Ομιλία του Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Επισημάνσεις και προτάσεις του Θεόφιλου Λεονταρίδη για τη στήριξη της ελληνικής υπαίθρου και τν αγροτών
Ο πρώην Υπουργός Θεόφιλος Λεονταρίδης μιλώντας στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων επεσήμανε :
1,- 72 δις ευρώ για την Ελλάδα από την ΕΕ , 32 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης και 40 δις από τη νέα ΚΑΠ στους αγρότες για την στήριξη της ελληνικής υπαίθρου
2.-Ίδρυση και λειτουργία αγροκτηνοτροφικών επιχειρήσεων σε 50 ημέρες . Απλούστευση των διαδικασιών .
3.- Αποπληρωμή του υπολοίπου 35% που οφείλει ο ΕΛΓΑ στους αγρότες από τις περσινές ζημίες .
4.-Ψηφιακές αγροτικές συντάξεις και
5.- Απαλλαγή του Τέλους επιτηδεύματος των 650 ευρώ για τους αγρότες .
Συγκεκριμένα η ομιλία του Θεόφιλου Λεονταρίδη έχει ως εξής:
Η ιστορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 70 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα αποτελεί μια εθνική επιτυχία και μια τεράστια ευκαιρία, για να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας με ένα νέο, σύγχρονο αναπτυξιακό σχέδιο. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα του για το πώς σκέπτεται να αξιοποιήσει αυτά τα κονδύλια, με μοναδικό κριτήριο την επίτευξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Μέσα σε αυτό το τεράστιο οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα περιλαμβάνονται και οι πόροι της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για τους Έλληνες αγρότες, για τη στήριξη της ελληνικής υπαίθρου μέσα από τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη, που θα διασφαλίζει δυνατότητες παραμονής του πληθυσμού στην περιφέρεια.
Εδώ θέλω να συγχαρώ την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που έδωσε μάχη όλο αυτό το χρονικό διάστημα και μαζί με τον Πρωθυπουργό πέτυχε αυτά τα κονδύλια της επόμενης προγραμματικής περιόδου για τους αγρότες. Ούτε ο πλέον φιλόδοξος πολίτης δεν θα μπορούσε να φανταστεί το παραπάνω οικονομικό πακέτο, με ποσά που θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να κάνει ένα ποιοτικό άλμα για τολμηρές πολιτικές «πράσινης» ανάπτυξης, για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και τις δεξιότητες και τη στήριξη του κόσμου της εργασίας.
Η Κυβέρνηση, υπηρετώντας την πολιτική της για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και τη δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος, εισηγείται το παρόν νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απλούστευση του πλαισίου άσκησης των οικονομικών δραστηριοτήτων. Βασικό μέλημα του νομοσχεδίου είναι η ρύθμιση με ενιαίο και συνεκτικό τρόπο της αδειοδότησης όλων των αγροτικών οικονομικών δραστηριοτήτων, για να διευκολύνουμε τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις να προωθήσουν απρόσκοπτα τα σχέδιά τους προς όφελος της αγροτικής ανάπτυξης και οικονομίας.
Εισάγεται ένα σταθερό, διαφανές, ενιαίο σύστημα ίδρυσης και λειτουργίας των μονάδων υδατοκαλλιέργειας, κτηνιατρικών κλινικών, κτηνιατρείων, δραστηριοτήτων εκτροφής, αναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, που θα συμβάλλει στη δημιουργία επιχειρήσεων υγιών και ανταγωνιστικών.
Μειώνονται η γραφειοκρατία και τα διοικητικά βάρη με σαφή καθορισμό των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έκδοση των εγκρίσεων ίδρυσης και λειτουργίας. Έτσι, προβλέπεται ο καθορισμός του χρόνου των πενήντα ημερών από την υποβολή της αίτησης, εντός του οποίου οι αρχές οφείλουν να απαντήσουν.
Καθορίζεται ανώτατο όριο καταβολής αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους δικαιούχους που μπορεί να δοθεί με βάση τους κανονισμούς ασφάλισης φυτικού και ζωικού κεφαλαίου και δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά ανά δικαιούχο και ανά έτος τις 70.000 ευρώ. Και μια και αναφέρομαι στον ΕΛΓΑ, πιστεύω ότι με την ψηφιοποίησή του το επόμενο διάστημα, όπου πιστεύω ότι οι εκτιμήσεις θα εκσυγχρονίσουν το σύστημα με τον ψηφιακό αυτό τρόπο, θα ολοκληρώνεται με ταχύτητα το έργο των εκτιμητών προς όφελος των αγροτών.
Και, φυσικά, η αποπληρωμή, κύριε Υπουργέ, του υπολοίπου 35% που οφείλεται στους αγρότες από τις περσινές ζημιές θα δώσει μια οικονομική ανάσα στους ζημιωθέντες.
Επίσης, θέλω να τονίσω ότι μέσα στις διατάξεις υπάρχουν και άλλες σημαντικές όπου απλοποιείται η διαδικασία παραχώρησης δημόσιων ακινήτων για στρατηγικές επενδύσεις και ενισχύεται η προσπάθεια δημιουργίας φιλοεπενδυτικού κλίματος.
Δε μπορώ να μην αναφερθώ στη χθεσινή διαδικασία στο Υπουργείο Εργασίας όπου ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε τον νέο ψηφιακό τρόπο έκδοσης συντάξεων. Και γιατί το λέω αυτό; Γιατί ξεκινάει από τις συντάξεις του ΟΓΑ και της μεταβίβασης λόγω θανάτου, όπως, επίσης, δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στην υλοποίηση της Κυβέρνησης για απαλλαγή ειδικά για το φορολογικό έτος 2019 από το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες.
Το 2021 θα γίνει απογραφή του ελληνικού πληθυσμού όπου εκεί θα διαπιστώσουμε την τεράστια μείωσή του, την ερήμωση της υπαίθρου, τη γήρανση του πληθυσμού και γενικότερα το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα που αποτελεί ωρολογιακή βόμβα και το υπ’ αριθμόν ένα εθνικό πρόβλημα. Η εικόνα των άδειων χωριών είναι θλιβερή και χρέος όλων μας είναι να αποτρέψουμε τον αφανισμό της αγροτικής υπαίθρου, αναδεικνύοντας την αγροτική πολιτική με επίκεντρο τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο, που εδώ και δεκαετίες στηρίζει την εθνική μας οικονομία.
Οφείλουμε να αδράξουμε τη διπλή ευκαιρία που μας δίνεται με το Ταμείο Ανάκαμψης και τη νέα προγραμματική περίοδο για τον αγροτικό τομέα με σταθερούς πόρους για να δώσουμε ώθηση στην εθνική μας οικονομία.
Πιστεύω ότι η ανασυγκρότηση των δομών του δημοσίου με σύγχρονη διοικητική μεταρρύθμιση και επιταχυντή τον ψηφιακό μετασχηματισμό που ήδη κάνει αρκετά βήματα είναι προϋπόθεση και αναγκαία συνθήκη ώστε τα τρία επόμενα χρόνια, που θα υλοποιηθούν οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, να αλλάξει η εικόνα της χώρας σε όλα τα επίπεδα.
Η χώρα ανακτά την αξιοπιστία της τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό και αυτό φάνηκε το τελευταίο διάστημα κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και οφείλουμε με πολλή δουλειά να κεφαλαιοποιήσουμε τα κέρδη αυτής της προσπάθειας και να συνεχίσουμε με ταχύτερο ρυθμό. Μια καινούργια ελπίδα μας ενώνει και πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών που μας εμπιστεύονται και μας στηρίζουν απλόχερα για μια καλύτερη ζωή για όλους και ιδιαίτερα για τα παιδιά μας.