Με το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ των δημοσιογράφων της ΕΡΤ Λεωνίδα Κασάπη και Θωμά Σίδερη, που βασίζεται στην αφήγηση του Πόντιου πρόσφυγα Γιάννη Αναστασιάδη η ΕΡΤ τιμά τη Γενοκτονία των Ποντίων
Στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Γράμμα από τον Πόντο»
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χορούς από τρία προσφυγικά σωματεία του δήμου Σερρών, του Συλλόγου Ποντίων Επταμύλων «Οι Ακρίτες», της Θρακικής Εστίας Σερρών και της Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος»
Η πρώτη παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Γράμμα από τον Πόντο», πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες, τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019,στην αίθουσα Αστέρια του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Η ΕΡΤ τιμά τη Γενοκτονία των Ποντίων με μία ταινία-ύμνο για τον Ποντιακό Ελληνισμό, ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ των δημοσιογράφων της ΕΡΤ Λεωνίδα Κασάπη και Θωμά Σίδερη “ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ”, που βασίζεται στην αφήγηση του Πόντιου πρόσφυγα Γιάννη Αναστασιάδη. Είναι εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ και γυρίστηκε στα πλαίσια της σειράς ντοκιμαντέρ Close Up.
Τα μέλη της οικογένειας Αναστασιάδη θα εγκαταλείψουν μια και για πάντα την εστία τους στο χωριό Αϊντογτού του Πόντου το 1919, όπως και όλοι οι κάτοικοι των χωριών της Κάβζας της επαρχίας Αμάσειας. Κάτω από την ασφυκτική πίεση του τουρκικών στρατιωτικών σωμάτων θα πάρουν τον μακρύ και βασανιστικό δρόμο της εξορίας. Την ώρα του ξεριζωμού, ο πατέρας του Γιάννη Αναστασιάδη είχε βρει ήδη φριχτό θάνατο στα καταναγκαστικά τάγματα εργασίας αλλά η οικογένειά του τότε δεν το γνώριζε. Η μάνα με τα δυο της αγόρια, τον Γιάννη και τον Ισαάκ, και τις δυο κόρες, τη Βικτωρία και την Κερεκία, μαζί και με άλλους κοντινούς και μακρινούς συγγενείς θα οδοιπορήσουν για μήνες κυνηγημένοι προς τον Νότο, ένα ανθρώπινο κοπάδι που περιπλανιέται στον χώρο. Τα κορίτσια θα πεθάνουν από τύφο σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στα περίχωρα της Δαμασκού, ο μικρότερος γιος Ισαάκ θα γίνει βοσκός σε μία οικογένεια Κούρδων και ο μεγαλύτερος γιος ο Γιάννης θα μεταφερθεί σε ένα ορφανοτροφείο του Λιβάνου. Η οικογένεια Αναστασιάδη θα σκορπιστεί σαν τους κόκκους της σκόνης της Ανατολίας. Στα μέσα πια της δεκαετίας του 1920, ο Γιάννης Αναστασιάδης θα σμίξει ξανά με τη μητέρα του, μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, και θα εγκατασταθούν αρχικώς στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Ο Γιάννης Αναστασιάδης θα αφιερώσει σχεδόν όλη τη ζωή του προσπαθώντας να εντοπίσει τον μικρότερο αδελφό του στην Τουρκία και δεν θα πάψει ποτέ να του γράφει γράμματα. Ώσπου έπειτα από 60 χρόνια ένας Τούρκος βαλής θα παραδώσει ένα από τα γράμματα του Γιάννη στον Ισαάκ. Θα καταφέρουν άραγε να συναντηθούν ξανά τα δύο αδέλφια;
Ο Θωμάς Σίδερης, σε δηλώσεις στη «Σ» αναφερόμενος στην δυσκολίες που συνάντησαν κατά την διάρκεια της ολοκλήρωσης του ντοκυμαντέρ δήλωσε «Ήταν σχετικά δύσκολη η τεκμηρίωση του. Αφενός γιατί έπρεπε να βρούμε τα αντίστοιχα οπτιακουστικά υλικά από ιδιωτικά και δημόσια αρχεία για να τεκμηριώσουμε όσα λέγονται και το δεύτερο και κομβικό ήταν ότι με βάση την αφήγηση του Γιάννης Αναστασιάδης διαμορφώσαμε δεκαοχτώ δραματοποιημένες σκηνές που μπλέκονται μέσα στην αφήγηση. Τα γυρίσματα έγιναν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και έγιναν εξολοκλήρου στις Σέρρες. Το ντοκιμαντέρ ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017 και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2019» . Όπως σημείωσε ο κ. Σίδερης επόμενος σταθμός προβολής του ντοκιμαντέρ είναι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2020 ενώ εκείνο το διάστημα θα το προβάλει και η ΕΡΤ.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης, η ταινία διαπραγματεύεται το προσφυγικό τραύμα, την ενσωμάτωση των προσφύγων και τη συγκρότηση της εθνικής ταυτότητας σε έναν ρευστό χώρο. Οι δραματοποιημένες σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν εξολοκλήρου στις Σέρρες, τόπο εγκατάστασης του Γιάννη Αναστασιάδη έως τον θάνατό του, ενώ είναι η πρώτη ταινία της ΕΡΤ με τη συμμετοχή και την υποστήριξη ενός περιφερειακού σταθμού, της ΕΡΤ Σερρών Η ταινία τεκμηριώνεται με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από τις δεκαετίες 1910 και 1920, προερχόμενο από δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, κάποια από τα οποία ενσωματώνονται πρώτη φορά σε ταινία.
Η εκδήλωση της παρουσίασης τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, του δήμου Σερρών και του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος οποίος ιδιαίτερα συγκινημένος τόνισε πόσο σημαντική είναι η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, επισημαίνοντας τις άριστες σχέσεις της ΕΡΤ Σερρών και την συμβολή της στην ανάδειξη της ιστορίας το τόπου.
Ο Λεωνίδας Κασάπης εκ των συντελεστών του ντοκιμαντέρ χαιρετίζοντας τους παρευρισκομένους, ανέφερε η ΕΡΤ με το « Γράμμα από τον Πόντο «τιμά την Γενοκτονία των Ποντίων και ότι είναι καθοριστική η συμβολή της τοπικής ΕΡΤ Σερρών που συμπληρώνει φέτος 60 χρόνια λειτουργίας, επισημαίνοντας ότι είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ που κάνει η μητρική ΕΡΤ σε συνεργασία με ένα περιφερειακό σταθμό, αυτό της ΕΡΤ Σερρών.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χορούς από τρία προσφυγικά σωματεία του δήμου Σερρών, του Συλλόγου Ποντίων Επταμύλων «Οι Ακρίτες», της Θρακικής Εστίας Σερρών και της Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών « Ο Άγιος Πολύκαρπος».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης, ο π. Ηλίας Βλάχος, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, η περιφερειακή σύμβουλος, Κατερίνα Περιστέρη, ο περιφερειακός σύμβουλος, Δημήτρης Καριπίδης, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, Γιάννης Γάτσιος, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΗΣ, Νεκτάριος Κανακάρης, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος «Σωκράτης Κοτζάογλου, πρόεδροι και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων ,και πλήθος Σερραίων .
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93. Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.