Η άλλη όψη…
Κορυφαίος ο Κ. Καραμανλής αλλά…
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.
Συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Υπήρξε η κορυφαία πολιτική προσωπικότητα της μεταπολεμικής Ελλάδας; Παρά τα μεγάλα λάθη του μάλλον ναι. Ο Καραμανλής ερχόμενος στην Ελλάδα το 1975 θα βάλει τις βάσεις της Δημοκρατίας με έναν απόλυτο τρόπο. Εκείνη την εποχή λειτουργούσαν απολύτως οι θεσμοί, ενώ στην πολιτική σκηνή υπήρχαν κυρίως πρόσωπα υψηλού κύρους, με μόρφωση, ήθος, ικανότητες.
Ο Καραμανλής της μεταπολίτευσης επηρέασε το κόμμα του τόσο πολύ ώστε:
– Η ΝΔ ποτέ δεν άλλαξε εκλογικό νόμο για να επιφέρει πλήγμα στον επερχόμενο για νίκη αντίπαλο. Δεν το έκανε ούτε ο Μητσοτάκης που ενώ πήρε σχεδόν 48% έβγαλε 150 έδρες και εξ αιτίας αυτού δεν ολοκλήρωσε ποτέ την 4ετία. Μπορούσε αλλά το αρνήθηκε. Πάντοτε εκλογικούς νόμους άλλαζε είτε το ΠΑΣΟΚ είτε τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και πάντα με κομματική ιδιοτέλεια.
– Η ΝΔ ποτέ δεν δημιούργησε μιντιακά τέρατα όπως αυτό του Αυριανισμού (που στην πορεία κατασπάραξε ακόμα και τον ίδιο τον Παπανδρέου) ή του νεοαυριανισμού που ενισχύεται σήμερα, με τον ίδιο χυδαίο και κατάπτυστο τρόπο.
Στην ουσία ο Καραμανλής μέσα από την επιβολή της αστικής Δημοκρατίας αμέσως μετά την δύσκολη εποχή της χούντας και του εθνικού εγκλήματος της Κύπρου, άνοιξε εν γνώση του τον δρόμο στην Κεντροδεξιά να έρθει σχεδόν μόνιμα στην εξουσία. Από το 1981 που κερδίζει τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ με 48% μέχρι σήμερα, η Κεντροαριστερά είναι στην εξουσία 26 χρόνια, ενώ η ΝΔ μαζί με την συγκυβέρνηση περίπου 10.
(Τώρα πως ενώ η Κεντροαριστερά που κυβερνά πολύ περισσότερο, για όσα δεινά ζούμε πάντα τα ρίχνει στη δεξιά που δεν… κυβερνά, η απάντηση είναι απλή: Κομματικό πελατειακό κράτος, πράσινο, μπλε, ροζ).
Υπάρχει ωστόσο ένα έγκλημα που έκανε ο κατά τα άλλα εξαιρετικός Καραμανλής. Κατέστρεψε την Αθήνα αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, όταν ενέκρινε την εξαόροφη πολυκατοικία για να “μπουν οι Έλληνες σε σπίτια με ζεστό νερό και ανθρώπινες συνθήκες”. Ξέχασε τότε να επιβάλλει νεοκλασικές προσόψεις. Αν το είχε κάνει η Αθήνα θα ήταν Βιέννη. Αντίθετα, εξαόροφα άθλια κουτιά κατέστρεψαν αισθητικά τις πόλεις μας. Και αυτο συνεχίζεται ουδείς ασχολήθηκε να το αλλάξει