Η άλλη όψη…
Τι σημαίνει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.
Από το 1920, όταν η περιοχή στη Μέση Ανατολή τελούσε υπό βρετανική διοίκηση, άρχισαν οι πρώτες μετακινήσεις Εβραίων κυρίως από την Ευρώπη, που εγκαθίσταντο στην περιοχή κυνηγημένοι από αντισημιτικά πογκρόμ και διώξεις.
Οι φοβερές διώξεις του χιτλερισμού φούντωσαν την εγκατάσταση Εβραίων εκεί. Το 1947 αποφασίστηκε στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών η διχοτόμηση της Παλαιστίνης σε ένα εβραϊκό κράτος που περιλάμβανε το 57% της περιοχής και ένα αραβικό στο υπόλοιπο 43%.
Λίγο αργότερα ξέσπασε ο πρώτος Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος, που σήμανε την καταστροφή για τους Άραβες κατοίκους της περιοχής. Αναρίθμητοι άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν με τη βία τις εστίες τους στις ελεγχόμενες πλέον από το Ισραήλ περιοχές.
Ακόμα χειρότερα, το 1967 στον πόλεμο των έξι ημερών, το Ισραήλ αντιμετώπισε συντονισμένη επίθεση της Αιγύπτου, Συρίας και Ιορδανίας και πέτυχε να εισβάλει στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά και σε μέρος της Χερσονήσου του Σινά.
Ο ισραηλινός εποικισμός που ξεκίνησε τότε στις παλαιστινιακές περιοχές έχει οδηγήσει σε δύο μεγάλες παλαιστινιακές εξεγέρσεις, την πρώτη (1987-1993) και δεύτερη (2000-2005) Ιντιφάντα.
Οι Παλαιστίνιοι δέχονται πια το μοίρασμα του 1947 και ζητούν πίσω τα μετέπειτα εδάφη που άρπαξε το Ισραήλ. Όταν όμως ο Τραμπ εγκαθιστά στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία των ΗΠΑ περνά το μήνυμα ότι τα εδάφη είναι οριστικά ισραηλινά, γι΄ αυτό και οι νέοι νεκροί.
Τέλος, υπάρχει και ο θρησκευτικός φανατισμός που μιλά για επιστροφή των Ισραηλινών στην Ιερουσαλήμ ώστε “να είναι εκεί” όταν θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία. Πάνω από 50 εκατομμύρια ευαγγελικοί στην Αμερική πιστεύουν ότι είναι ο Θεός που έδωσε την γη του Ισραήλ στον εβραϊκό λαό. (Και ο Τραμπ ξέρει ότι όλοι αυτοί ψηφίζουν).