Η άλλη όψη…
Ολόκληρες γενιές έχουν αφεθεί στις τύχες τους
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας
Τα παιδιά που συγκροτούν συμμορίες και χτυπούν ή κλέβουν συνομήλικους είναι θύματα μιας πραγματικότητας που την περιγράφει η μοναξιά τους, η φτώχεια, η αποξένωση. Νιώθουν ότι δεν υπάρχει νόημα στη ζωή τους κι ας είναι μόλις 14 έως 17 ετών. Το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις αλλά την ίδια ώρα άλλα παιδιά σε πολύ χειρότερη κατάσταση διαπρέπουν.
Στα Σεπόλια αυτές τις μέρες προβλήθηκε η ταινία για τον Αντετοκούνμπο. Πώς μια οικογένεια από τη Νιγηρία χωρίς χαρτιά, με τον μόνιμο φόβο της απέλασης και τα παιδιά τους να πουλάνε παρανόμως ευτελή αντικείμενα στο δρόμο έφτασε στο σημείο να ζει ένα παραμυθένιο όνειρο επιτυχίας; Διαπρέπουν αθλητικά και κοινωνικά, ποτέ δεν στράφηκαν στη βία για na “ισορροπήσουν” τα αδιέξοδα που ζούσαν.
Ένα άλλο παράδειγμα αυτών των ημερών είναι ο 19χρονος Ιρακινός Νουρχομαχαντί. Ήρθε παράνομα στην Ελλάδα πριν 3 χρόνια με πρώτο σταθμό την φαβέλα της Μόριας. Δεν ήξερε ούτε μια ελληνική λέξη. Πήγε όμως στο Λύκειο στη Μυτιλήνη και τρία χρόνια μετά, έγραψε 20 στα Μαθηματικά και στην Φυσική, 19,5 στη Χημεία και 13,5 στην έκθεση, μπαίνοντας δεύτερος στο Πανεπιστήμιο!
Σκέπτομαι με τρόμο ότι οι Αντετοκούνμπο και ο Νουρχομαχαντί, μιλούν καλύτερα ελληνικά από το 90% των Ελληνόπουλων (και το 100% των Ρομά που αντί για το σχολείο ζητιανεύουν βρώμικα και ξυπόλητα στα φανάρια). Και είμαι σίγουρος ότι κάτι κάνουμε λάθος που τα παιδιά στην εφηβεία τους είτε αλληλοδέρνονται, είτε δεν ξέρουν να μιλήσουν είτε δεν έχουν στόχους και επιτυχίες.
Με τρομάζει αυτή η πραγματικότητα. Το να ξεφεύγουν κάποια παιδιά και να τα καταφέρνουν, επειδή έχουν στο DNA τους όλα όσα πρέπει, για να πετύχουν δεν μα δίνει το δικαίωμα να έχουμε εγκαταλείψει ολόκληρες γενιές στην τύχη τους.