Η άλλη όψη…
ΚΙ όμως: Είναι το μόνο σχέδιο που έχουμε
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.
Στην Ελλάδα ποτέ ή σχεδόν ποτέ, κανένα δημόσιο πρόσωπο δεν ασχολείται με το πραγματικό πρόβλημα, όλοι ασχολούνται με το πως θα χαϊδέψουν τα αυτιά των ψηφοφόρων έχοντας κατά νου ότι κάποια στιγμή στήνονται και κάλπες.
Δείτε την περίπτωση των προσφύγων – μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου. Δήμαρχοι, περιφερειάρχες, υπουργοί, δημοσιογράφοι, άσχετοι, σχετικοί όλοι μιλούν με σκοπό να ικανοποιήσουν τους ψηφοφόρους – είπαμε: κάποια στιγμή έχουμε εκλογές – και κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ΜΟΝΑΔΙΚΗ λύση που μπορεί να δοθεί και φαίνεται να είναι αυτή που προτείνει η κυβέρνηση.
Αν ακούσουμε τους δημάρχους, πρέπει να μεταφερθούν όλοι οι μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε Κέντρα των 1.000 ατόμων να γίνεται η αξιολόγηση των αιτήσεων όσων καταφθάνουν. Είναι το καλύτερο μήνυμα προς τους δουλέμπορους: “Είδατε; Μετά τα νησιά θα σας πάνε στην Ελλάδα”. Είναι ζήτημα ολίγων εβδομάδων να έχουμε πενταπλάσιους από όσους στείλαμε στην ενδοχώρα.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ δεν προτείνουν τίποτε απολύτως, γιατί δεν έχουν ιδέα τι πρέπει να γίνει, το μόνο που κάνουν είναι να απαξιώνουν και να χλευάζουν κάθε πρόταση και να καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι είναι ανίκανη. Εδώ γελάμε: Θέλουν από την (όποια) κυβέρνηση να βάλει το ελληνικό κράτος της ραθυμίας και του ωχαδερφισμού να δουλέψει! Και μάλσιτα σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Είναι εύκολα αυτά στην Ελλάδα;
Πάμε τώρα στην κυβερνητική πρόταση: Με την παραμονή ΟΛΩΝ των προσφύγων – μεταναστών στα νησιά σε κλειστά Κέντρα και την γρήγορη αξιολόγηση τους επιτυγχάνονται δυο σημαντικοί στόχοι: α) Με τις διαρκείς επιστροφές αλλά και τις αποδοχές αιτημάτων θα μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των αλλοδαπών που είναι στα νησιά β) θα μειωθούν οι προσελεύσεις των μεταναστών που δεν θέλουν να χάσουν χρήματα για να μπουν σε κλειστά Κέντρα και μετά να επιστρέψουν πίσω.
Αυτό το σχέδιο είναι το μοναδικό που μπορεί να λειτουργήσει έως ότου υπάρξει και από την Ευρώπη μια απόφαση αποδοχής προσφύγων (που δεν θα αργήσει). Αρκεί να τρέχουν οι αξιολογήσεις των αιτήσεων ασύλου κατά εκατοντάδες κάθε μέρα.