Κεντρική εκδήλωση Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Σερρών
«Η Σμύρνη, μάνα, καίγεται». Εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή
«Η Σμύρνη, μάνα, καίγεται» ο τίτλος της κεντρικής εκδήλωσης Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Σερρών που ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν δύο συναυλίες την Τετάρτη 13 Απριλίου και την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022 οι οποίες ήταν αφιερωμένες στην Ειρήνη και στους Πρόσφυγες, καθώς και στη μνήμη των εκλιπόντων καθηγητών παραδοσιακής μουσικής του σχολείου, Χρήστου Καραμάνη και του Γιώργου Τσονίδη.
Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου, και τις δύο μέρες, οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν μια καταπληκτική μουσικοθεατρική παράσταση, ένα εξαιρετικό νοσταλγικό ταξίδι στην πικρή ιστορική μνήμη. Οι μαθητές και οι καθηγητές τους παρουσίασαν μια εξαιρετική μουσικοθεατρική παράσταση και δικαίως κέρδισαν το πιο θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Σερρών, Λίλα Σκέμπερη καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους και ευχόμενοι καλή θέαση και ακρόαση της παράστασης που ετοιμάσανε, τόνισε: «Μας χωρίζουν 100 χρόνια από την εκδίωξη και εξόντωση μεγάλου μέρους του ελληνικού και πληθυσμού της μακράς Ασίας Αποκορύφωμα αυτής της εξόντωσης η πυρπόλησης της ελληνικής και αρμενικής συνοικίας της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922 και η καταστροφή της Σμύρνης. Σήμερα εκατό χρόνια μετά με μεγάλη έκπληξη βλέπουμε ότι η ψευδαίσθηση της ειρήνης που θεωρούσαμε παγιωμένη τουλάχιστον στην γειτονιά μας, πραγματικά καταρρέει μπροστά στα μάτια μας και βρισκόμαστε σε ένα νέο πόλεμο που έχει ως συνέπεια βιαιότητα, βιαιοπραγίες, ερημοποίηση, πόλεις φαντάσματα και μια πλειάδα νέων προσφύγων. Πραγματικά βλέπουμε πως επαναλαμβάνεται η ιστορία σε μια εποχή που θεωρούσαμε ότι αυτά είναι παρελθόν. Για αυτό και μεις αφιερώνουμε την συναυλία αυτή στην ειρήνη και στην προσφυγιά, την αφιερώνουμε επίσης στους δύο αδικοχαμένους καθηγητές του σχολείου μας, τον πρώην υποδιευθυντή τον Χρήστο Καραμάνη που χάσαμε τόσο απρόσμενα και άδικα τον περασμένο Οκτώβρη και τον Γιώργο Τσονίδη, χρόνια ωρομίσθιος και καθηγητής του ταμπουρά και αγαπημένος των παιδιών».
Συντελεστές της παράστασης ήταν καθηγητές και μαθητές του Μουσικού Σχολείου Σερρών. Συμμετείχε η παραδοσιακή και η λαϊκή ορχήστρα καθώς και η χορωδία του Μουσικού Σχολείου Σερρών. Μαθητές παρουσίασαν θεατρικά την ζωή των κατοίκων στην Σμύρνη, τα γεγονότα που τάραξαν την ήρεμη ζωή τους και τέλος τις βιαιότητες, τις εχθροπραξίες και την καταστροφή της Σμύρνης. Εξαιρετικές οι αποδόσεις των τραγουδιών από τους μαθητές που κέρδισαν τους θεατές και αυτό εκφράστηκε με το θερμό χειροκρότημα τους.
Ακούστηκαν τα τραγούδια: Τα Μελιωτάκια, Δεν σε θέλω πια, Τικ τικ τακ, Μενεξέδες και Ζουμπούλια, Οργανικό Nikrizlonga, Μια Σμυρνιά στο παραθύρι, Αραμπάς περνά, Αρμένικη σουίτα, Δάκρυ στο γυαλί, Δύο παλικάρια απ΄ το Αιβαλί, Η Παναγιά, Η προσφυγιά, Το σπίτι μου το πατρικό, και Η Σμύρνη, μάνα, καίγεται.
Μεταξύ αυτών που τίμησαν την εκδήλωση ο εκπρόσωπος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης, π. Νεκτάριος Καϊμακάμης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών Βασίλης Κατιρτζόγλου, ο πρώην δήμαρχος Σερρών Ζήσης Μητλιάγκας, η πρόεδρος της ΕΛΜΕΣ Ελευθερία Πάνου, ο Χαράλαμπος Σαρηβασιλείου, σύμβουλος εκπαίδευσης φυσικής αγωγής, διευθυντές σχολείων, καθηγητές, εκπρόσωποι της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος», γονείς των παιδιών κ.α.
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ, (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.
Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.