Η άλλη όψη…
Λιγότερο μίζερη χώρα η Ελλάδα λόγω ανάπτυξης
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.
Μοιάζει απίστευτο αλλά η λιγότερο μίζερη χώρα του κόσμου είναι η… Λιβύη. Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη ήταν θερμός το 2020 αλλά το 2021 μπόρεσε να αυξήσει τα πετρελαϊκά της έσοδα κατά 3,7 φορές. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά κεφαλήν εκτοξεύτηκε στο 62,6%, φέρνοντας τη Λιβύη στην τελευταία (και καλύτερη) θέση ανάμεσα στις πιο μίζερες χώρες του κόσμου.
Ακολουθεί η Μάλτα, η οποία εμφάνισε σημαντική βελτίωση σε σχέση με την περασμένη χρονιά και παρουσιάζει αρνητικά επιτόκια δανεισμού, ισχυρή ανάπτυξη και τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Την τριάδα των λιγότερο μίζερων χωρών συμπληρώνει η Ιρλανδία.
Στο άλλο άκρο βρίσκεται η Κούβα, κυρίως εξαιτίας του πληθωρισμού που άγγιξε το 1.221,8%, καθώς το πέσο υποτιμήθηκε κατά 95% μέσα στο 2021. Ακολουθούν η Βενεζουέλα, το Σουδάν και ο Λίβανος.
Η Ελλάδα βρέθηκε φέτος στην 88η θέση της λίστας, βελτιώνοντας σημαντικά τη θέση της σε σχέση με πέρυσι, όταν βρισκόταν στην 53η θέση. Βελτιωθήκαμε δηλαδή κατά 35 θέσεις.
Στην οικονομία, ο υψηλός πληθωρισμός, το υψηλό κόστος δανεισμού και η ανεργία φέρνουν μιζέρια, ενώ το «αντίδοτο» είναι η οικονομική ανάπτυξη. Ο σχετικός πίνακας λοιπόν παίρνει αυτές τις παραμέτρους και καταλήγει σε αξιολόγηση.
Ο Δείκτης Μιζέριας δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1960 από τον οικονομολόγο Arthur Okun, ώστε να έχει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Lyndon Johnson μία εύκολα αντιληπτή εικόνα της οικονομίας.
Εκείνος ο αρχικός δείκτης υπολογιζόταν με βάση τον πληθωρισμό και την ανεργία, ενώ στην πορεία, τροποποιήθηκε αρκετές φορές,