Η άλλη όψη…
Ευρώπη: Η οικονομική ανάπτυξη
δεν αφορά όλους
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.
Η σύγκριση είναι απλή: Τις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90, οι Έλληνες εργαζόμενοι έπαιρναν ένα μήνα άδεια και μπορούσαν να κάνουν πλήρεις διακοπές. Σήμερα, έχει αυξηθεί εντυπωσιακά η αδυναμία να κάνει κανείς διακοπές ακόμη και στη γενέτειρά του γιατί δεν μπορεί να πληρώσει, βενζίνες, διόδια και εξόδους.
Τα παραπάνω καταγράφει και μελέτη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Η μελέτη, περιγράφει με μελανά χρώματα την αδυναμία πολλών Ελλήνων να κάνουν διακοπές. Όπως αναφέρει η μελέτη, ενώ η πρόσβαση στις διακοπές αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία, οι οικογένειες χαμηλού εισοδήματος που είναι αποκλεισμένες αυξάνονται.
Το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Σύμφωνα με τη μελέτη η οποία βασίζεται σε στοιχεία της Eurostat, το 28% των πολιτών της Ε.Ε. δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά διακοπές μιας εβδομάδας εκτός σπιτιού. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 59,5% για τα άτομα με εισόδημα κάτω από το όριο κινδύνου φτώχειας (60% του μέσου όρου).
Ωστόσο αυτό που μας μελαγχολεί είναι ότι η χειρότερη κατάσταση καταγράφεται στην Ελλάδα με το 88,9% (ή 1,38 εκατομμύρια) των ανθρώπων που ζουν σε κίνδυνο φτώχειας να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα διάλειμμα.
Η παραπάνω μελέτη γίνεται με στόχο μια ευρωπαϊκή εκστρατεία να αυξηθούν οι μισθοί. Η ETUC συνεργάζεται με τους ευρωβουλευτές για να εισαγάγει ένα «όριο ευπρέπειας» στη νομοθεσία που πρέπει να διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί δεν θα μπορούσαν ποτέ να καταβληθούν σε λιγότερο από το 60% του μέσου μισθού και το 50% του μέσου μισθού οποιουδήποτε κράτους μέλους.
Η άνοδος της ανισότητας των διακοπών δείχνει πώς τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία δεν μοιράστηκαν δίκαια. Η οδηγία της ΕΕ για τους ελάχιστους μισθούς πρέπει να ενισχυθεί για να διασφαλιστεί ότι οι μισθοί δεν θα είναι ποτέ τόσο χαμηλοί ώστε να αφήνουν τους εργαζόμενους να ζουν σε συνθήκες φτώχειας και να αδυνατούν να κάνουν ένα διάλειμμα ξεκούρασης.