Ημερίδα Ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, 20 Μαρτίου 2018, στην αίθουσα « Αστέρια» του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών
«Ας μιλήσουμε για αξίες: Αποδυναμώνουμε τον σχολικό εκφοβισμό-εξοβελίζουμε τον κοινωνικό ρατσισμό»
Κεντρική ομιλήτρια η ολυμπιονίκης και αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου. Η αγαπημένη όλων των Ελλήνων ολυμπιονίκης ανέπτυξε το θέμα « Ο Αθλητισμός και το ευ αγωνίζεσθαι ενάντια σε φαινόμενα βίας και ρατσισμού».
«Ας μιλήσουμε για αξίες: Αποδυναμώνουμε τον σχολικό εκφοβισμό-εξοβελίζουμε τον κοινωνικό ρατσισμό» το θέμα της ημερίδας Ευαισθητοποίησης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, 20 Μαρτίου 2018, στην αίθουσα « Αστέρια» του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Την διοργάνωση της ημερίδας είχαν το 1ο Γυμνάσιο Σερρών ,το 3ο Γυμνάσιο Σερρών , το Μουσικό Σχολείο Σερρών και ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών.
Κεντρική ομιλήτρια η ολυμπιονίκης και αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου. Η αγαπημένη όλων των Ελλήνων ολυμπιονίκης ανέπτυξε το θέμα « Ο Αθλητισμός και το ευ αγωνίζεσθαι ενάντια σε φαινόμενα βίας και ρατσισμού». Λίγο πριν ανεβεί στο βήμα για την εισήγηση της η κ. Πατουλίδου , προβλήθηκε βίντεο με το στιγμιότυπο που κόβει το νήμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, στις 6 Αυγούστου 1992 , κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο και τις καρδιές όλων των Ελλήνων . Η Βούλα Πατουλίδου ιδιαίτερα συγκινημένη, με δάκρυα στα μάτια ανέβηκε στο βήμα για την εισήγησή της. Μίλησε για τον αθλητισμό και το ευ αγωνίζεσθαι, τα οποία λειτουργούν ως «όπλα» ενάντια σε φαινόμενα βίας και ρατσισμού, προέτρεψε τα παιδιά να κυνηγούν τα όνειρά τους ,να θέτουν στόχους και να δουλεύουν πολύ για να πετυχαίνουν όνειρα και στόχους. Οι μαθητές και οι καθηγητές τους με το πιο θερμό χειροκρότημά τους είπαν ευχαριστώ στην σπουδαία ελληνίδα αθλήτρια για όλα όσα έχει πετύχει και για την παρουσία της στις Σέρρες..
Σε δηλώσεις αναφερόμενη η κ. Πατουλίδου στην παρουσία της στις Σέρρες, τόνισε: «Όταν μιλάς για αξίες και έχεις απέναντί σου την σύμπραξη τριών σχολείων που ακόμα και αυτό δεν είναι δύσκολο να συνυπάρχουν τρία σχολεία μέσα σε ένα χώρο και ν α συμπράττουν σε αυτή την εκδήλωση δεν θα μπορούσα να μην πω ναι . Όσο περνάν τα χρόνια και όσο αντέχω και μπορώ αυτό το βιωματικό το οποίο δεν μπορεί κανείς να σου πει δεν υπάρχει, δεν έχει γίνει, να δίνω ελπίδα κουράγιο ,ελπίδα και διάθεση για δουλειά ,για να κυνηγήσουν το όνειρό τους θα το κάνω. Τα παιδιά μας είναι».
Η κ. Πατουλίδου αναφέρθηκε στην σπουδαία στιγμή για την αθλητική της καριέρα. «Έχουν περάσει εικοσιπέντε χρόνια και κάθε φορά που την βλέπω(την στιγμή που κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς), αρχίζω και κλαίω θαρρείς είμαι μια άλλη. Μάλλον μεγάλωσα αλλά ήταν μια στιγμή όπου και πάλι μας λοιδορούσαν, και πάλι έβριζαν την Ελλάδα ως η τελευταία χώρα, η άχρηστη και ξαφνικά παίρνεις ελπίδα, βλέπεις περιοδικά κάθε φορά όλο και κάποιος έλληνας μπορεί είτε είναι στον αθλητισμό –ο αθλητισμός έχει την μεγάλη θεαματικότητα και τραβάει τα φώτα- ακόμα και στα επιστημονικά ,παντού βλέπεις που έχουν γεννηθεί εδώ ,έχουν εκπαιδευτεί εδώ , και στο εσωτερικό διακρίνονται. Ίσως θα έπρεπε το απόλυτο του δικού μας πολιτισμού, την επιβράβευση της αριστείας να την επαναπροσδιορίσουμε», τόνισε και συνεχίζοντας πρόσθεσε « Ήταν το απόλυτο αν θα μπορούσαμε να πούμε με μια πρόταση η ,σπάζοντας το φράγμα του δεν μπορώ. Αυτό ήταν όταν βλέπεις τον συναθλητή σου να έχετε κάνει τα ίδια, ίσως ο διπλανός να τα έχει κάνει λίγο πιο καλά και αυτός μπορεί και διακρίνεται, ξαφνικά απομυθοποιείται όπου οι άλλοι το παρουσιάζουν και το εμφανίζουν ως το αδύνατο. Το αδύνατο όταν το πιστεύεις –το έχουν πει τόσο δυνατά οι δικοί μας συγγραφείς –γίνεται δυνατό».
« Δεν είναι μόνο να πιστεύεις στα όνειρά σου, να πιστεύεις στα όνειρά σου γιατί από πίσω υπάρχουν και ουρές. Πρέπει να στοχεύεις ,να δουλεύεις ,να μην τεμπελιάζεις ,να απογοητεύεσαι αλλά να ξαναγυρίζεις γιατί τελικά πετυχημένος είναι σε όλους τους χώρους αυτός που δεν απογοητεύτηκε παντελώς για να τα παρατήσει, ξαναδοκίμασε», σημείωσε.
Η κ. Πατουλίδου υποστήριξε ότι στον αθλητισμό ο αθλητής συμπράττει ,ανταγωνίζεται συναγωνίζεται , συμβιώνει όπως στους Ολυμπιακούς αγώνες (για τριάντα τουλάχιστον μέρες), κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την απομυθοποίηση του εκφοβισμού. Ανέφερε ότι «παρουσιάζονται συνεχώς σκηνές βίας ,τα παιχνίδια τα περισσότερα είναι επιθετικά λες και αν ο πολύς κόσμος χάσει το μέτρο είναι πολύ πιο εύκολος πολτός για τους πέντε δέκα λίγους που θέλουν να διακυβεύουν το άπαν της γης .Σε αυτό θα πρέπει να αντισταθούμε».
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα