Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης στη Βουλή απευθυνόμενος προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Μ.Βορίδη τόνισε:
«Να επαναλειτουργήσει η Σχολή Κρεοπωλών στις Σέρρες που ιδρύσαμε το 2014 και σταμάτησε επί ΣΥΡΙΖΑ»
Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, βουλευτής Σερρών της ΝΔ και τ. υπουργός, μιλώντας στη Βουλή των Ελλήνων, απευθυνόμενος προς τον κ.Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Μ,Βορίδη επισήμανε τα παρακάτω: «Να επαναλειτουργήσει η Σχολή Κρεοπωλών στις Σέρρες που ιδρύσαμετο 2014 και σταμάτησε επί ΣΥΡΙΖΑ-Αναβάθμιση του απαρχαιωμένου ΕΛΓΑ-Αξιοποίηση της γεωθερμίας και του φυσικού αερίου για τους γεωργοκτηνοτρόφους-Να ολοκληρωθούν τα αρδευτικά έργα του Νομού Σερρών-Πάταξη των “ελληνοποιήσεων”-Να ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι (αμνοερίφια)».
Συγκεκριμένα ο πρώην Υπουργός Θεόφιλος Λεονταρίδης μιλώντας στο ν/ο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την « αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό
του αγροτικού τομέα» τόνισε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα ο αγροτικός τομέας να αποτελέσει πυλώνα ανάκαμψης της οικονομίας για να παραμείνουν οι νέοι στην ύπαιθρο μέσα από την χάραξη μίας εθνικής στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη «Ουδέν κακόν αμιγές καλού» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Μετά από αυτήν τη μεγάλη πανδημία που έβαλε στον πάγο όλη την οικονομική δραστηριότητα και αφού η χώρα μας αντιμετώπισε την υγειονομική κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο -και αυτό πανθομολογούμένα- ερχόμαστε τώρα παρόλες τις αντίξοες συνθήκες να επανεκκινήσουμε την οικονομία.
Ο κεντρικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης θα έχει τώρα μια τεράστια ευκαιρία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, όπου προβλέπεται να διατεθούν δεκάδες δισεκατομμύρια από το πρόγραμμα σε βάθος χρόνου, όχι μόνο να επουλώσουμε τις πληγές της οικονομίας, αλλά για να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας με ένα νέο, σύγχρονο, αναπτυξιακό σχέδιο.
Μέρος του σχεδίου θα είναι και η αγροτική οικονομία, όπου ταυτόχρονα με τη νέα κοινή αγροτική πολιτική θα υπάρχει και νέος προσανατολισμός πόρων από το πρόγραμμα ανάκαμψης.
Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης τόνισε ότι δεν πρέπει, να χάσουμε αυτήν τη διπλή ευκαιρία που πρέπει να αποτελέσει πολυεργαλείο ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας. Η στήριξη της ελληνικής υπαίθρου περνάει μέσα από τη χάραξη μιας
εθνικής στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη που θα διασφαλίζει δυνατότητες παραμονής του πληθυσμού στην περιφέρεια και θα κινητροδοτεί την επιστροφή των νέων από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Με το παρόν νομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τις εισαγωγές και εξαγωγές φυτικών προϊόντων, το εθνικό μελισσοκομικό μητρώο, τους ελέγχους ζωικής παραγωγής, τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τις σχολές επαγγελμάτων κρέατος, το εθνικό πρόγραμμα συλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων και τα καταφύγια αδέσποτων ζώων. Τέλος, συμπεριλαμβάνονται διατάξεις για την υδατοκαλλιέργεια, την αλιεία, για τη βελτίωση της λειτουργίας του ΕΑΓΑ και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου.
Διευκολύνονται οι κάτοχοι κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός ή πλησίον κατοικημέγων περιοχών για τη νομιμοποίησή τους και δίνεται το αναγκαίο χρονικό διάστημα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης της άδειας διατήρησης αυτών των εγκαταστάσεων δεδομένου ότι για την έκδοση πολλών δικαιολογητικών απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες.
Καθιερώνεται το εθνικό ηλεκτρονικό μελισσοκομικό μητρώο και αντιμετωπίζονται ψηφιακά σημαντικά θέματα που προκαλούν προβλήματα στον κλάδο της μελισσοκομίας. Και φυσικά, απλουστεύονται οι διαδικασίες συμμετοχής των
μελισσοκόμων σε προγράμματα οικονομικών ενισχύσεων ή καταβολής αποζημιώσεων.
Προβλέπεται η ένταξη των επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας αυγών κατανάλωσης στην ενιαία βάση δεδομένων «ΆΡΤΕΜ1Σ» για την επίτευξη του αποτελεσματικού ελέγχου ισοζυγίου ιχνηλασιμότητας και αντιμετώπισης των
αθέμιτων πρακτικών και ιδίως των ελληνοποιήσεων. Απλουστεύονται οι διαδικασίες αναγνώρισης των δημόσιων ή ιδιωτικών σχολών και ιδρυμάτων της χώρας -επαγγελμάτων κρέατος- και τροποποιούνται διατάξεις που αφορούν την εκπαίδευση των κρεοπωλών και των εκδοροσφαγέων.
Σε αυτό το σημείο, κυρία Υπουργέ, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι σας είχα ζητήσει εδώ και καιρό την επαναλειτουργία της Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος Σερρών που
ιδρύθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 107/ 2014. Ξεκίνησε η λειτουργία της τον
Σεπτέμβριο του 2014 στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και σταμάτησε η λειτουργία της επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.
Η ίδρυση της σχολής κρίθηκε αναγκαία λόγω του αυξημένου αριθμού των υποψηφίων κρεοπωλών και εκδοροσφαγέων και της αδυναμίας εξυπηρέτησής τους
μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα από τη Σχολή της Θεσσαλονίκης. Με τον τρόπο αυτό, μειώναμε σημαντικά τον χρόνο αναμονής των ενδιαφερομένων, ο οποίος ήταν -και είναι- μεγάλος -πάνω από δύο χρόνια- δεδομένης της αυξημένης
ζήτησης για το επάγγελμα του κρεοπώλη. Χρέος όλων μας είναι να στηρίξουμε την ύπαιθρο χώρα που καθημερινά ο πληθυσμός της συρρικνώνεται λόγω φυγής στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδίως τις παραμεθόριες περιοχές προς όφελος του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα, εφαρμόζοντας πολιτικές αποκέντρωσης. Είναι ευκαιρία σήμερα που συζητάμε σχετικό άρθρο για τις Σχολές Επαγγελμάτων Κρέατος με την τροποποίηση των διατάξεων της διαδικασίας αναγνώρισης των σχολών και σε θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση των κρεοπωλών και των εκδοροσφαγέων να επανεξετάσετε το θέμα και να λειτουργήσει η Σχολή των Σερρών.
Αυτό όμως που έχει τεράστια σημασία για τους παραγωγούς και είναι η κορωνίδα του νομοσχεδίου είναι η θεσμοθέτηση της αποτελεσματικής καταπολέμησης δίωξης και τιμωρίας μέσω διοικητικών και ποινικών κυρώσεων παρανόμων συμπεριφορών που αφορούν στην παραπλάνηση των καταναλωτών ως προς την προέλευση των τροφίμων, πρακτική που κατά την κοινή αντίληψη των Ελλήνων παραγωγών, αλλά και εμπόρων συνέβαλε στη μεγέθυνση του φαινομένου των παράνομων ελληνοποιήσεων με αποτέλεσμα τη βλάβη των πραγματικών παραγωγών ή μεταποιητών αντίστοιχων προϊόντων και την παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού.
Επιπλέον, μέσα στις διατάξεις, με τροπολογία επιδιώκεται η ενίσχυση της εποχικής απασχόλησης σε αγροτικές εργασίες. Δίνονται κίνητρα για να παραμείνουν συνταξιούχοι του ΟΓΑ στο χωράφι χωρίς να μειώνεται η σύνταξή τους, σε συνεργασία φυσικά με το Υπουργείο Εργασίας. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα και σε άλλους συνταξιούχους να παραμείνουν στο επάγγελμα και να ασχοληθούν με την αγροτική δραστηριότητα. Εκκρεμεί φυσικά η υπόθεση της ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων, όπου πιστεύω ότι ο Υπουργός μετά από διάλογο που έγινε με τους φορείς των κτηνοτροφών θα δώσει την πιο δίκαιη λύση.
Δεν είναι τυχαίο -και το έχετε παρατηρήσει οι περισσότεροι από εσάς- ότι οι ερωτήσεις που γίνονται στη Βουλή έχουν σχέση οι περισσότερες με τις αποζημιώσεις των αγροτών και κτηνοτροφών, διότι απαιτείται η πλήρης αναμόρφωση του απαρχαιωμένου συστήματος ασφάλισης με εκσυγχρονισμό θεσμικό, λειτουργικό και οικονομικό με διεύρυνση των καλυπτόμενων και ασφαλισμένων από τον ΕΛΓΑ κινδύνων, ιδίως, εκείνων που συναρτώνται με την κλιματική αλλαγή και με ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών. Η μεταρρύθμιση αυτή, που είναι αναγκαίο να γίνει, μπορεί να εφαρμόσει ένα ρεαλιστικό, οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά αποδεκτό ασφαλιστικό σύστημα.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο πρώην Υπουργός Θεόφιλος Λεονταρίδης τόνισε ότι η γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας σε σημαντικό διεθνή ενεργειακό κόμβο, τα πλούσια θερμικά πεδία και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πρέπει να αποτελέσουν επιθετικές πολιτικές κινητροδότησης για τη χρήση φυσικού αερίου, για την αξιοποίηση της γεωθερμίας για χαμηλό κόστος παραγωγής, που είναι και το ζητούμενο, αλλά και για να προσθέσουν έσοδα στο αγροτικό εισόδημα.
Ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων αρδευτικών έργων, η ολοκλήρωση των αδρευτικών έργων με έτοιμες μελέτες που δρομολογήθηκαν και δεν προχώρησαν, οι αναδασμοί που σταμάτησαν ή δεν ξεκίνησαν θα δημιουργήσουν νέες συνθήκες για την αγροτική οικογένεια και νέες προϋποθέσεις για το σύγχρονο πρότυπο του επαγγελματία αγρότη. Τώρα είναι η ευκαιρία της Ελλάδας να αλλάξει τροχιά με την
ανασύσταση της αγροτικής οικονομίας σε υγιείς βάσεις και με την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων που θα εισρεύσουν από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και το πρόγραμμα ανάκαμψης.