Η άλλη όψη…
Η σκλαβιά της μη μετακίνησης
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.
Αύγουστος 2017. Αν ένα ζευγάρι θελήσει να μεταβεί στη Λέσβο για ολιγοήμερες διακοπές με ένα δίκυκλο – όχι αυτοκίνητο – το κόστος μόνο για το πλοίο είναι 230 ευρώ! Αν το ίδιο ζευγάρι αλλάξει γνώμη και αποφασίσει να πάει οδικώς ας πούμε από Αθήνα προς Γιάννενα, Θεσπρωτία, κ.α. Τότε χρειάζεται 73 ευρώ για διόδια και 160 ευρώ καύσιμα αυτοκινήτου. Σύνολο: Πάλι 230 ευρώ.
Προσοχή: Δεν έχει πληρωθεί ξενοδοχείο, δεν έχουμε υπολογίσει φαγητό και βραδινή έξοδο, τρίτα έξοδα (όπως στη Σκιάθο που σε χρεώνουν 30 ευρώ για 20 λεπτά τζετ σκι) και τα απρόβλεπτα που σίγουρα δεν θα τα αποφύγεις.
Με λίγα λόγια αν θελήσει ένα ζευγάρι να φύγει για επτά ημέρες θα χρειαστεί πάνω από 1.200 ευρώ με… στερήσεις και προσοχή. Να γιατί oi μισοί των Ελλήνων δεν πάνε πια διακοπές.
Την τελευταία 5ετία το ποσοστό των κατοίκων που δεν είναι σε θέση να κάνουν διακοπές μειώθηκε σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ εκτός της Κύπρου, της Δανίας και της Ελλάδας.
Με βάση έρευνα της Eurostat, το 53,6% των Ελλήνων το 2016 δεν άντεξε το οικονομικό βάρος των διακοπών έναντι 51,2% το 2011. Τα υψηλότερα ποσοστά οικονομικής αδυναμίας για ταξίδια συγκεντρώνονται στη Ρουμανία (66,6%), στην Κροατία (62,8%), στη Βουλγαρία (56,4%) και ακολούθως στην Ελλάδα.
Ωστόσο το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από το αν μπορεί πια ο Έλληνας να κάνει διακοπές στην ίδια του την χώρα. Η αδυναμία ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ λόγω υπερβολικού κόστους βενζίνης και διοδίων είναι ο ορισμός του περιορισμού της ανθρώπινης ελευθερίας.
Ο άνθρωπος που δεν μπορεί να μετακινηθεί ακόμα και σε κοντινές διαδρομές είναι ένας φυλακισμένος, ένα “πουλί” που ζει σε ένα κλουβί με ανοιχτό το πορτάκι. Ένα “πουλί” που νομίζει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να πετάξει προς οποιανδήποτε κατεύθυνση, αλλά τελικά δεν θα πετάξει ποτέ λες και το πορτάκι του κλουβιού ήταν πάντοτε κλειστό.