Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης στη Βουλή με θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα
Νέα μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων-Απογραφή πληθυσμού 2021
· Πλήρης απαλλαγή των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο από την καταβολή ενοικίου (επιχειρήσεις λιανεμπορίου , εστίαση , κομμωτήρια , κέντρα αισθητικής , γυμναστήρια , τουριστικά γραφεία , ξενοδοχεία , υπηρεσίες μεταφορών κλπ)
· Διευκόλυνση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων σχετικά με την αναστολή πληρωμής αξιογράφων , επιταγών , συναλλαγματικών .
· Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων .
· Στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία με τη μορφή της επιδότησης πάγιων δαπανών όπως μισθοί , λειτουργικά έξοδα μέχρι 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
· Απογραφή πληθυσμού – κατοικιών , γεωργίας – κτηνοτροφίας 2021
· Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος
· Ενίσχυση της οικογένειας
Προτάσεις Θεόφιλου Λεονταρίδη για εστίαση :
· Παράταση μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση
· Προτεραιότητα στην εστίαση για την επιδότηση των πάγιων δαπανών τους όπως ενοίκια ,νερό , ηλεκτρικό ρεύμα , δημοτικά τέλη , μισθοί και μετά την επαναλειτουργία τους
· Χρηματοδοτικά εργαλεία για να κρατήσουν το προσωπικό
· Ανταλλάξιμα οικόπεδα νομού Σερρών :
· Να επιλυθούν οι εκκρεμότητες όσων κατέχουν ανταλλάξιμα οικόπεδα στο νομό Σερρών
Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης μιλώντας στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας – διενέργεια γενικής απογραφής 2021¨» μεταξύ άλλων τόνισε :
Είναι τραγικό ότι ενώ στον λαό μας σε έκτακτες καταστάσεις υψηλού κινδύνου, όπως είναι τώρα το πρόβλημα της πανδημίας, ενεργοποιείται το ένστικτο συλλογικής επιβίωσης γιατί βρίσκεται αντιμέτωπος με υπαρξιακή απειλή και είναι ενωμένος, η Αντιπολίτευση, αντιθέτως προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την υγειονομική κρίση και να διχάσει τους πολίτες με σαθρά και έωλα επιχειρήματα που δεν στέκουν. Όταν εν μέσω πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ προσκαλεί σε συγκεντρώσεις, όταν επιρρίπτει ευθύνες στην Κυβέρνηση για το ζήτημα των εμβολίων, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των πολιτών που βλέπουν πως αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα με τις φαρμακοβιομηχανίες, όταν συμπεριφέρεται με όρους και κλισέ του παρελθόντος, σημαίνει ότι αδυνατεί να μελετήσει την πραγματικότητα. Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί έχουν πλέον σκουριάσει.
Η Κυβέρνηση αντιθέτως δίνει καθημερινά έναν τιτάνιο αγώνα με πρώτη φροντίδα τον άνθρωπο και τη δημόσια υγεία και ταυτόχρονα με στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των οικονομικά αδυνάτων με το βλέμμα πάντοτε στην επόμενη μέρα.
Τα δημοσιονομικά μέτρα έχουν αποτρέψει μια ανεξέλεγκτη εκτίναξη της ανεργίας. Πρέπει, όμως, να τονωθούν με τη σωστή διαχείριση και αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου αναφέρεται στη διενέργεια απογραφής έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Στόχος της απογραφής από την Ελληνική Στατιστική Αρχή είναι οι απογραφές κτιρίων, πληθυσμού, κατοικιών, γεωργίας και κτηνοτροφίας, η κατάρτιση στατιστικών στο πλαίσιο των εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών υποχρεώσεων της χώρας και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός και προγραμματισμός.
Θλίβομαι, όμως, γιατί στην απογραφή πληθυσμού και κατοικιών στην περιφέρεια της χώρας, δηλαδή στα χωριά μας, θα βρεθούμε προ μιας δυσάρεστης έκπληξης: Συρρίκνωση του πληθυσμού και σπίτια ακατοίκητα, μείωση των αγροτών και κτηνοτρόφων και γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Οι δε προβλέψεις για τον πληθυσμό της Ελλάδας μετά από είκοσι χρόνια είναι δυσοίωνες. Θα είμαστε κατά ένα εκατομμύριο λιγότεροι, κατά το απαισιόδοξο σενάριο, και κατά μισό εκατομμύριο λιγότεροι, κατά το αισιόδοξο, και σε κάθε περίπτωση, με συνεχώς αυξανόμενο μέσο όρο ηλικίας. Μόνο το 2019 είχαμε σαράντα χιλιάδες θανάτους περισσότερους από τις γεννήσεις.
Οφείλουμε να θέσουμε, έστω και τώρα, νέα θεμέλια μιας σύγχρονης δημογραφικής πολιτικής της χώρας, γιατί το δημογραφικό πρόβλημα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή του έθνους, αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα» και μείζον εθνικό πρόβλημα.
Είναι πολύ σημαντικό που ο Πρωθυπουργός αποφάσισε τη δημιουργία και λειτουργία Υφυπουργείου Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, που θα ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα.
Το νομοσχέδιο, επίσης, προβλέπει σημαντική στήριξη και προστασία των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης: Απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων, διευκολύνσεις για την εξόφληση επιταγών και επιδότηση παγίων δαπανών, που δίνουν «ανάσα» στις επιχειρήσεις σ’ έναν μαραθώνιο δρόμο, για να μείνουν όρθιες την επόμενη μέρα της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται πλήρως από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 2021 οι επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή.
Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως αν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου ή με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως αν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.
Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα, τουριστικά γραφεία και οι επιχειρήσεις μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.
Ένα άλλο σημαντικό μέτρο είναι η διευκόλυνση επαγγελματιών και επιχειρήσεων σχετικά με την αναστολή πληρωμής αξιογράφων, δηλαδή επιταγών και συναλλαγματικών.
Επίσης, απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης οι αγροτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις, οι οποίες εισπράττονται το φορολογικό έτος 2021, αλλά ανάγονται στο φορολογικό έτος 2020.
Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση προχωρά σε ένα σημαντικό μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία με τη μορφή της επιδότησης πάγιων δαπανών, η οποία είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή. Στις πάγιες δαπάνες περιλαμβάνονται ενδεικτικά μισθοί υπαλλήλων και συγκεκριμένες λειτουργικές δαπάνες.
Κύριε Υπουργέ, είναι γεγονός ότι η εστίαση έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις συνέπειες της πανδημίας. Με δεδομένο ότι υπάρχει και η απειλή ενός τρίτου «κύματος» σε ό,τι αφορά την πανδημία και απομακρύνεται ο χρόνος λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων, για να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις εστίασης την επόμενη μέρα και να επιβιώσουν απαιτούνται στοχευμένα μέτρα επιπλέον όσων θεσμοθετήθηκαν, όπως:
Παράταση μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση,
Προτεραιότητα λόγω μεγάλου χρόνου κλεισίματος των επιχειρήσεων αυτών στην επιδότηση των πάγιων δαπανών τους, δηλαδή μισθοί υπαλλήλων, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, δημοτικά τέλη, ώστε να διατηρήσουν τον προσωπικό τους και να μην υπάρξει έκρηξη της ανεργίας.
Επίσης, χρηματοδοτικά εργαλεία μετά την επανεκκίνηση, τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ένα θέμα που αφορά το Νομό Σερρών και πρέπει να γίνει με διάταξη νόμου αφορά τα ανταλλάξιμα οικόπεδα όπου υπάρχει τεράστιο ζήτημα και παραμένει άλυτο για τους κατόχους αυτών των οικοπέδων .
Σε έκτακτες και δύσκολες συνθήκες η αξία της αλληλεγγύης χαρακτηρίζει την ποιότητα και τον πολιτισμό της Ελληνικής Δημοκρατίας μας και σ’ αυτή τη βάση τον πρώτο ρόλο τον έχει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που δίνει τη μάχη ενωμένη στην πρώτη γραμμή μαζί με τους λειτουργούς της δημόσιας υγείας.
Η γενική θετική διαχείριση της πανδημίας, τα ψηφιακά άλματα του τελευταίου χρόνου, η ενίσχυση σε προσωπικό, εντατικές και δομές στο σύστημα υγείας θα είναι κληρονομιά της κρίσης, με τα όποια λάθη, που μας έκαναν σοφότερους.