Η άλλη όψη…
Γιατί ξαφνική ακρίβεια; (Τα κοντέινερς…)
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.
Σε ένα παλαιότερο κείμενό μου είχα γράψει ότι δεν νοείται δημοσιογραφία χωρίς την λέξη “γιατί”, χωρίς δηλαδή ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙΣ να αναφέρεσαι στις αιτίες ενός γεγονότος. Ένα κακό παράδειγμα ήταν οι πυρκαγιές. Μια κοπελίτσα στηνόταν μπροστά από ένα καιόμενο σπίτι και έλεγε: “Τώρα βλέπετε ένα σπίτι που καίγεται…”. Συγγνώμη αλλά αυτό μπορούσε να το κάνει ο καθένας, θα τον βαφτίζαμε δημοσιογράφο;
Τώρα ακούω από όλα τα κανάλια ότι έρχεται κύμα ανατιμήσεων σε όλο τον πλανήτη. Γιατί; Δεν μας το εξηγεί κανείς. και πάνω στα… ανεξήγητα τα κόμματα κάνουν σπέκουλα*.
Ας δούμε, λοιπόν,μια βασική αιτία αυτών των ανατιμήσεων. Ας απαντήσουμε σε ένα “γιατί;”.
Πριν από την πανδημία, το κοντέινερ κόστιζε 1.500-2.000 δολάρια. Οι επιχειρήσεις μπορούσαν να τα νοικιάζουν εύκολα για να μεταφέρουν εμπόρευμα από τα εργοστάσια της Ασίας στη Δύση, με χαμηλό κόστος.
Σήμερα όμως, το ίδιο κοντέινερ που πριν από έναν χρόνο κόστιζε 1.920 δολάρια για να έρθει στην Ευρώπη από την Κίνα, κοστίζει πάνω από 14.000 δολάρια, έπειτα από μια εξωφρενική αύξηση τουλάχιστον 600%. Και βέβαια, η τιμή στην οποία μπορεί κάποιος να αγοράσει ένα δικό του κοντέινερ έχει διπλασιαστεί.
Γιατί αυτή η αύξηση; Απάντηση: Όταν η πανδημία έβαλε λουκέτο στην παγκόσμια οικονομία, οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες ακύρωσαν χιλιάδες δρομολόγια, αφήνοντας άδεια κοντέινερ οπουδήποτε, διάσπαρτα στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική.
Τώρα που οι μεταφορικές ανάγκες έχουν επιστρέψει, το παγκόσμιο σύστημα μεταφορών δεν έχει προλάβει να μαζέψει και να προωθήσει τα άδεια κοντέινερ για να κάνει τις μεταφορές.
Μεγάλες εταιρείες, όπως η Ikea, αναγκάστηκαν να αγοράσουν τα δικά τους κοντέινερ για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν κάποια από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Όμως, για τις μικρότερες επιχειρήσεις αυτό δεν αποτελεί επιλογή.
Με πανάκριβα κοντέινερ, λοιπόν, λόγω ελλείψεως, οι εταιρείες αυτές δεν έχουν άλλη λύση παρά να μετακυλήσουν –τελικά- τη μεγάλη αύξηση του κόστους μεταφοράς στον καταναλωτή. Το κόστος αυτό, έρχεται μάλιστα να προστεθεί στο ήδη αυξημένο κόστος των πρώτων υλών.
*σπέκουλα: προσπάθεια εκμετάλλευσης μιας κατάστασης