Η άλλη όψη…
Γιατί ο Ερντογάν διαλύει την οικονομία του
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.
Από την αρχή του χρόνου, ο μισθός στην Τουρκία από τα 380 ευρώ έπεσε στα 199! Παράλληλα οι καθημερινές αυξήσεις στις τιμές των αγαθών φτωχοποιούν με απόλυτο τρόπο τον Τούρκο πολίτη. Αρκεί να πούμε ότι πλέον βασικά τρόφιμα δίδονται με δελτίο λες και έχουν πόλεμο.
Πώς ακριβώς σκέπτεται ο Ερντογάν και υπεραμύνεται της μείωσης των επιτοκίων που φέρνουν αυτή την φτωχοποίηση και την τρομακτική κατάρρευση της τουρκικής λίρας; Γιατί δεν τον φοβίζει ούτε η οργή των πολιτών του;
Σε αντίθεση με τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό. Κρατά, λοιπόν, χαμηλά τα επιτόκια και για να το κάνει έχει αποπέμψει από τον Ιούλιο του 2019 τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας και έχει αντικαταστήσει τον υπουργό Οικονομικών του δύο φορές από τον Νοέμβριο του 2020. Οι αποφάσεις αυτές έχουν οδηγήσει κάθε φορά σε πτώση της λίρας.
Ο πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται να στοιχηματίζει σε ανάπτυξη με κάθε κόστος (η τουρκική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 9% το 2021 και 3,5% το 2022) και να απορρίπτει τους φόβους για νομισματική κρίση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «ενθαρρύνει τις επενδύσεις, την παραγωγή και τις εξαγωγές».
Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι ο πρόεδρος επιδιώκει έτσι να ενισχύσει την ελκυστικότητα της Τουρκίας και να ενθαρρύνει τις ξένες εταιρίες να μεταφέρουν την παραγωγή τους στη χώρα, λόγω του χαμηλού εργατικού κόστους. Ο κατώτατος καθαρός μηνιαίος μισθός στην Τουρκία (2.825,90 λίρες) ισοδυναμούσε την 1η Ιανουαρίου με περίπου 380 δολάρια. Σήμερα δεν άξιζε πάνω από 200.
«Έως πρόσφατα, οι ‘στόχοι του 2023’ της ομάδας τους Ερντογάν περιελάμβαναν τη μετατροπή σε μια μεταβιομηχανική δύναμη και σε ηγέτη υψηλής τεχνολογίας. Σήμερα αφορούν το να γίνει η Τουρκία πηγή πολύ φθηνού εργατικού δυναμικού», εξηγεί ο Τιμούρ Κουράν, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Duke (ΗΠΑ).