Ολυμπία Τελιγιορίδου, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ,από τις Σέρρες:
«Η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης»
Η κ. Τελιγιορίδου πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών την Παρασκευή και το Σάββατο 15 και 16 Μαρτίου 2019.
«Η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης», δήλωσε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, από τις Σέρρες . Η κ. Τελιγιορίδου πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών την Παρασκευή και το Σάββατο 15 και 16 Μαρτίου 2019.
Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με Τομείς Αρμοδιότητας την Κτηνοτροφία τα Τρόφιμα και την Αλιεία) κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου κατά την παραμονή της στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών συνοδευόμενη από την βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ ,Αφροδίτη Σταμπουλή, και στελέχη της Ν.Ε. Σερρών ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποίησε επισκέψεις στην περιοχή Ηράκλειας – Κερκίνης – Βυρώνειας, στην Αρδευτική Διώρυγα Κ3- στις εργασίες στο Ανάχωμα Κερκίνης – Λιμνοχωρίου – και στην Γέφυρα Βυρώνειας., στον Προμαχώνα στην Υπηρεσία του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου, στο ΓΟΕΒ Πεδιάδας Σερρών για ενημέρωση σχετικά με τα Έργα και τις Ενεργειακές Κοινότητες, στο Οινοποιείο Γαζωρίτις, στην Βιοτεχνία Παραγωγής και Συσκευασίας Μελιού {Μελισσοκομία Αμφίπολης} στο Ροδολίβος, στο Λιμάνι της Αμφίπολης και είχε συνάντηση στην Ορεινή με Κτηνοτρόφους και Αγρότες και συνάντηση με τον Δήμαρχο Αμφίπολης.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης της η κ. Τελιγιορίδου, το μεσημέρι της Παρασκευής, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, κατά την διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στην αλλαγή του μοντέλου του αγροτικού τομέα ,με κύρια στοιχεία τον ανταγωνισμό, την εξωστρέφεια την βιωσιμότητα, τα ποιοτικά προϊόντα και τα προϊόντα ταυτότητας.
Αναφερόμενη στο μείζον ζήτημα της ελληνοποίησης αγροτικών προϊόντων, παραδέχθηκε πως αποτελεί μεγάλη «πληγή» για τον Έλληνα παραγωγό. «Έχουμε εντατικοποιήσει το τελευταίο διάστημα τους ελέγχους σε όλα τα σημεία τις πύλες εισόδου της χώρας, σε κομβικά σημεία των εθνικών οδών, σε χώρους μεταποίησης, σε χώρους εστίασης, σε λαϊκές αγορές. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, είναι περισσότερο συστηματική η συνεργασία και με άλλους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως είναι για παράδειγμα η ΑΑΔΕ, η οικονομική αστυνομία, ώστε να υπάρχουν κλιμάκια ελέγχου από διάφορους οργανισμούς για να είναι ο έλεγχος περισσότερο συστηματικός και να μπορούμε να βρίσκουμε την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων», σημείωσε η κ. Τελιγιορίδου. Όπως ανέφερε έχουν ενταχθεί σε θεσμικό επίπεδο τα 8 περιφερειακά υγειονομικά κέντρα στη Γενική Διεύθυνση Τροφίμων, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με προσωπικό επιπλέον 150 ατόμων και ήδη υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την πρόσληψη 180 ατόμων στην κεντρική υπηρεσία και περιφέρεια και τους εποπτευόμενους φορείς.
«Στόχος, είναι να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και 7 μέρες την εβδομάδα, ώστε οι έλεγχοι να γίνονται ανά πάσα στιγμή, ενώ παράλληλα ενισχύεται και ο εξοπλισμός τους», υπογράμμισε. Αναφορικά με το γάλα είπε πως καθιερώθηκε το δελτίο παράδοσης κάτι που προστατεύει του κτηνοτρόφους.
Ερωτηθείσα για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, δήλωσε ότι η πρόθεση του υπουργείου ήταν και είναι «να επαναλειτουργήσει, αλλά τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα και δυσεπίλυτα, αλλά βαδίζουμε προς λύση του προβλήματος. Υπάρχει μια πρόταση που συζητείται», προσθέτοντας ότι εξασφαλίστηκε ποσό 1.000.000 ευρώ για τους τευτλοκαλλιεργητές για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.
Σημειώνοντας ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση στήριξης του αγροτικού κόσμου , με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, το ακατάσχετο, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, δήλωσε πως στο νέο σχέδιο για τις 120 δόσεις συμπεριλαμβάνεται και ο αγροτικός κόσμος.
Επισημαίνοντας τα λάθη και τις παραλείψεις που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, σημείωσε πως σήμερα επιχειρείται μια μεγάλη αλλαγή, τονίζοντας την αναγκαιότητα για συνεργατικότητα που θα δώσει την ώθηση στον αγροτικό τομέα.
Για την διώρυγα 3Κ, που για πολλά χρόνια βρίσκεται σε εκκρεμότητα, ανέφερε πως ακόμη δεν έχει κατατεθεί στο υπουργείο από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επικαιροποιημένη μελέτη ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ολοκλήρωσής της.
Τέλος η κ. Τελιγιορίδου χαρακτήρισε πλεονέκτημα της ελληνικής κτηνοτροφίας τις εγχώριες φυλές ζώων, κάτι που το υπουργείο θα στηρίξει.
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com