί στις 13 Απριλίου 2019,στις 8.00 το βράδυ
«Ένα ταξίδι μέσα από 376 χορδές» Συναυλία το Σάββατο στο Ζιντζιρλί Τζαμί
Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, συμβάλει στην ανάδειξη των μνημείων της πόλης των Σερρών, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων ιδιαίτερου χαρακτήρα και υψηλής αισθητικής.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιείται η εκδήλωση, «Ένα ταξίδι μέσα από 376 χορδές», μια συναυλία με 8 άρπες, από το σχήμα PerHarps. Η συναυλία θα δοθεί στις 13 Απριλίου 2019,στις 8.00 το βράδυ, σε έναν ιδιαίτερο χώρο, μυσταγωγικό, γεμάτο ιστορία και μνήμες, στο Ζιντζιρλί Τζαμί. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Το Ζιντζιρλί Τζαμί θεωρείται μνημείο εξαιρετικής ακουστικής και αποτελεί αρχιτεκτόνημα ιδιαίτερης αισθητικής της περίφημης σχολής ΜιμάρΣινάν. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης των Σερρών, στη γωνία των οδών Αδριανουπόλεως και Ανατολικής Θράκης και αποτελεί σημείο αναφοράς στην πολιτιστική ζωή του τόπου.
Είναι ένα από τα τρία σημαντικά μνημεία που κτίστηκαν στην πόλη και χρονολογείται από το 16ο αιώνα. Πρόκειται για μεσαίου μεγέθους Τζαμί, μ’ έναν κεντρικό τετράπλευρο χώρο ο οποίος περιβάλλεται από διώροφη στοά στηριγμένη σε κίονες στις τρεις πλευρές του, ανατολική, βόρεια και δυτική. Ο κεντρικός χώρος καλύπτεται με τρούλο, ενώ το ισόγειο και ο όροφος των στοών καλύπτονται με σκαφοειδείς θόλους ενώ είναι ορατή η επίδραση από τη Βυζαντινή αρχιτεκτονική.
Οι PerHarps γεννήθηκαν το 2013 από την Κατερίνα Κίτσου, με τη σκέψη ότι λείπει από την Ελλάδα ένα τελείως πρωτότυπο και διαφορετικό σύνολο, το οποίο θα αποτελείται από άρπες. Οι PerHarps έχουν παίξει σε παραγωγές του ΟΜΜΘ, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσ/νικης, του ΚΩΘ, κ.α. Αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι το μουσικό παραμύθι – μυθιστορηματική ιστορία, και η συνεργασία τους με την μυθιστοριογράφο Βασιλική Χαρίση. Έχουν συμπράξει επίσης με χορευτικές ομάδες σύγχρονου χορού της ΧΑΝΘ, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσ/νικης σε μουσική απόδοση του παραμυθιού του Ευγ. Τριβιζά “Φρικαντέλα” και πρωτότυπη μουσική διασκευή του Άλκη Μπαλτά.
Η Κατερίνα Κίτσου έκανε τις σπουδές της στη M.H.K Κολωνίας, με την Han – AnLiu, παίρνοντας δίπλωμα και Konzertexamen με Άριστα. Επίσης σπούδασε μουσική δωματίου στο Rotterdams Akademie. Παράλληλα σπούδασε βιολί και έχει δίπλωμα μονωδίας με άριστα παμψηφεί.
Υπήρξε υπότροφος του Ωνασείου Ιδρύματος και του Ο.Μ.Μ.Α. Βραβεύτηκε στον “Associazione Rovere d’Oro” στην Ιταλία, στην Άρπα. Συμμετείχε σε φεστιβάλ ως σολίστ σε κοντσέρτα και έργα μουσικής δωματίου στην Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Ισπανία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Αγγλία, Κύπρο και Ελλάδα.
Καλλιτέχνες
που συνεργάστηκε: Vl.
Mendelssohn, Jundt Numata, Henkel, Jin, Duoporfiris-Mueller, Amiche Quartet, Eira L. Jones. Ήταν επιτροπή στο
“Jugend Musiziert” και
“Musizieren de Jugendim Rhein– Sieg – Kreis”. Είναι μέλος των Orpheus Soloists και συνεργάζεται με τη ΣΟΔΘ όπως
επίσης με την ΚΟΘ ως Α’ και Β’ κορυφαία. Διδάσκει άρπα στο ΚΩΘ και στο ΣΩΘ. Από το 2012 δίνει
master classes στην άρπα στο ″St. George International Festival of music″. Τον Μάιο του
2017, είχε πρόσκληση από το Royal College of Manchester για master
class. Τον Ιούλιο του 2018, προσκλήθηκε να διδάξει σε
master class από το 5th
International Summer Harp Academy στη Βουλγαρία.
Στις PerHarps συμμετέχουν:
Φυλλένια Βουνελάκη, Δανάη Ζαφρανά, Σταυρούλα Κουιτζόγλου, Ζωή Κουντούρη, Άννα Μήλιου, Αγάπη Φασούλα και Κατερίνα Κίτσου. Κρουστά: Νταβίνα Φλωρεντίν.