Ομιλία στη Βουλή του Λεονταρίδη Θεόφιλου με θέμα «Απόδοση ελάχιστης τιμής και ευγνωμοσύνης και οφειλόμενο χρέος , το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων , μέσα σε κλίμα συναίνεσης.
Θεόφιλος Λεονταρίδης: «Το Ελληνικό Κοινοβούλιο να αποδείξει πως θέλει κοντά του τους απόδημους Έλληνες»
Σε μία αναμφισβήτητα ιστορική στιγμή, η Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων που διευκολύνει τους Έλληνες του εξωτερικού υπό όρους και προϋποθέσεις να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους (ενώ ούτως ή άλλως διατηρούν το δικαίωμα να έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν όπως και σήμερα.
Ο Λεονταρίδης Θεόφιλος , Βουλευτής , στην τοποθέτηση του στην Βουλή τόνισε πως ο απόδημος ελληνισμός έχει συμβάλει διαχρονικά στην πορεία της πατρίδας μας, σε όλους τους αγώνες στην ιστορική της διαδρομή. Σε όλους τους Έλληνες της Διασποράς που διατηρούν άσβεστη τη φλόγα του ελληνισμού δεν έχει κανείς το δικαίωμα να βάζει εμπόδια στο αναφαίρετο δικαίωμα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, διαμορφώνοντας τις πολιτικές εξελίξεις για τη χώρα που αγαπούν και αισθάνονται περήφανοι για αυτή.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του νέου ελληνισμού ως όλου. Οι Έλληνες που διαπρέπουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αυτό που μας καθιστά συλλογική οντότητα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, όπως η γλώσσα, η ιστορία, αλλά και η συνείδηση πως ανήκουμε σε ένα έθνος.
Συνέχισε πως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς όπου τα εθνικά ζητήματα, ο πολιτισμός και η γλώσσα, είναι και τρόπος ζωής των Ελλήνων της διασποράς, οφείλουμε να κερδίσουμε ένα μεγάλο στοίχημα, τη συνέχεια του Ελληνισμού. Με περίσσευμα καρδιάς, με ανοιχτό πνεύμα να σφυρηλατήσουμε την ενότητα του οικουμενικού ελληνισμού. Δεν χρειάζονται μικροκομματικά παιχνίδια και αριθμητικοί υπολογισμοί τι συμφέρει τους κομματικούς σχηματισμούς. Συμφέρει να πάμε όλοι μαζί και χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς να υπερβούμε προκαταλήψεις, καχυποψίες και μιζέριες.
Ιστορική μας αποστολή είναι να μεταδώσουμε κάποιες πολύ σημαντικές αξίες στους ανθρώπους που θα μας διαδεχθούν στον τόπο αυτό. Το νομοσχέδιο που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα έχει ιδιαίτερη πολιτική και εθνική σημασία γιατί αναφέρεται σε ένα αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων που κατοικούν ή που βρίσκονται στο εξωτερικό. Το δικαίωμα συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού στη διαδικασία του εκλέγειν και εκλέγεσθαι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο.
Η θέση της Νέας Δημοκρατίας για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας ήταν πολύ πιο προωθημένη από αυτό που είναι το περιεχόμενο αυτού του νομοσχεδίου.
Η άποψή μας ήταν και είναι ότι το δικαίωμα να ψηφίζουν στη χώρα στην οποία βρίσκονται θα έπρεπε να το έχουν όλοι οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό χωρίς διακρίσεις και ότι ο καταλληλότερος τρόπος για να συμμετέχουν στην ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές είναι η επιστολική ψήφος, μέθοδο την οποία χρησιμοποιούν όλες οι πολιτισμένες δημοκρατικές χώρες του κόσμου.
Το δίλημμα ήταν να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να βρούμε κοινούς τόπους, συγκλίσεις και να πετύχουμε μία συναίνεση σε μία συμβιβαστική λύση, κάνοντας το πρώτο μεγάλο βήμα για να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού από τη χώρα στην οποία βρίσκονται ή να εμείνουμε ο καθένας στη δική του άποψη και τελικά να μην υπάρξει κανένα αποτέλεσμα.
Ο αναγκαίος αυτός συμβιβασμός έγινε γιατί απαιτείται πλειοψηφία διακοσίων ψήφων για να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διευκόλυνση, πράγμα που δεν διέθετε η Κυβέρνηση. Καλούμε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου να στηρίξουν και να ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας του πολιτικού κόσμου και σεβασμού απέναντι στον παγκόσμιο ελληνισμό, μήνυμα και βήμα αναγκαίο στην περίοδο που ζούμε.
Πιστεύουμε ότι είναι ώρα ευθύνης για όλους και ένα προσκλητήριο από το οποίο δεν πρέπει να απουσιάσει καμία πολιτική δύναμη γιατί δεν υπάρχει λόγος και κανένα πραγματικό επιχείρημα.
Κατ την ομιλία του σημείωσε πως το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του στόχου ώστε να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο στον οποίο βρίσκονται, έγινε με την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος, με την προσθήκη της σχετικής παραγράφου 4, με την οποία θωρακίστηκαν συνταγματικά οι προβλέψεις του σημερινού νομοσχεδίου.
Το δεύτερο και ουσιαστικό βήμα στο ζήτημα αυτό είναι το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα το οποίο ενσωματώνει τους τέσσερις κύριους άξονες της διακομματικής συμφωνίας.
Πρώτος άξονας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι εκτός επικρατείας εκλογείς να είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και περαιτέρω θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα εξής κριτήρια: Τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια να έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από πότε έφυγαν από την πατρίδα τους, να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση -έντυπο Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9- είτε το τρέχον έτος, είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος. Η πιστοποίηση των κριτηρίων διετούς διαμονής θα διαπιστώνεται από δημόσια έγγραφα.
Δεύτερος άξονας, ο τρόπος με τον οποίο ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού. Η ψηφοφορία θα γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία ή άλλα καταστήματα ψηφοφορίας που θα οριστούν με απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών. Ο ελάχιστος αριθμός για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα είναι σαράντα εκλογείς.
Τρίτος άξονας, η προσμέτρηση των ψήφων των εκλογέων του εξωτερικού στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος στην ημεδαπή. Η ψήφος θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και επομένως για τη συνολική κατανομή των εδρών.
Τέταρτος άξονας, το τι θα μπορούν να ψηφίζουν οι εκλογείς στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, θα μπορούν να ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν, χωρίς όμως να έχουν δικαίωμα σταυρού προτίμησης στις γενικές βουλευτικές εκλογές. Αυξάνονται σε δεκαπέντε από δώδεκα οι Βουλευτές Επικρατείας, με αντίστοιχη αναπροσαρμογή του αριθμού των λοιπών Βουλευτών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή δεν έχω και χρόνο, όλες αυτές τις μέρες και εκπρόσωποι των αποδήμων Ελλήνων που κλήθηκαν στην Επιτροπή της Βουλής που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο, είναι αλήθεια ότι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους και την απορία τους γιατί με τις προϋποθέσεις που θέτει το νομοσχέδιο αποκλείεται ένα τεράστιο τμήμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο που διαμένουν.
Εμείς είμαστε μαζί τους. Αισιοδοξούμε ότι μετά την πρώτη εφαρμογή και με βάση πραγματικά δεδομένα μία επόμενη Βουλή θα μπορεί να τροποποιήσει το νομοσχέδιο αίροντας κάποιους ή όλους από τους περιορισμούς για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.
Η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αποτελεί την απόδοση της ελάχιστης τιμής και ευγνωμοσύνης προς όλους τους απόδημους Έλληνες που βρέθηκαν στην ξενιτιά και που διαχρονικά στηρίζουν με κάθε τρόπο την πατρίδα.
Με άλλα λόγια το Ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει σύσσωμο να αποδείξει πως θέλει πάντα κοντά του τους απόδημους Έλληνες και πως το δικαίωμα ψήφου που τους παρέχει αποτελεί ένα διαχρονικό οφειλόμενο χρέος.