Η άλλη όψη…
Κινούμενη άμμος η οικονομία του πλανήτη
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.
Ελέω Τραμπ, ο πλανήτης βιώνει μια μορφή απο-παγκοσμιοποίησης. Όλο και περισσότερες χώρες βλέποντας την επιθετική τακτική των ΗΠΑ με δασμούς, ακόμα και κυρώσεις, αποφασίζουν την εσωστρέφεια ή αλλάζουν τις οικονομικές τους πολιτικές, προωθώντας το στενά εθνικό τους συμφέρον. Ένα παράδειγμα είναι οι χώρες της Ευρώπης που αντί να εκδιώξουν την Τουρκία από τα εθνικά ύδατα της Κύπρου βγάζουν ψηφίσματα ή σκέπτονται και συνεργασίες (Ιταλία).
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Κίνα, που είδε μεγάλη μείωση της ανάπτυξής της, ακριβώς λόγω των δασμών από τις ΗΠΑ. Οι συνεχιζόμενες εμπορικές διαμάχες και οι πολιτικές εντάσεις έχουν επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην ελκυστικότητα των ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις της Κίνας. Το 2018, το 59% των επιχειρήσεων της Κίνας επέλεξαν τις ΗΠΑ ως μία από τις τρεις κορυφαίες αγορές για ανάπτυξη, ενώ το 2020 το ποσοστό σημειώνει κατακόρυφη πτώση στο 11%.
Αυτή τη στιγμή το 45% των επιχειρήσεων της Κίνας περιλαμβάνουν την Αυστραλία μεταξύ των τριών βασικών αγορών για ανάπτυξη, ενώ, πριν από δύο χρόνια, βρισκόταν μόλις στο 9%.
Σε ένα νέο περιβάλλον που μάλιστα είναι υπό διαμόρφωση, όπως είναι φυσικά αυξήθηκε και η απαισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία, βάσει της 23ης ετήσιας έκθεσης CEO της PwC. Ειδικότερα, το 53% προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης για το 2020.
Η έρευνα πραγματοποιείται, για 23η συνεχή χρονιά, με τη συμμετοχή 1.600 CEO από 83 χώρες του κόσμου και παρουσιάστηκε στην Ετήσια Συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.