Ενημέρωσαν τους δημάρχους για το Ταμείο Ανάκαμψης
Βορίδης, Πέτσας, Σκυλακάκης, Τσακίρης προς την ΚΕΔΕ για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία
Το απόγευμα της Τετάρτης, 21 Απριλίου 2021, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή Δημάρχων και αιρετών από όλη την Ελλάδα, η ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των διαδικασιών και της ενημέρωσης για όλες τις πτυχές του Εθνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης, «Ελλάδα 2.0».
Την διαδικτυακή ημερίδα παρακολούθησαν 300 Δήμαρχοι και πολλοί αιρετοί και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στην ημερίδα πήραν μέρος παρουσιάζοντας το περιεχόμενο τόσο του Προγράμματος, όσο και του νέου ΕΣΠΑ και του προγράμματος Α. Τρίτσης, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννης Τσακίρης και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.
Η ημερίδα είναι η πρώτη από τις πολλές πρωτοβουλίες ενημέρωσης και δράσης που θα διοργανώσει το επόμενο διάστημα η ΚΕΔΕ, στην προσπάθεια που έχει αναλάβει το Διοικητικό της Συμβούλιο να φέρει κοντά τους δήμους με την κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει ένας γόνιμος διάλογος και μια ουσιαστική ενημέρωση πάνω στις δυνατότητες που προσφέρει η αξιοποίηση των πόρων που θα είναι διαθέσιμοι, προκειμένου να αξιοποιηθούν από όλους τους δήμους, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.
Τοπική Αυτοδιοίκηση με ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στην ημερίδα μίλησε για την «Ελλάδα 2.0», που είναι η Ελλάδα που οραματίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με έργα ουσίας και όχι βιτρίνας, που θα αφήσουν το αποτύπωμά τους για πολλά χρόνια στις τοπικές κοινωνίες και την ελληνική οικονομία κι ανάπτυξη, με αναβαθμισμένο το ρόλο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των σημαντικών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Από το καλοκαίρι του 2020 η ΚΕΔΕ κατέθεσε προτάσεις.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας από τον Αύγουστο του 2020 έχει προτείνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις και έργα που είναι ρεαλιστικά, εφαρμόσιμα και κοστολογημένα, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην ουσιαστική και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της εθνικής και τοπικής οικονομίας. Έχει προτείνει οριζόντιες δράσεις που στόχο έχουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε στην οικονομία η πανδημία, αλλά και την άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων όσο και την αποκέντρωση.
Έχει προτείνει έργα που στοχεύουν στην βιωσιμότητα, το περιβάλλον, τις έξυπνες πόλεις. Και αυτό δείχνει ότι η Κυβέρνηση πρέπει να εμπιστευτεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση που πρέπει να έχει ρόλο και λόγο στο σχεδιασμό του προγράμματος.
Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι μάλλον το μεγαλύτερο θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η τεχνική βοήθεια για την ωρίμανση των μελετών, κυρίως στους μικρούς Δήμους, καθώς αυτός θα είναι βασικός παράγοντας επιτυχίας τόσο του συγκεκριμένου προγράμματος, όσο και των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Αυτό, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του προσωπικού των Δήμων που λόγω κινητικότητας εξακολουθούν να αποψιλώνονται από εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό.
Ο κ. Παπαστεργίου ευχαρίστησε τους Υπουργούς και τα στελέχη της Κυβέρνησης για τη συνεργασία και τη συμμετοχή τους στην ημερίδα και βεβαίως τους 300 Δημάρχους και τους αυτοδιοικητικούς που την παρακολούθησαν.
Σημαντικό μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης είναι τα έργα που αφορούν και καλούνται να υλοποιήσουν οι δήμοι, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας την Τετάρτη ημερίδα, μέσω τηλεδιάσκεψης, που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και στην οποία ενημέρωσαν σχετικά για το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» αρμόδια κυβερνητικά στελέχη .
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε σχεδόν το σύνολο των δημάρχων της χώρας.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης «Ελλάδα 2.0» είναι ένα εθνικό πρόγραμμα υλοποίησης συγκεκριμένων έργων, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, με πόρους που ξεπερνούν τα 57 δισ. ευρώ. Όπως είπε ο υπουργός, στόχος είναι η μέγιστη αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος, αφήνοντας στις τοπικές κοινωνίες σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα. Ο κ. Βορίδης στην τοποθέτηση του, αναφέρθηκε στα έργα και τις δράσεις που έχει εντάξει στο πρόγραμμα το υπουργείο Εσωτερικών, και στο επίκεντρο των οποίων είναι η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Επίσης αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου για το αμέσως επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα στο νέο εκλογικό νόμο, τον έλεγχο νομιμότητας των ΟΤΑ και τα θεσμικά όργανα και τις διαδικασίες που εμπλέκονται, την καταστατική θέση των αιρετών κλπ..
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση, για πρώτη φορά έχει στη διάθεση της για αξιοποίηση μια τέτοια «παλέτα» σημαντικών χρηματοδοτήσεων, όπως είναι τα προγράμματα «Αντώνης Τρίτσης», ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης. Τόσο για το ΕΣΠΑ όσο και το Ταμείο Ανάκαμψης, πέραν από εντάξεις νέων έργων, είπε ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για να υπάρξουν σ΄ αυτά εντάξεις επιλέξιμων έργων από το «Αντώνης Τρίτσης», προκειμένου να ενταχθούν στη συνέχεια σ΄αυτό ακόμη περισσότερα έργα.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, που μίλησε, τόνισε ότι επίκειται η υπογραφή με την Ευρωπαική Επιτροπή για το νέο ΕΣΠΑ, που είναι αυξημένο από το προηγούμενο και ανέρχεται σε 26 δισ. ευρώ με την εθνική συμμετοχή. Όπως είπε μεταξύ άλλων, το 1/3 αφορά έργα και δράσεις στις Περιφέρειες της χώρας.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης «έχει πολύ συγκεκριμένο στόχο, να μετριάσει το πλήγμα που επέφερε η υγειονομική κρίση» και γι’ αυτό τα έργα που θα ενταχθούν, θα έχουν πρωτίστως αναπτυξιακό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, στο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπονται για εντάξεις σημαντικά έργα και δράσεις που αφορούν και τους δήμους, όπως πολεοδομικά σχέδια για «έξυπνες πόλεις», εκσυγχρονισμός δομών υγείας, στρατηγικές αστικές αναπλάσεις, υπογειοποιήσεις δικτύων, «εξοικονομώ» για δημόσια κτίρια – δημοτικό οδοφωτισμό κ.ά..