Η άλλη όψη…
Πικρές αλήθειες από τον Τάκη Θεοδωρόπουλο
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.
Σήμερα αναδημοσιεύω ένα εξαιρετικό κείμενο γνώμης του Τάκη Θεοδωρόπουλου με μια μόνο σημείωση: Συμφωνώ σε ό,τι γράφει. Λέει λοιπόν:
“Πριν από μερικά χρόνια ακόμη η ιδιότητα του «διανοουμένου» ήταν ταυτισμένη με την ιδιότητα του «αριστερού», ή κατά παραχώρηση του «προοδευτικού». Η Αριστερά δεν είχε μόνον το ηθικό πλεονέκτημα ως η ηττημένη του εμφυλίου. Είχε και το διανοητικό πλεονέκτημα, αφού η πλειονότητα του λεγομένου «πνευματικού κόσμου» συντασσόταν μαζί της…
… Το φαινόμενο παρέμεινε ενεργό ως τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο και μετανάστευσε μεγάλο μέρος των διανοουμένων που είχαν υποστηρίξει το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη. Ήταν πρόσφυγες που ζητούσαν πολιτικό άσυλο στη νέα επικράτεια της Αριστεράς; Πάντως, ποτέ δεν μπήκαν στον κόπο να εξηγήσουν πώς από συνομιλητές του Νίκου Θέμελη κατέληξαν να συνομιλούν με τον Φλαμπουράρη.
Πίστευαν, ως ευρωπαϊστές που ήσαν, πως θα συνετίσουν τους αλλόφρονες αντιμνημονιακούς; Όμως βρέθηκαν στην Βουλή, όπως ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, να ψηφίζουν με τον Καμμένο και τον Κουίκ χωρίς και πάλι να μας εξηγήσουν ποιο διανοητικό χρέος τους υποχρέωνε.
Γύρω τους ένα πλήθος από συγγραφείς –πολλοί άξιοι και φίλοι– ηθοποιοί, σκηνοθέτες και τραγουδιστές, αυτοί οι τελευταίοι απαραίτητοι για την οργάνωση των συναυλιών που στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία καθιερώθηκαν ως οι κορυφαίες εκδηλώσεις της πνευματικής μας ζωής.
Οι πιο ευφάνταστοι, όπως ο φίλος Νίκος Μαραντζίδης, έκριναν πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται μέρα με την ημέρα σε σοσιαλδημοκρατία με ευρωπαϊκή ταυτότητα. Οι σοφοί, όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος, διέκριναν στον Τσίπρα έναν ηγέτη που «πιάνει πουλιά στον αέρα»…
… Μόνον οι ηλίθιοι δεν αλλάζουν γνώμη, έλεγε ο Μπαλζάκ, και οι διανοούμενοι, κατά τεκμήριον, δεν είναι ηλίθιοι.
Αναρωτιέμαι, και το λέω ειλικρινά, τι σκέφτονται όλοι αυτοί όταν ακούν τις συνομιλίες του Παππά με τον Μιωνή. Πώς αντιμετωπίζει τον γυμνό κυνισμό ο φίλος Βασίλης Βασιλικός; Και άλλοι συγγραφείς οι οποίοι δεν είναι βουλευτές, όπως οι καθ’ όλα άξιες Μάρω Δούκα ή Ρέα Γαλανάκη δεν έχουν τίποτε να πουν για την απόπειρα του Παπαγγελόπουλου και των συνεταίρων του να βάλουν φυλακή στελέχη της τότε αντιπολίτευσης, σπιλώνοντάς τους με διαδικασίες που θυμίζουν δίκες της Μόσχας;…”.