Θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Συλλόγου Καθηγητών Πληροφορικής Σερρών σήμερα ,Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου, στα «Αστέρια» και ώρα 19:00
Ημερίδα στις Σέρρες για την Προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του διαδικτύου
Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα, με θέμα « Ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμβουλές για γονείς και εκπαιδευτικούς», πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018, στα Αστέρια και ώρα 19:00. Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης έχει ο Σύλλογος Καθηγητών Πληροφορικής Ν. Σερρών και την υλοποιεί σε συνεργασία με τον Δήμο Σερρών, την Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Νομού Σερρών και την Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Σερρών. Η ημερίδα εστιάζει στην ενημέρωση των εκπαιδευτικών και των γονέων σε ένα θέμα που χρίζει σωστούς τρόπους προσέγγισης.
Στην ημερίδα καλεσμένοι ομιλητές είναι ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κ. Αθανάσιος Χαλκιάς και η ψυχολόγος Αστυνόμος Α΄, κ. Γιώτα Παρασκευά.
Τα θέματα που θα αναλύσουν οι ομιλητές είναι τα εξής:
- Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο.
- SOCIAL MEDIA και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σε ιστοσελίδες κοινωνικής
δικτύωσης.
- Εγκληματικότητα και διαδικτυακή νομοθεσία.
- CYBER BULLYING :Τα φαινόμενα διαδικτυακής βίας
- Εθισμός στο διαδίκτυο.
Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καθηγητών Πληροφορικής Ν.Σερρών, Βάϊος Κοφίτσας, την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2018, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου και αναφέρθηκαν στην εκδήλωση, καλώντας γονείς και εκπαιδευτικούς να τιμήσουν την εκδήλωση.
«O Σύλλογος Καθηγητών Πληροφορικής Ν. Σερρών, θέλοντας να αναδείξει ένα αρκετά σοβαρό θέμα όπως είναι η ασφάλεια και ο εθισμός στο διαδίκτυο, πήρε την πρωτοβουλία διοργάνωσης ημερίδας στις 14 Νοεμβρίου, στα Αστέρια και ώρα 19:00, σε συνεργασία με τον Δήμο Σερρών, την Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Νομού Σερρών και την Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Σερρών, με θέμα την «Προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του διαδικτύου». Στόχος μας είναι η ενημέρωση και η κινητοποίηση γονέων και εκπαιδευτικών πάνω σε ένα θέμα που μας απασχολεί συνεχώς» τόνισε οκ. Αγγελίδης.
Ο κ. Κοφίτσας, δήλωσε « Ως σύλλογος πήραμε για δεύτερη φορά την πρωτοβουλία να διοργανώσουμε σε συνεργασία με τον δήμο Σερρών ,την Δευτεροβάθμια και Πρωοβάθμια Διεύθυνση Ν. Σερρών, μια ημερίδα που έχει σχέση με την ασφάλεια με το διαδίκτυο, μια ημερίδα που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε γιατί οι ανάγκες των γονέων είναι μεγάλες σε αυτό το θέμα ,ο εθισμός στα κινητά τηλέφωνα ,στα τάμπλετ , και στις παιχνιδομηχανές έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και κει που ήταν παλιά αφήγημα έχει γίνει πράξη . Βλέπουμε τους γονείς να απευθύνονται πολλές φορές στα σχολεία , σε μας τους εκπαιδευτικούς για αυτό το θέμα ειδικά για τον εθισμό στο διαδίκτυο, για αυτό είμαστε τυχεροί που θα έχουμε κοντά μας ως ομιλητές τον Διευθυντή της Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κο Αθανάσιο Χαλκιά και την ψυχολόγο Αστυνόμο Α’, κα Γιώτα Παρασκευά που θα αναλύσει το θέμα του εθισμού του διαδικτύου. Ευελπιστούμε να έχει ανταπόκριση η πρόσκληση στους γονείς ,να έρθουν και θα είναι μεγάλη η χαρά μας να πετύχει η ημερίδα τον σκοπό της να ενημερωθούν οι γονείς και φυσικά θα είναι χαρά των ομιλητών ,να απαντήσουν σε ερωτήσεις των γονέων»
« Η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι θέμα στην ύλη στο μάθημα της πληροφορικής στα σχολεία ,αλλά είναι μια ώρα την εβδομάδα .Κάνουμε ενημερώσεις στα σχολεία και έχουμε διοργανώσει ημερίδες μόνο για παιδιά, για να ενημερωθούν. Τα παιδιά τρομάζουν εκείνη την ώρα από αυτά που ακούν, υπάρχει μια αφύπνιση αλλά πρέπει και από το σπίτι να συνεχίσει αυτή η διαδικασία, να μπουν κάποιοι κανόνες στην χρήση των τηλεφώνων , των τάμπλετ και των παιχνιδιών στο διαδίκτυο. Όταν ρωτάμε τα παιδιά πόση ώρα στο σπίτι χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα κ.α., η χρήση είναι τρομακτική. Υπάρχουν παιδιά που κάνουν συνεχόμενη χρήση τάμπλετ 4 ώρες σε καθημερινή βάση , παιδιά Λυκείου μπορεί το Σαββατοκύριακο να κάτσουν και 12 ώρες σε έναν υπολογιστή» σημείωσε ο κ. Κοφίτσας και συνεχίζοντας πρόσθεσε « Άρα περνάν την κόκκινη γραμμή και άρα μπορούμε να πούμε ότι το παιδί είναι εθισμένο. Και παρατηρείται τα παιδιά να έρχονται στα σχολεία ξάγρυπνα , πολλές φορές δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα και όταν ρωτάμε γιατί γίνεται αυτό, η απάντηση είναι ωμή, ότι έπαιζα στον υπολογιστή ή ήμουν στο κινητό τηλέφωνο».
«Ήδη παρατηρείται το φαινόμενο σε μια καφετέρια να μιλούν οι γονείς και τα παιδιά δίπλα να παίζουν στο κινητό τηλέφωνο ή στο τάμπλετ . Άρα μπορούμε να πούμε αυτή την έκφραση ότι «παρκάρουν», τα παιδιά και είναι πλέον η ψηφιακή νταντά των παιδιών τους. Προσωπικά θέτω ότι είναι απαγορευτικό ένα παιδί μέχρι 11 χρονών να χρησιμοποιεί τάμπλετ και οι ψυχολόγοι και σε έρευνες τονίζουν ότι είναι πολύ εύκολο να εθιστεί και πολλές φορές μάλιστα χρησιμοποιούν ότι είναι η ψηφιακή κοκαΐνη ή ψηφιακή ηρωίνη γιατί στον εγκέφαλο δίνει τα ίδια ερεθίσματα ευχαρίστησης», ανέφερε ο κ. Κοφίτσας.
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com