Η άλλη όψη…
Γιατί μόνο ένα τέτοιο Σχολείο στην Ελλάδα;
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας
Στο κέντρο της τεχνολογικής καινοτομίας των ΗΠΑ, στην περιώνυμη Σίλικον Βάλεϊ, υπάρχει ένα σχολείο στο οποίο στέλνουν τα παιδιά τους προγραμματιστές, επιχειρηματίες και στελέχη των πολυάριθμων τεχνολογικών επιχειρήσεων της περιοχής.
Το σχολείο αυτό δεν έχει καθόλου οθόνες. Άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται στην Google, στην Apple, στη Yahoo και σε νεοφυείς επιχειρήσεις δεν αναζητούν για την εκπαίδευση των παιδιών τους διαδραστικούς πίνακες και εργαλεία τελευταίας γενιάς, αλλά επιλέγουν ένα Waldorf σχολείο, στο οποίο η μάθηση γίνεται μέσα από τις παλιές και δοκιμασμένες μεθόδους: με μολύβι, χαρτί και μαυροπίνακα.
Και εδώ στην Ελλάδα έχουμε το παράδειγμα του σχολείου Τριανέμι στο Μαρούσι, του μοναδικού στην Ελλάδα που ακολουθεί την παιδαγωγική φιλοσοφία Waldorf-Steiner. Το εν λόγω Σχολείο, ιδρύθηκε το 2017 από μια ομάδα εκπαιδευτικών και γονέων. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος φιλοδοξεί να φέρει έναν αέρα ανανέωσης στα εκπαιδευτικά μας ήθη.
Ο Μανώλης Ανδριωτάκης (Καθημερινή) έκανε μια άγια δουλειά: Πήγε στο Σχολείο για να δει ιδίοις όμμασι το πείραμα. Συνοπτικά θα γράψει:
– Το Τριανέμι ακολουθεί το Εθνικό Αναλυτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, αλλά, ως ιδιωτικό σχολείο, προσθέτει επιπλέον ώρες και κάποια πράγματα προτιμά να τα κάνει κάπως διαφορετικά.
– Δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη βιωματική μάθηση και στη διαθεματικότητα. Ένα μάθημα ιστορίας γίνεται αφορμή ώστε να διδαχτεί επίσης το μάθημα της γλώσσας και της γεωγραφίας, ενώ η τέχνη και η κίνηση έχουν έντονη παρουσία σε όλες τις τάξεις.
– Δίνεται μεγάλη σημασία στον «Κύκλο συζήτησης». Τα παιδιά κάθονται καθημερινά γύρω από έναν κύκλο και συζητούν δομημένα για τις σχέσεις τους και τη σχολική τους ζωή γενικότερα. Τα βλέπω να παίρνουν τον λόγο και να μιλούν για δύσκολα θέματα, ενώ οι συμμαθητές τους ακούν προσεκτικά.
– Τα παιδιά ζωγραφίζουν καλλιεργούν, παίζουν με τις λάσπες, φτιάχνουν αντικείμενα, μαθαίνουν μουσικά όργανα, γνωρίζοντας σπουδαίους μουσουργούς.
– Δεν υπάρχουν υπολογιστές, χρησιμοποιούν την σκέψη για υπολογισμούς.
Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Δημιουργούνται παιδιά με συγκρότηση και αναφορά στις αξίες και τα σπουδαία. Οπότε το ερώτημα είναι: Γιατί μόνο ένα τέτοιο σχολείο στην Ελλάδα;