Η άλλη όψη…
Γιατί οι Έλληνες φοιτητές εγκατέλειψαν τη Βρετανία
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.
Η Βρετανία εξακολουθεί να πληρώνει – και θα πληρώνει επί μακρόν – το ανόητο Brexit που έφεραν οι λαϊκιστές της. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις τώρα οι Βρετανοί λένε «κάναμε λάθος», αλλά είναι πια αργά.
Δείτε μια περίπτωση που αφορά και την Ελλάδα. Στη Βρετανία η ελληνική κοινότητα φοιτητών ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη μετά την κινεζική, την ινδική και τη γερμανική. Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ περίπου 11.500 Έλληνες σπούδαζαν στα πανεπιστήμια της Βρετανίας.
Δέκα χρόνια μετά, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μερικές εκατοντάδες Ελλήνων φοιτητών στη Βρετανία. Το Brexit φόβισε τους Ευρωπαίους φοιτητές, οι οποίοι έχασαν τα προνόμια της κοινής αγοράς, όπως η λήψη φοιτητικού δανείου για τις σπουδές τους και η χωρίς βίζα είσοδος στη χώρα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής μελέτης με τίτλο «International Facts and Figures 2021», την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020 συνολικά 9.645 Έλληνες σπούδαζαν στα βρετανικά ΑΕΙ, φέρνοντας τη χώρα μας στη 12η θέση στον σχετικό πίνακα, πίσω από χώρες με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό.
Καθώς η Βρετανία αποχώρησε επισήμως από την Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου 2021, οι αιτήσεις για εγγραφές για το 2021-2022 βούλιαξαν.
Από τα στοιχεία των πρεσβειών στην Ελλάδα για τους Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό, καταγράφεται μια δυναμική προς τα πανεπιστήμια της Ολλανδίας. Αύξηση βλέπουν και τα ΑΕΙ των ισχυρών χωρών της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά και η Κύπρος, όπως και τα ελληνικά κολέγια τα οποία συνεργάζονται με βρετανικά πανεπιστήμια.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της UNESCO, το 2018 συνολικά 36.211 Έλληνες σπούδαζαν στο εξωτερικό.
Προφανώς, η αποχώρηση φοιτητών από την Βρετανία δεν είναι μόνο ελληνική υπόθεση. Και από άλλες χώρες παρατηρείται αυτή η εγκατάλειψη. Έτσι τα Βρετανικά Πανεπιστήμια δεν έχασαν μόνο τις πολύ μεγάλες οικονομικές ενισχύσεις της ΕΕ. Έχασαν και τα έσοδα από τους χιλιάδες φοιτητές που δεν τα προτιμούν πια.