Η Φωτεινή Αραμπατζή, Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών στην Διακοινοβουλευτική Συνάντηση του Ευρωκοινοβουλίου για τη νέα ΚΑΠ, τόνισε
«Προτάσσουμε την «πράσινη» μετάβαση αλλά με όρους βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας για την ελληνική γεωργία»
«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τολμηρές πολιτικές επιλογές θέτει πολύ ψηλά τον πήχη για την προστασία του περιβάλλοντος», δήλωσε η κ. Αραμπατζή
«Η ΝΔ και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέτει πολύ ψηλά τον πήχη στην προστασία του περιβάλλοντος, με τολμηρές πολιτικές επιλογές, όπως αυτή της απολιγνιτοποίησης, που την θέτουν στην πρωτοπορία της ΕΕ» τόνισε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών κ.Φωτεινή Αραμπατζή, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στην Συνάντηση Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Εθνικών Κοινοβουλίων με θέμα «Ανάπτυξη των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ σε κάθε Κράτος Μέλος».
Τονίζοντας πως η γεωργία είναι ο τομέας της οικονομίας, που πλήττεται περισσότερο από την κλιματική κρίση αλλά και από την πρόσφατη ενεργειακή κρίση, για την οποία η Ελλάδα έχει λάβει ήδη πρωτοβουλίες -χρειάζεται ωστόσο μια σοβαρή, συντονισμένη ανταπόκριση από την πλευρά της Ευρώπης- υπογράμμισε πως «η μετάβαση σε μια πιο “πράσινη” γεωργία αποβαίνει, αναμφίβολα, προς όφελος του αγρότη με τον όρο ότι η επιδιωκόμενη μετάβαση θα γίνει με βιώσιμο, δίκαιο, διαφανή, αποτελεσματικό και ισόρροπο τρόπο».
Ειδικά για την ελληνική γεωργία, η κ. Αραμπατζή επισήμανε πως έχει μικρότερη απόσταση να διανύσει καθώς οι κυρίαρχες μορφές γεωργίας και κτηνοτροφίας έχουν αναλογικά μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα συγκριτικά με τις «βιομηχανοποιημένες» μορφές αγροτικής δραστηριότητας άλλων ευρωπαϊκών χωρών ενώ υπερτόνισε το συγκριτικό πλεονέκτημα της φιλικής προς το περιβάλλον ελληνικής εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας.
Ως προς την «πράσινη» μετάβαση, σημείωσε πως ενώνει τη φωνή της μ’ εκείνους, που υποστηρίζουν ότι έχει πρόσκαιρα μεγάλο κόστος, το οποίο δεν είναι δίκαιο και λογικό να επωμιστούν ούτε οι παραγωγοί, ιδίως οι μικροί και μεσαίοι, ούτε οι καταναλωτές: «Στην πρώτη περίπτωση αντί για το επιδιωκόμενο Produce more with less κινδυνεύουμε να καταλήξουμε στοProducelesswithless. Στη δεύτερη, υπάρχει κίνδυνος υποκατάστασης των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων με εισαγόμενα».
Γι’ αυτό όπως τόνισε είναι κρίσιμο για την ΕΕ να διασφαλιστεί πως τα τρόφιμα, που θα εισάγονται, θα τηρούν τα ίδια αυστηρά πρότυπα ασφαλείας με τα εγχωρίως παραγόμενα.
Για τα εθνικά στρατηγικά σχέδια της νέας ΚΑΠ, που έχουν ευρύτερο πεδίο από το green deal, τόνισε πως έχουν ιδιαίτερα αποφασιστικής σημασίας ρόλο, λέγοντας πως: «Η λύση στον ώριμο 21ο δεν είναι προφανώς η ακινησία, όταν η κλιματική κρίση είναι εδώ, αλλά
·η αξιοποίηση της τεχνολογίας, που κάνει εντυπωσιακές προόδους και στη χώρα μας -η ψηφιοποίηση του κράτους έχει κάνει άλματα προόδου και
·η επέκταση καλών πρακτικών, που εφαρμόζουν ήδη αρκετοί αγρότες
ώστε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και να προχωρήσουμε σε φιλικές προς το περιβάλλον γεωργικές πρακτικές με όρους κοινωνικής και οικονομικής αποτελεσματικότητας».