Η άλλη όψη…
Το εμβόλιο δουλεύει, τι πρέπει να ξέρουμε
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.
Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δε μας κάνει… αθάνατους, αλλά καθιστά τους εμβολιασμένους πολύ, πολύ δυνατότερους στην αντιμετώπιση της Covid-19, και αν κάποιος εμβολιασμένος καταλήγει να πεθάνει αυτό δεν αναιρεί τους εκατοντάδες χιλιάδες άλλους που γλιτώνουν, τονίζει Αμερικανίδα επιστήμων στο CNN, την επαύριο του θανάτου του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ από κορωνοϊό.
Με λίγα λόγια, τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δεν παρέχουν προστασία 100%. Κανενός είδους εμβόλιο δεν το κάνει αυτό, όπως και καμία θεραπεία δεν μπορεί να είναι 100% αποτελεσματική. Αυτό όμως δε σημαίνει πως το εμβόλιο δεν δουλεύει.
Οι αναλύσεις και η στατιστική δείχνουν ότι τα εμβόλια ελαχιστοποιούν κατά έξι φορές την πιθανότητα θετικής διάγνωσης και κατά 11 φορές την πιθανότητα θανάτου από κορωνοϊό.
Παρά ταύτα, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα είναι πιθανότερο να έχουν σοβαρότερη νόσηση και να καταλήξουν εξαιτίας μολύνσεων παρά τον εμβολιασμό τους. Αυτοί που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι. Έχοντας πολλαπλό μυέλωμα, ο Στρατηγός Πάουελ ανήκε σε αυτήν την κατηγορία, και σε συνδυασμό με τη μεγάλη του ηλικία (84).
«Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού είναι κάτι σαν ένα πολύ καλό αδιάβροχο. Είναι εξαιρετικό όταν βρέχει, αλλά όταν είσαι σε καταιγίδα και έρχεται μετά κι ένας τυφώνας, είναι πολύ μεγαλύτερες οι πιθανότητες να βραχείς. Αυτό δε σημαίνει πως είναι ελαττωματικό το αδιάβροχό σου. Σημαίνει ότι έπεσες σε κακοκαιρία και ότι από μόνο του το αδιάβροχο δεν θα σε προστατεύσει αρκετά, πρέπει να λάβεις και άλλα μέτρα προστασίας», εξηγεί στο CNN, η δρ. Γουέν, καθηγήτρια πολιτικής και διαχείρισης της υγείας στη σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον.