Η άλλη όψη…
Εμείς και η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.
Βιώνουμε χρονικά την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Τι ακριβώς είναι ελάχιστοι το γνωρίζουν. Μια απλή προσέγγιση εξηγεί ότι πλέον ο άνθρωπος για πρώτη φορά ΖΕΙ και στο φυσικό του περιβάλλον, (ο δρόμος, η θάλασσα, το βουνό κ.λπ.), αλλά και στην εικονική πραγματικότητα της οθόνης (υπολογιστής, κινητό), από όπου αντλείς πληροφορίες, εικόνες, επικοινωνία, κάνει όλα όσα κάνεις και στην κανονική σου ζωή.
– Η γεωργία οδήγησε στο τέλος της νομαδικής ζωής. Η ανακάλυψη του ατμού έκανε την παραγωγή μηχανική και έφερε την πρώτη βιομηχανική επανάσταση.
– Έπειτα ήρθε ο ηλεκτρισμός, οι γραμμές συναρμολόγησης, η μαζική παραγωγή και η δεύτερη βιομηχανική επανάσταση.
– Στην τρίτη, η ηλεκτρονική και η πληροφορική αυτοματοποίησαν την παραγωγή.
– Τώρα, η τέταρτη βασίζεται πάνω στην ψηφιακή, στους αλγόριθμους, στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων, στα Μεγάλα Δεδομένα, στην ανάλυσή τους σε πραγματικό χρόνο, και ενώνει όλες τις τεχνολογίες, ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη, γενετική, βιοτεχνολογία, μοριακή βιολογία, νανοτεχνολογία, τρισδιάστατη εκτύπωση, κάνοντας δυσδιάκριτα τα όρια ανάμεσα σε φυσικό, ψηφιακό, βιολογικό περιβάλλον.
Υπάρχουν δυο νέα δεδομένα στην τέταρτη επανάσταση: Το πρώτο είναι οι φοβερές ταχύτητες στην πληροφορία και την επικοινωνία. Κάποτε για να δεις τι έχει πει ο Αριστοτέλης έπρεπε να κλειστές επί μέρες σε μια Βιβλιοθήκη. Τώρα, τα διαβάζεις όλα στο smartphone.
Το δεύτερο είναι η δραματική απώλεια της ανεξαρτησίας μας. Μέσω των περίφημων cookies μας ταξινομούν με βάση τις επιθυμίες μας, τις δράσεις μας, γνωρίζουν την οικονομική μας επιφάνεια, που βρισκόμαστε κάθε στιγμή, τι φωτογραφίζουμε κ.ο.κ. Ξαφνικά έρχεται στο κινητό σου μια προσφορά και μένεις έκπληκτος διότι μόλις αυτό σκεφτόσουν!
Ωστόσο ο άνθρωπος έχει πάντα το στοιχείο της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ. Αποφασίζει για κάθε τι, την ώρα που οι μηχανές δεν αποφασίζουν για τίποτε, απλώς διαχειρίζονται δεδομένα. Είμαστε πάντα πάνω από τη μηχανή…