Η άλλη όψη…
Η πανδημία κλέβει ανθρώπινο χρόνο
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.
Με ποιους αριθμούς μπορούμε να περιγράψουμε την πανδημία και τις επιπτώσεις της; Θα σκεφτεί κανείς ότι είναι ο αριθμοί των κρουσμάτων, των νοσηλευόμενων και των θανάτων. Κάποιοι πιο κυνικοί θα μιλήσουν και για τις οικονομικές επιπτώσεις.
Έρχονται όμως κάποιοι επιστήμονες να μας μιλήσουν για την απώλεια ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. Κάθε θάνατος αντιπροσωπεύει χαμένο χρόνο. Έχουμε να κάνουμε με μία ολόκληρη ζωή που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί δηλαδή, όπως γράφουν οι New York Times. Τον τελευταίο χρόνο ειδικοί και δημοσιογράφοι παλεύουν να εκφράσουν τι μας πήρε η Covid-19. Αλλά οι ειδικοί της στατιστικής της υγείας χρησιμοποιούν έναν υπολογισμό που ονομάζεται «χαμένα χρόνια ζωής», ο οποίος μετράει πόσα χρόνια θα είχαν τα θύματα ζήσει, εάν δεν είχαν προσβληθεί από τον ιό.
Κοιτάζοντας τα χρόνια που χάθηκαν μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο, αποκαλύπτει το βάθος των επιπτώσεων που έχει η πανδημία: Το 2020 η Αμερική έχασε 4 εκατομμύρια έτη δυνητικής ζωής.
«Η ζωή έχει στάδια», λέει η Μέρι Μπάσετ, ειδικός υγείας του Χάρβαρντ. «Και όλοι ελπίζουμε ότι θα τα ζήσουμε όλα». Όμως, ακόμη και οι θάνατοι των ηλικιωμένων ήταν πρόωροι.
Οι άνθρωποι που ήταν 65 ετών το 2020 μπορούν να περιμένουν ότι θα διανύσουν και την όγδοη δεκαετία της ζωής τους αντί να πεθάνουν στα 74,2 έτη, που ήταν το προσδόκιμο όριο ζωής το 1955.
Και ο επίλογος: «Δεν ζούμε τη ζωή μας με τη στατιστική», λέει ο Νταν Μπουκ, ιστορικός στο Colgate University της Νέας Υόρκης. Μετά την Covid, οι άνθρωποι θα θυμούνται αυτούς που φρόντισαν ή τους αγαπημένους που έχασαν. Ούτε ο συνολικός αριθμός των θανάτων ούτε αυτός των χαμένων χρόνων ζωής μπορεί να αποτυπώσει με ακρίβεια αυτό που ζήσαμε».