Η άλλη όψη…
Οι θεωρίες για τις “προοδευτικές συνεργασίες”
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.
Η απλή αναλογική, που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η αποδοχή ότι δεν πρόκειται στο μέλλον να είναι πρώτο κόμμα. Δεν είναι δε και απλή αναλογική, αφού με τον περιορισμό του 3% κανένα μικρό κόμμα δεν μπαίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκοψε μόνο τις έδρες του πρώτου για να τις πάρει κυρίως αυτός ως δεύτερος. Τίποτε άλλο δε άλλαξε.
Με δεδομένο ότι θα είναι δεύτερος – και το ξέρει – ανέπτυξε την θεωρία της “προοδευτικής συνεργασίας” απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ και το ΜεΡΑ 25. “Ελάτε πίσω μου να συγκυβερνήσουμε” το μήνυμα, με κρυφό στόχο να εμφανίζεται αυτός α) σαν ο βασικός εκφραστής της κεντροαριστεράς και β) σαν ο βασικός αντίπαλος του Μητσοτάκη.
Το αφήγημα αυτό έχει ήδη καταρρεύσει. Πρώτος ο κ. Βαρουφάκης το αποδόμησε με ειρωνία και χλεύη και ξεκαθάρισε ότι τέτοια συνεργασία είναι αδύνατη και δεν θα γίνει ποτέ. Τώρα έχουμε και τον αμετάκλητο αποκλεισμό ΣΥΡΙΖΑ από τον Ανδρουλάκη. “Με ποιον;” αναρωτήθηκε. “Με τον Πολάκη;” (και όταν λέει Πολάκη εννοεί τον πολακισμό που διέπει όλο τον ΣΥΡΙΖΑ). Ήδη ο Πολάκης βρίζει στο διαδίκτυο τον Ανδρουλάκη, η “συνεργασία” ξεκίνησε!
Στριμωγμένοι και μόνοι πια στη γωνία οι του ΣΥΡΙΖΑ επινόησαν άλλη θεωρία. “Η προοδευτική συνεργασία μπορεί να γίνει με δημοκράτες πολίτες ακόμη και της κεντροδεξιάς” λένε υποστηρίζοντας ότι κάποιοι ΑΝΕΛ έγιναν ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια και η θεωρία αυτή μπάζει. Πως θα συγκυβερνήσεις αν είσαι δεύτερο κόμμα (γιατί μπορεί να είσαι και τρίτο) χωρίς βουλευτές άλλων κομμάτων; Και αυτή η θεωρία λοιπόν, κατέπεσε εν τη γενέσει της.
Μια πρόβλεψη τώρα. Όπως πολλές φορές – από το 2020 – σας έχω πει, εκλογές θα γίνουν τον Απρίλιο του 2023. Μέχρι τότε ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι δυο κρίσεις που ταλαιπωρούν τη χώρα, πανδημία και ακρίβεια, θα έχουν εκτονωθεί και στο προσκήνιο θα έρθουν τα θετικά όπως οι μειώσεις φόρων, το νέο άλμα του τουρισμού, η συνεχής μείωση της ακρίβειας, η εξωτερική πολιτική, η ψηφιοποίηση του κράτους και πολλά άλλα.
Τότε θα υπάρξει και η νέα δημοσκοπική άνοδος της κυβέρνησης. Το 10%-12% διαφορά που κρατά η κυβέρνηση παρά τις κρίσεις και το αντιπολιτευτικό μένος θα μεγαλώσει.