Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για τον ΟΑΣΘ και για το Μετρό
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη
Συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και το Δήμαρχο της πόλης Κωνσταντίνο Ζέρβα
Διαδοχικές συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα είχε το μεσημέρι της Τρίτης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της πρώτης περιοδείας του εκτός Αττικής, μετά τη μερική άρση των μέτρων υγειονομικής προστασίας.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι στόχος του είναι να παρακολουθήσει την πρόοδο στα έργα αναβάθμισης της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, αφού το πρόγραμμα δράσεων της κυβέρνησης παραμένει ενεργό παρά την πανδημία του Covid-19. Όπως τόνισε, επιδίωξή του είναι η ακριβής τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν οριστεί και η κυβέρνηση να κριθεί από τα πεπραγμένα της.
«Επανερχόμαστε στον πυρήνα του σχεδίου μας, που δεν είναι άλλος από μία αναπτυξιακή έκρηξη, στηριζόμενη σε επενδύσεις, δημόσιες, ιδιωτικές, συμπράξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Δήμαρχο. «Θέλουμε να μιλάνε τα έργα μας και όχι τα λόγια μας και να κρινόμαστε για τα αποτελέσματα της δουλειάς μας και όχι για τις εξαγγελίες μας», τόνισε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους δύο αιρετούς και σύσσωμη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπογραμμίζοντας ότι δίχως τη συνεργασία της κυβέρνησης με τις Περιφέρειες και τους Δήμους δεν θα είχε επιτευχθεί η εξαιρετική επίδοση της χώρας στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, επιτυχία η οποία τόνωσε σημαντικά την αξιοπιστία της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή.
«Χωρίς τη συνεργασία της κεντρικής κυβέρνησης με την αυτοδιοίκηση δεν θα μπορούσαμε να είχαμε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα. Ένα αποτέλεσμα το οποίο το πιστωνόμαστε όλοι, αλλά πάνω από όλα βοηθάει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της πατρίδας μας, ένα τόσο σημαντικό ζητούμενο στους δύσκολους καιρούς τους οποίους περνάμε», ανέφερε συνομιλώντας με τον Περιφερειάρχη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον τουρισμό, επισημαίνοντας τη σημασία των οδικών εισροών στη Βόρεια Ελλάδα από βαλκανικές χώρες, οι οποίες είχαν επίσης καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.
«Η Βόρεια Ελλάδα έχει ένα πλεονέκτημα, καθώς είναι πιο εξαρτημένη από τον οδικό τουρισμό, από χώρες οι οποίες μέχρι σήμερα τα είχαν καταφέρει πολύ καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Κατά συνέπεια δεν μας δημιουργούν ιδιαίτερες επιδημιολογικές ανησυχίες, να μπορούμε να ανοίξουμε τα σύνορα με κάποιους βασικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους και τηρώντας φυσικά πάντα όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας», είπε στον κ. Τζιτζικώστα.
Ο Πρωθυπουργός χαιρέτισε επίσης την προεργασία που είχε γίνει για το άνοιγμα της εστίασης, εφιστώντας όμως την προσοχή των πολιτών, καθώς η χώρα πετύχει πολλά όμως ο ιός δεν έχει ακόμα εξαφανιστεί οριστικά.
«Έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα, σχεδόν περιορίσει κοντά στο μηδέν τα νέα κρούσματα. Όμως ο κίνδυνος πάντα καραδοκεί και η νέα καθημερινότητα, την οποία οραματιζόμαστε έχει και κάποιους διαφορετικούς κανόνες. Άρα, έκκληση και πάλι, τώρα που η εστίαση αρχίζει και δουλεύει και περισσότερος κόσμος θα είναι έξω -όπως πρέπει να είναι- τους βασικούς κανόνες της αποφυγής του συνωστισμού και των πολύ κοντινών επαφών παρακαλούμε, όσο γίνεται, να μπορούμε να τους τηρούμε», δήλωσε κατά τον διάλογο με τον κ. Ζέρβα.
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το σταθμό λεωφορείων «Μακεδονία», ξεκινώντας την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Στο σταθμό βρίσκονταν καινούργια λεωφορεία που έχουν ενταχθεί στα δρομολόγια του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του σχεδίου που ο ίδιος είχε εξαγγείλει το περασμένο φθινόπωρο, από το βήμα της ΔΕΘ, για την ουσιαστική αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς στην πόλη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή ότι ο στόλος του ΟΑΣΘ αποτελείται πλέον από 350 λεωφορεία, ενώ σχεδιάζεται η απόκτηση ακόμα 180 οχημάτων με νέο διαγωνισμό. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί ο στόχος για κυκλοφορία 500 λεωφορείων στην Θεσσαλονίκη σε βάθος δώδεκα μηνών, όπως προέβλεπε το κυβερνητικό σχέδιο.
«Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει αλλάξει η εικόνα της πόλης στις συγκοινωνίες», σημείωσε ο Πρωθυπουργός. Επισήμανε επίσης ότι, πέραν της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών, οι επενδύσεις που έχουν γίνει δημιούργησαν σχεδόν 400 θέσεις εργασίας, ενώ υπογράμμισε την σημασία της καλής συνεργασίας ανάμεσα στο κράτος και στον ιδιωτικό τομέα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με εργαζόμενους και είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Στην επίσκεψη ήταν επίσης παρόντες ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΘ Γιώργος Σκόδρας και στελέχη του Οργανισμού και του Οργανισµού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης.
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές του 2019 και τον πρώτο γύρο των εκλογών για την αυτοδιοίκηση. «Νίκη η οποία άνοιξε τον δρόμο και για την εκλογική μας επικράτηση στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου», υπενθύμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συναντήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης
Τη διαβεβαίωση ότι η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή του αναπτυξιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους φορέων της πόλης, ανακοινώνοντας πως οι απευθείας πτήσεις προς τη Θεσσαλονίκη από το εξωτερικό θα ξεκινήσουν από τις 15 Ιουνίου και όχι από την 1η Ιουλίου που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. «Είναι μια εξαίρεση που γίνεται μόνο για τη Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης για να συμπληρώσει πως τη συγκεκριμένη ημέρα η κυβέρνηση εκτιμά πως θα μπορέσουν να ανοίξουν, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς, και τα χερσαία σύνορα με τους Βαλκάνιους γείτονές μας, γεγονός πολύ σημαντικό, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι επισκεπτών της Βόρειας Ελλάδας φτάνει οδικώς από τις Βαλκανικές κι άλλες χώρες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το κυβερνητικό έργο δεν σταμάτησε ούτε μια ημέρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα σημαντικά έργα τα οποία αφορούν την πόλη της Θεσσαλονίκης να παραδοθούν σύμφωνα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που έχουν τηρηθεί ευλαβικά, πιστά στις δεσμεύσεις.
Ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους φορέων εστίασε σε τέσσερις βασικούς άξονες: στα ζητήματα των υποδομών και των μεταφορών της πόλης και της περιφέρειας, στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης ως πόλου καινοτομίας και πράσινης ανάπτυξης, στην ενίσχυση των δομών Υγείας και στη σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς, της εστίασης και του τουρισμού.
«Σε πλήρη λειτουργία το μετρό Θεσσαλονίκης το 2023»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Απρίλιο του 2023, προσθέτοντας πως στον σταθμό της Βενιζέλου έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για την απομάκρυνση και την μελλοντική επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση που έλαβε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Τόνισε δε ότι με την ολοκλήρωσή του και σύμφωνα, πάντα, με τον σχεδιασμό, ο σταθμός θα είναι από τους ομορφότερους διεθνώς καθώς θα συνδυάζει το μεταφορικό του αντικείμενο με έναν υπερσύγχρονο μουσειακό χώρο.
«Πνεύμονας πρασίνου στην καρδιά της Δυτικής Θεσσαλονίκης»
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο εμβληματικό, Μητροπολιτικό Πάρκο το οποίο θα δημιουργηθεί εντός του στρατοπέδου «Παύλου Μελά». Υπογράμμισε ότι έχουν βρεθεί υποψήφιοι ανάδοχοι για το πρώτο κομμάτι του έργου σημειώνοντας πως έχουν δοθεί οι απαραίτητες κατευθύνσεις για να ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες μελέτες που αφορούν τα πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα κτίρια τα οποία βρίσκονται εντός του στρατοπέδου, ώστε το έργο αυτό -σε πλήρη ανάπτυξη- να προσφέρει στους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης έναν ποιοτικό «πνεύμονα πρασίνου».
«Πόλη τεχνολογίας και καινοτομίας η Θεσσαλονίκη του μέλλοντος»
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, μια παράδοση πολλών δεκαετιών για την πόλη, θα διεξαχθεί κανονικά, πάντα προσαρμοζόμενη στα ειδικά πρωτόκολλα που υποδεικνύουν οι ειδικοί επιστήμονες. Πρόθεσή του είναι, όπως ανέφερε, να εγκαινιάσει ο ίδιος την έκθεση σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στην πόλη αλλά κηρύσσοντας και επίσημα την έναρξη του πολιτικού κύκλου του Φθινοπώρου όπως γίνεται πάντα στη χώρα μας. Ο Πρωθυπουργός συζήτησε, επίσης, με τους επικεφαλής του Τhess INTEC και της Αλεξάνδρειας ζώνης καινοτομίας για τη δημιουργία και ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου που θα αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο προσέλκυσης σημαντικών επιχειρήσεων, ταλέντων και Ελλήνων οι οποίοι έχουν φύγει στο εξωτερικό. Θα αποτελεί «ένα εμβληματικό σημείο αναφοράς για το πως οραματιζόμαστε τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος ως μια πόλη της τεχνολογίας και της καινοτομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ενισχυμένο το Σύστημα Υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας»
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το Σύστημα Υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας βγήκε πιο δυνατό μέσα από την πανδημία κάτι που αποδεικνύεται από τα αριθμητικά δεδομένα ενώ πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο σχεδίου ενίσχυσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες και θα υλοποιηθεί ως το Φθινόπωρο, η Κεντρική Μακεδονία θα ενισχυθεί περαιτέρω.
Στις συναντήσεις έλαβαν μέρος, επίσης, ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Νίκος Σταθόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης και η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.