Η άλλη όψη…
Να προσέξουμε όσο μπορούμε: Η πανδημία φθίνει
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.
Η πανδημία σιγά – σιγά υποχωρεί. Η κανονικότητα θα επιστρέψει πολύ πιο γρήγορα απ΄ ό,τι νομίζαμε. Ειδικά στην Ελλάδα, αν οι πολίτες προσέξουν, (αποστάσεις, χέρια, μάσκες), τότε στα τέλη Μαΐου μπορεί να μην έχουμε ούτε κρούσματα ούτε νεκρούς. Στη συνέχεια, όταν θα εμφανίζονται κάποια κρούσματα (κυρίως εισαγόμενα) θα αντιμετωπίζονται άμεσα, ενώ εκτιμάται ότι θα είναι όλα ήπια.
Ήδη η Ελλάδα έχει μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων που μάλιστα είναι ήπια, δηλαδή δεν έχουμε νέες εισαγωγές ασθενών στις ΜΕΘ.
Η επιστροφή στην κανονικότητα μπορεί να συμβεί διότι: α) Η Ελλάδα μπόρεσε να ελέγξει απολύτως την διασπορά του ιού και β) Σε όλο τον κόσμο η πανδημία υποχωρεί ραγδαία. Ένα παράδειγμα είναι το Ιράν, όπου σύμφωνα με τον καθηγητή Ι. Ιωαννίδη έχει μολυνθεί ήδη το 33% του πληθυσμού, αλλά τα κρούσματα και οι θάνατοι μειώνονται συνεχώς.
Από τα παραπάνω συνάγεται η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να ανοίξει την αγορά νωρίτερα από ό,τι έχει προγραμματίσει, πάντα βέβαια με την υποσημείωση ότι οι πολίτες θα πρέπει να προσέχουν, κανείς δεν πρέπει να πιστέψει ότι ο κορωνοϊός έχει φύγει. (Δεν έχει φύγει, εξαφανίζεται λόγω της συμπεριφοράς των πολιτών).
Αν, λοιπόν, όλα πάνε καλά και η πανδημία δεν επανακάμψει τις επόμενες ημέρες, μετά την πρώτη άρση των περιορισμών, όπως έγινε σε άλλες χώρες είναι πιθανό οι ημερομηνίες των τεσσάρων άρσεων (μετακίνηση σε νησιά, καφέ, εστιατόρια και 12μηνα ξενοδοχεία) να μεταφερθεί μία εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή να ισχύσει από τις 25 Μαΐου.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε μπορεί και τα εποχικά ξενοδοχεία που προγραμματίζεται να ανοίξουν αρχές Ιουλίου να ανοίξουν στα μέσα Ιουνίου.
Πιστεύω ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν θα επιστρέψει χειρότερη. Επίσης, ότι η Ελλάδα θα δει έναν – έναν να ανακάμπτουν, έστω και μερικώς, οι κλάδοι όπως συμβαίνει στην Κίνα. Η πλήρης ανάκαμψη θα πάρει κάποιο χρόνο, αλλά θα έχει σταματήσει η κατηφόρα που έμοιαζε να μην έχει πάτο.