Συναντήσεις με Περιφερειάρχες, Δημάρχους και αυτοδιοικητικά στελέχη της Ιταλίας είχε στη Ρώμη ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας
Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απ. Τζιτζικώστα, στη Ρώμη
Συναντήσεις με Περιφερειάρχες, Δημάρχους και αυτοδιοικητικά στελέχη της Ιταλίας είχε στη Ρώμη ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος επίσης ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση για τη διασυνοριακή συνεργασία στο Campidoglio και στη Διάσκεψη για τη Νησιωτικότητα στο Palazzo San Macuto.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την Επιτροπή τόσο για την εξασφάλιση ενός δίκαιου σχεδίου ανάκαμψης της Ευρώπης και των τοπικών κοινωνιών της, όσο και για την ενίσχυση της πολιτικής συνοχής, ως αναγκαία συνθήκη για το μέλλον της Ευρώπης. «Παρότι στηρίζουμε το σχέδιο ανάκαμψης, οι όροι για τη συμμετοχή των Περιφερειών και των Δήμων παραμένουν ασαφείς και ο συγκεντρωτισμός απειλεί να υπονομεύσει το σχέδιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών πιέζει την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις για τη βελτίωση του σχεδίου και για την ισότιμη συμμετοχή των Περιφερειών και των Δήμων στη λήψη των αποφάσεων», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας, ενώ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών μπορεί να χρησιμοποιήσει ως πλατφόρμα την πρωτοβουλία Urban20, τον αστικό πυλώνα του G20, προκειμένου η πράσινη, δίκαιη, ψηφιακή και βιώσιμη ανάπτυξη να φτάσει σε όλες τις τοπικές κοινωνίες της Ευρώπης, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στις ευρωπαϊκές Περιφέρειες και Δήμους.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών συμφώνησε με τον Δήμαρχο της Ρώμης, ώστε ο Δήμος να συμμετέχει ενεργά στις πρωτοβουλίες της Επιτροπής για την προώθηση του Green Deal, και συγκεκριμένα στους τοπικούς διαλόγους για την κλιματική αλλαγή, στις εκτεταμένες αναδασώσεις και δενδροφυτεύσεις με πρωτοβουλία των Περιφερειαρχών και των Δημάρχων και στην ανταλλαγή καλών πρακτικών πράσινων βιώσιμων έργων. Επίσης, τον προέτρεψε η Ρώμη να συμμετέχει ενεργά στις πρωτοβουλίες της Επιτροπής Περιφερειών για τη διοργάνωση διαλόγων με τους πολίτες για το Μέλλον της Ευρώπης.
Στην ομιλία του προς τα μέλη της Ένωσης Περιφερειών και Αυτόνομων Επαρχιών της Ιταλίας, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε τη σπουδαιότητα της ισότιμης συμμετοχής των Περιφερειών και των Δήμων στην υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ, τονίζοντας ότι «είναι ζωτικής σημασίας εάν θέλουμε κάθε ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων Ευρωπαίων πολιτών να επενδυθεί εκεί που το έχουν περισσότερο ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες. Η πανδημία έπληξε με τραγικό τρόπο την Ιταλία, αλλά η αντιμετώπιση των επιπτώσεών της αποδεικνύεται πρότυπο για τις άλλες χώρες. Με ένα εντυπωσιακό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και με κινητοποίηση τεράστιων επενδύσεων, η χώρα αποτελεί ένα μοναδικό εργαστήριο για τις ευρωπαϊκές πολιτικές ανάκαμψης. Κι εσείς αντιλαμβάνεστε καλύτερα από τον καθένα ότι για την υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης απαιτείται στενή συνεργασία και ισότιμη συμμετοχή στις αποφάσεις των Δήμων και των Περιφερειών, με τις Βρυξέλες και τις εθνικές κυβερνήσεις».
Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, ήδη δημιουργήθηκε το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων», όπου συμμετέχουν περισσότεροι από 1.000 αιρετοί της αυτοδιοίκησης από όλη την Ευρώπη, προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια στη λήψη των αποφάσεων.
Αναφερόμενος στους κλιματικούς στόχους της ΕΕ, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως «την ατολμία ορισμένων εθνικών κυβερνήσεων να αναλάβουν γενναίες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, θα κληθεί να αναπληρώσει η αυτοδιοίκηση. Πρέπει να απαιτήσουμε από τις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, να συμμετέχουν ενεργά οι Περιφέρειες και οι Δήμοι στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την εφαρμογή και τη χρηματοδότηση των δράσεων για το κλίμα».
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών προσκάλεσε τόσο τον Δήμαρχο της Ρώμης, όσο και τα μέλη της Ένωσης Περιφερειών και Αυτόνομων Επαρχιών της Ιταλίας να συμμετέχουν στην Σύνοδο των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Μαρτίου 2022 στη Μασσαλία, όπου θα διαμορφωθεί και θα υπογραφεί το «Μανιφέστο της Μασσαλίας», ένα μανιφέστο για το Μέλλον της Αυτοδιοίκησης στην ΕΕ, ένα μανιφέστο που θα φέρει την ίδια την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της.
Στην ομιλία του στο Campidoglio για την αξία της διασυνοριακής συνεργασίας και ειδικότερα μεταξύ των Περιφερειών και των Δήμων, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών λειτουργεί ως κόμβος συνεργασίας σε πολλούς τομείς τόσο εντός, όσο και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια σειρά από ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση και η υγεία. «Είναι σημαντικό να επιτύχουμε πρόοδο σε όλους αυτούς τους τομείς, στο πλαίσιο των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, που έχει θέσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Πρέπει να διευρύνουμε τις συνεργασίες μας με γειτονικές περιοχές, με τις περιοχές εκτός ΕΕ, όπως ήδη έχει γίνει για παράδειγμα με τους Δημάρχους της Λιβύης, αποδεικνύοντας σε πολύ δύσκολες εποχές πως το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό, αρκεί οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι να συνεχίσουν να αναλαμβάνουν δυναμικές πρωτοβουλίες, με προοπτική. Αυτές τις προσπάθειές μας για διασυνοριακές συνεργασίες οφείλουν να τις υποστηρίξουν τόσο η ΕΕ, όσο και οι εθνικές κυβερνήσεις», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Στη Διάσκεψη για τη Νησιωτικότητα, ως κεντρικός ομιλητής, ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν οι νησιωτικές περιοχές για την ΕΕ, αλλά και στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, που επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό τη ζωή στα νησιά της Ευρώπης.
Στις νησιωτικές περιοχές κατοικούν περίπου 20 εκατομμύρια πολίτες, που αποτελούν σχεδόν το 5% του πληθυσμού της ΕΕ και η Ιταλία, μετά το Brexit, έχει τον μεγαλύτερο νησιωτικό πληθυσμό. Μέχρι τώρα η ποικιλομορφία και η διαφορετικότητα μεταξύ των νησιωτικών περιοχών εμπόδιζε την ΕΕ να αναπτύξει μια ενιαία και συγκεκριμένη στρατηγική για όλα τα νησιά.
«Οι νησιωτικές Περιφέρειες και Δήμοι πρέπει να υποστηριχθούν ώστε να αντιμετωπίσουν τις υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις.
Πριν την πανδημία ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών καλέσαμε την Κομισιόν να δημιουργήσει ένα πλέγμα υπηρεσιών ‘μιας στάσης’ (one stop shop) ειδικά για τα νησιά, διότι στις αρχές τους, στις επιχειρήσεις και στους κατοίκους τους είναι πιο δύσκολο να γνωρίζουν όλα τα μέσα, τους κανονισμούς και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που προσφέρει η ΕΕ.
Επιδιώκουμε μέσα από τα προγράμματα τεχνικής βοήθειας να δοθούν λύσεις και μεγαλύτερη πρόσβαση των νησιωτικών περιοχών σε αυτά τα μέσα και τις χρηματοδοτήσεις. Οι εδαφικές ιδιαιτερότητες των νησιών δημιουργούν προκλήσεις σε μια σειρά από τομείς, όπως οι μεταφορές, ο βιώσιμος τουρισμός, η ενέργεια και η ψηφιακή συνδεσιμότητα. Προκλήσεις, που έγιναν πιο επείγουσες με την πανδημία.
Γι’ αυτό και ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών ζητήσαμε το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης να έχει μια ισχυρή τοπική διάσταση, ώστε να διασφαλίζει ότι καμιά περιοχή δεν θα μείνει πίσω σε αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο της ανάκαμψης και των διαρθρωτικών ταμείων στα νησιά μας.
Διότι πάγια αρχή μας είναι ότι σε αυτή τη διαδικασία της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας και της ανάκαμψης, δεν μπορεί κανένας Ευρωπαίος πολίτης να μείνει μόνος, κανένας Ευρωπαίος πολίτης να μείνει πίσω», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.