Η άλλη όψη…
Τελικά ο αληθινός κόσμος είναι μόνο ένας
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.
H τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, περιγράφεται από την διπλή μας συνύπαρξη στον πραγματικό κόσμο αλλά και στον εικονικό του Διαδικτύου. Κάθε άνθρωπος θέλει δε θέλει, “ζει” και μέσα από τον υπολογιστή του και το κινητό του. Αντλεί και μεταφέρει πληροφορίες, επικοινωνεί με συνανθρώπους του, ενημερώνεται, παρεμβαίνει κ.ο.κ.
Μια βόλτα σε έναν κεντρικό δρόμο θα σε πείσει. Οι περισσότεροι ή μιλούν περπατώντας μέσω του κινητού τους, ή το κρατούν στα χέρια τους είναι δηλαδή τόσο εθισμένοι που δεν μπορούν να το βάλουν έστω στην τσέπη τους. Σε πολλούς είναι αδύνατον να προσανατολιστούν αν δεν βάλουν την διεύθυνση που πάνε στο navigator (κάποτε πώς πήγαιναν;).
Η διπλή μας ζωή είναι πλέον ένα γεγονός. Ωστόσο ο εικονικός κόσμος στο Διαδίκτυο δημιούργησε και μια κοινωνία ψεύδους. Δεν είναι εύκολο να γνωρίζεις αν υπάρχει καν κάποιος με τον οποίο συνομιλείς, οπότε επινοήθηκε η εφαρμογή BeReal που σήμερα βρίσκεται στην πρώτη θέση των δωρεάν εφαρμογών στις ΗΠΑ. Υπόσχεται ότι παρέχει στους χρήστες «έναν νέο, μοναδικό τρόπο για να ανακαλύψουν ποιοι είναι οι φίλοι τους στην πραγματική τους ζωή».
Στον πυρήνα της εφαρμογής, ισχυρίζονται οι δημιουργοί της, βρίσκεται η ανάγκη για αυθεντικότητα. Δεν διαθέτει κανένα φίλτρο και η αποστολή της ειδοποίησης οποιαδήποτε ώρα αποκλείει την πιθανότητα προετοιμασίας ή κατεργαριάς.
Αντίπαλος το Instagram που ισχυρίζεται ότι “η ζωή μπορεί να είναι αυθεντική και ταυτόχρονα όμορφη, όπως οι φωτογραφίες με τα ηλιοβασιλέματα και τις ακρογιαλιές που αναρτούν”.
Θέλει τελικά μεγάλη προσπάθεια για να κατανοήσουμε ότι ο πραγματικός κόσμος είναι μόνο ένας και πως ο υπολογιστής μας όπως και το κινητό μας είναι απλώς μια μηχανή διευκόλυνσης μας που και αυτή τον πραγματικό αληθινό κόσμο καταγράφει. Δεν τον υποκαθιστά.