Η άλλη όψη…
Ο θρίαμβος του ψεύδους στην Ελλάδα
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.
Πώς μπορεί η ανθρώπινη κοινωνία να αντιμετωπίσει τις ψευδείς ειδήσεις και τις θεωρίες συνωμοσίας;
Σήμερα, οι δημοκρατίες ζουν μεταξύ αλήθειας και ψέματος. Είναι ευάλωτες ανάμεσα στη δημαγωγία και στον κατακερματισμό προθέσεων και ιδεών. Η πλειονότητα των πολιτών μπερδεμένη και πολλές φορές παρασυρμένη, αισθάνεται αποκλεισμένη από ένα νέο κόσμο που δεν την περιλαμβάνει. Παρακολουθεί, αλλά δεν συμμετέχει, στο τέλος δεν καταλαβαίνει.
Οι περισσότεροι δεν κατανοούν τις εξελίξεις, δηλαδή όλα όσα γίνονται μπροστά στα μάτια τους, με συνέπεια να βρίσκουν καταφύγιο σε απίθανες ερμηνείες της πραγματικότητας, μόνο και μόνο για να ενταχθούν σε μια άποψη.
Αυτό συμβαίνει διότι στη σημερινή κοινωνία, η αλήθεια δεν είναι αυτονόητη. Δεν μπορούν όλοι να την υιοθετήσουν. Χρειάζεται συγκρότηση και ευρεία συναίνεση για να αναδειχθεί.
Πρώτη προϋπόθεση είναι ο ειλικρινής δημόσιος διάλογος. Αυτός μπορεί να ενισχύσει την ανοσία απέναντι στις ψευδείς ειδήσεις. Αρκεί να είναι ενημερωτικός και στοχαστικός. Να είναι διάλογος, όχι φλυαρία. Να ακούει και να μην περιφρονεί. Να συμβάλλει στη συνύπαρξη, όχι στην αλληλοεξόντωση.
Δυστυχώς, όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: Ο δημόσιος διάλογος είναι αυτός που αναπαράγει στο έπακρο τα ψεύδη και τις συνωμοσίες. Το παράδειγμα του Τραμπ και ολόκληρων μιντιακών, κυβερνητικών και κομματικών μηχανισμών είναι χαρακτηριστικό. Εκατομμύρια Αμερικανοί πιστεύουν ότι έγινε νοθεία στις εκλογές.
Δείτε όμως και την Ελλάδα. Τα ελληνικά κόμματα και τα περισσότερα ΜΜΕ συμβάλλουν καθημερινά στην προώθηση του ασήμαντου και των ψεμάτων, παραγκωνίζοντας την αλήθεια και τα σπουδαία.
Τα ελληνικά κόμματα εμφανίζουν το ανύπαρκτο ως αλήθεια, το τίποτα ως σπουδαίο, με μοναδικό στόχο το πρόσκαιρο κομματικό όφελος. Στο ελληνικό πολιτικό σύστημα το ψεύδος, έχει θριαμβεύσει εδώ και δεκαετίες.