Η άλλη όψη…
Ελλάδα και κλιματική αλλαγή τον 21ο αιώνα
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.
Το σκληρό πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται σε δυο συγκεκριμένες περιοχές: Εύβοια και Χαλκιδική. Στις δυο πανέμορφους αυτούς νομούς, κάθε χρόνο πυρκαγιές και πλημμυρες σπέρνουν τον όλεθρο.
Για πρώτη ίσως φορά, το κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αμελούν. Έγκαιρα καθαρίζουν τα ρέμματα, διανοίγουν κοίτες και εποπτεύουν με την βοήθεια εθελοντών τις περιοχές τους. Η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική είναι σε απόλυτη ετοιμότητα. Κι όμως: Τα καιρικά φιανόμενα έχουν τέτοια σφοδρότητα που καμια προετοιμασία δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει.
Όταν σε πέντε ώρες η βροχή φέρνει νερό έξι μηνών ακόμα και ένας εντελώς καθαρισμένος ποταμός θα υπερχειλίσει και τα νερά θα συμπαρασύρουν τα πάντα.
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα που όμως μαθαίναμε στο Σχολείο, είχε “ήπιον και εύκρατον κλίμα” δεν ισχύει πια. Πλέον εμφανίζονται υδροστρόβιλοι, δυνατές καλοκαιρινές καταιγίδες, μπαράζ χιλιάδων ισχυρών κεραυνων σε λίγα λεπτά που ευθύνονται για πυρκαγιές κ.ο.κ.
Είναι ολοφάνερο λοιπόν ότι Ελλάδα χρειάζεται πια έναν νέο σχεδιασμό αντιμετώπισης των καιρικών φαινομένων από το μηδέν. Πρέπει να καταγραφούν τα νέα δεδομένα και να οργανωθει σε εντελώς νέες βάσεις η πρόληψη και η αντιμετώπιση των ισχυρών και καταστροφικών εκδηλώσεων.
Αν δε το κάνουμε, κάθε φορά θα τρέχουμε πίσω από πλημμυρισμένα ποτάμια που θα καταστρέφουν περιουσίες και θα αφαιρούν ζωές αν και τα ειχαμε καθαρίσει.