Η άλλη όψη…
Τι σημαίνει “στρατηγική ήττα” του ΣΥΡΙΖΑ
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.
Πρώτος το περιέγραψε σωστά ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Μίλησε για “στρατηγική ήττα” του ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έχουν 180 έδρες μετά τις εκλογές, ώστε να μπορεί να εκλεγεί νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας και να μην μπει η κυβέρνηση σε ένα σπιραλ πολιτικής και οικονομικής κατάρρευσης με συνεχείς εκλογές.
Στην περίπτωση αυτή:
α) Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αφοπλιστεί και δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε κυβερνητικές αποφάσεις ή σχεδιασμούς. Θα είναι ΘΕΑΤΗΣ.
β) Η νέα κυβέρνηση θα έχει μια ολόκληρη 4ετία να κυβερνήσει χωρίς τίποτε να την εμποδίζει. Μάλιστα εκτιμάται ότι στην 4ετία αυτή θα εδραιωθεί η δυνατότητα και μιας δεύτερης θητείας, δηλαδή μιλάμε για 8ετία.
(Η απλή αναλογική θα ξεπεραστεί εύκολα με νέο εκλογικό σύστημα και γρήγορες διπλές εκλογές).
Αν πράγματι η “στρατηγική ήττα” επιτευχθεί και με δεδομένο ότι η επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας θα μακροημερεύσει, το ερώτημα είναι: Ποια θα είναι η τύχη του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα; – Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει χάσει 80 βουλευτές που θα επιστρέψουν στο σπίτι τους. Ένα πλήθος βολεμένων δεν θα έχει να περιμένει τίποτε από αυτόν και θα τον εγκαταλείπει. Στελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ που τα ελκύει η εξουσία θα μείνουν άστεγα χωρίς ρόλους και μέλλον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει τίποτε να προσφέρει, ούτε σε αυτούς
Η χαμηλή επιρροή του κόμματος στην κοινωνία θα επεκταθεί άμεσα. Με λίγα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει σε βαθιά κρίση και το πιθανότερο είναι να αποδειχθεί εντελώς ανίκανος να συγκρατήσει δυνάμεις. Ωστόσο. ίσως στα δικά του ερείπια υπάρξει επιτέλους η ιστορική ευκαιρία και δυνατότητα να γεννηθεί το καινούργιο στον χώρο της Κεντροαριστεράς (ή να επιστρέψει ένα νέο ΠΑΣΟΚ…).
– Ο κ. Τσίπρας στην ουσία θα είναι ο ηγέτης της βαρύτατης ήττας. Του έδωσε ο λαός δυο φορές το 35% και αυτός αντί να εκσυγχρονίσει τη χώρα, επέκτεινε το πελατειακό κράτος, ποδηγέτησε θεσμούς (δείτε τη Δικαιοσύνη με τη Novartis) έφερε πάλι τη Δεξιά στην εξουσία, κατάργησει τη συνεννόηση, δίχαζε τους Έλληνες υπέρ του κομματικού οφέλους και τόσα άλλα.
Θα παραμείνει σε ένα κόμμα με συνεχή φθορά ή θα κατευθυνθεί “άφθαρτος” σε άλλες δράσεις παραδίδοντας το κόμμα σε ένα επόμενο; Τίποτα δεν αποκλείεται, να και θα πρέπει να απολογηθεί για την ήττα του χώρου. Δικό του το έργο.
Σε κάθε περίπτωση οι επερχόμενες εκλογές δίδουν την ευκαιρία στους Έλληνες πολίτες να εξυγιάνουν το πολιτικό σύστημα, να διορθώσουν την πορεία της χώρας, να απελευθερώσουν τους Θεσμούς, να επιστρέψει η οικονομία στην ανάπτυξη (για να προλάβει και την επόμενη κρίση που έρχεται…).
Προϋπόθεση όλων αυτών η “στρατηγική ήττα” του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το σκε[πτικό Βενιζέλου. Ότι αποφασίσει η κάλπη λοιπόν.